Бизнесът бил недоверчив към учените

Страната ни е в ситуация, където голяма част от фирмите предпочитат да купуват готови технологии от Западна Европа, а от друга страна готови разработки със значим пазарен потенциал да отлежават в университетите.

Обратно в новината

Коментари - Бизнесът бил недоверчив към учените | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тулупът от снимката сигурно понеже е срамежлив е забравил да спомене че тази липса на високо-технологични паркове е й по вина на дебеловратите бизнесмени. Защото у нас бизнесмен е синоним на рум-сървис от обръчите на партийните фирми (не само на Духан). Бизнеспомиярите инвестират в чалга и си сменят джиповете всяка година, поради което не им остава свободен паричен ресурс за такива дреболии.

какви "Круши","маргини""Очи " и т.н. са прозвищата на "Бизнесмените" мерси-благодаря от тЕхното доверие

може и така да е,като знаем какви са ни по голяма част от бизнесментите.

Е то значителна част от т.нар. ни бизнесмени са доста тъпи и прости, тъй-че едва ли въобще им е нужна наука. Те и затова са в това положение! На тях им дай алъш-вериш - не ги търси за наука. Това дето ще си напъват главичките. ще чакат да им се върне инвестицията... Абе те си имат харчове - всяка година излиза нов модел скъпа кола, любовниците трябва да се поддържат, нова къща през новата година, жената мрънка че от 2 дена не е ходила в чужбина, децата реват постоянно за нова дрешка... Това се сериозни проблеми ей! Нито отлагане търпят нито науката е поважна от тях!

Г-н Дончев много разочароващо. Всички габровци знаем че си бил шеф на идиотската структура създадена за лапане от мързеливите бивши началници на масонски структури тип отворено общество (на което сте бил шеф също), а именно високотехнологичния инкубатор. Сега какво - стана министър за да си измислиш още една структура от която да лапаш ли?

БГ Мутри недоверчиви към науката.Вие сигурно се шегувате.За тези хора всичко що е по образовано от 2 клас е наука.

Като гледам как некои ' доценти ' вече трети месец са на топло в ареста ... Гоце още не е казал трактора ' управител ' / ' изпълнителен директор ' / на октопода ли беше !?

НАПОЛЕОН не поставил парен двигател на бойните си ветроходни кораби Изобретателят отишъл при англичаните те го направили и разбили френския флот АКО не ви е ясно господа БГ БИЗНЕС да го обясна отново

а атомната бомба не я използва хитлер , а сащ. български летци използваха бомби от самолет - и бомбардираха софия..история имаме - гордост нямаме. засега - сбогом.

Хитлер не използва атомната бомба, защото не му беше разрешено да я направи. Иначе днес света щеше да е друг. Не непременно по-добър, обаче.

Само в България, защото така им е по-удобно. По цял свят всички нови разработки се правят в институтите и университетите, а фирмите ги ползват в своите продукти!

нали имаме бан кви паркове ще строим да разработят някви технологии

Хрантутниците от БАН на улицата и от там - на пазара на труда.

абе какъв бизнес и каква наука в тая чалгарска кочина бе хора!?!?!!!!

идеите и патентите струват пари. много. защитата им иска държава ..затова бизнеса плаща на друга държава. ..и способните - също. избирателя плаща разликата в джоба си...нямайки доверие към държавата, бизнеса и заплащането на вашия труд - утре ще купувате с мито родното. не виждам начин технология и уникален продукт за износ да вирее в българия без ..да кажем - спънки. не виждам намерение за политика в тази област на икономическо развитие. най вероятно продукта за вътрешния пазар ще се нарича тояга. при хитър бизнес- кунг-фу.

Ами няма проблем. Българската наука отдавна работи в чужбина. Радваме се да чуем, че бг бизнеса купува технологии от българската наука. Нищо не се губи, само пренасочвате парите извън България. После част от тези пари отиват за създаване на нови бг научни кадри, който ги взимаме на запад. Така, че Българският Бизнес може да го д/а.

Да ги изкарат на едно изложение

Всички знаем кои и какви са представителите на едрия "бизнес" в България - ДС-та, номенклатурчици и всякаква малоумна и неграмотна сган със свръх-високо самочувствие обаче. Приличат ми на ракови клетки, които "се развиват мно'о добре!" докато не умъртвят организма, в който виреят... Та те и наука, те и технологии... хе-хе...

те и учените ни са точно като бизнесмените.

При 700-800лв заплата на доцент какво искаш

Как ще има доверие, толкова много университети, куцо и сакато завършва висше образование. Днес ГЕРБ прие един закон, който обслужва частните университети, които са печатници на дипломи. Сега те могат да си произвеждат доктори и професори, без да им пречи и ВАК и държавата.

То и нашите учЕни са едни способни .... Дянков правилно ги нарече "феодални старци".

Уж има технопаркове. Дори един има в Габрово. Ама май са само за изяждане на пари...

Е то в цял свят го отсвирват учените, освен ако не правят нещо, с което да цицат пара от хората.За какво им е лекарство за рак?Или СПИН?Или читава храна?В тия работи пари няма.

Напълно нормално!Как е възможно т.н. "Бизнесмен" (на български "предприемач") който няма и килийно образование и кой знае дали може да чете и пише да разбере мисълта на нашите учени?Дори и някои псевдоикономисти не могат да разберат това.Изобщо ако трябва неграмотните "бизнесмени" да оценяват нашите учени от БАН то би било добре да се запишат на училище и то от първи клас.Защото за да крадеш и рекетираш не се иска някакво образование. Хората помнят кой как стана "бизнесмен".

Г-н Worker, имам 3 (три) патента и над 20 научни публикации преди 1989 г., пет първи места по успех на конкурс за аспирантура или асистентско място все по една и съща дисциплина (конкурсите спечелени от "наши хора"). 2 (две)дипломи, едната чужда, говоря 3 чужди езика. От 21 г. имам фирма, от 14 години е ЕООД, от 6 г. без прекъсване регистрирана по ДДС. Скромна печалба, тенденция нагоре, дори и в кризата. С претенции съм за известни наблюдения в областта на българската наука, кадровата й политика и постиженията й в определена насока. Да сте чували нещо за "стъгмистика"? Може би има и добросъвестни български учени, моля ги за извинение, но наблюденията ми през последните 20 г. ме карат да гледам със снизхождение и не дотам голямо уважение на тази гилдия. А колкото до това "кой и как е станал бизнесмен" показва къде са Вашите познания по въпроса. Ако съдите по себе си или по себеподобните си, това си е Ваш проблем. Но не и да поставяте всички работливи и борещи се с всякакъв род препятствия пред бизнеса в силно ограничения кръг на възприятията и предразсъдъците си!

Не се обиждай, бе човек! Той пише за основната маса от "бизнеса" в България. Все пак всичко стана пред очите ни за последните 20 год., кой и как стана богат и супер богат! Ти ако не си от тези - поздравявам те - но ОГРОМНАТА част от бизнеса в България си е с мръсни пари. Поколението над 40 год. нагоре добре помни ерата на куфарчетата и ракетчиците (рекетьорите-мутри) от началото на 90-те години. Какво има да се приказва повече...

Не се засягай, тука критикуват богатите "бизнесмени" :)

По-правилно е да се каже, че се крадат технологии и се копират изделия, а не че се купуват...

За каква земя говорите г-н Дончев? Какво ще строите на този парцел? Колко време ще отнеме строителството без визия, какво ще се прави в този ВИСОКО - ТЕХНОЛОГИЧЕН ПАРК? Вие не знаете ли, че българското общество няма представа за това какво представляват нематериалните активи или правата върху интелектуална собственост? Не знаете ли, че БГ е регистрирала 4 европейски патента през 2006 г., 6 бр. през 2007 г. и 4 бр. през 2008 г? Това ли е потенциалът на БАН и университетите? Не знаете ли, че в българските МСП делът на нематериалните активи е под 1% от общия обем на активите в счетоводните баланси при над 70% дял на ДНМА в индустриално развитите страни? Думата "патент" по света означава СВЕТОВНА НОВОСТ, КРАЧКА НАПРЕД В РАЗВИТИЕТО НА ТЕХНИКАТА и ПРОМИШЛЕНА ПРИЛОЖИМОСТ. В БГ под ПАТЕНТен данък се разбира данък занаят (и за компаньонките). Колко пъти националните медии започнаха новините така - "Днес патентното ведомство на Р. България издаде патент на ... защото решението е СВЕТОВНА НОВОСТ...". Вие уважаеми г-н Дончев можете ли да изброите имената на 5 български изобретатели? Ако не можете, опитайте да назовете имената на 5 български чалга певици... Най-великото БГ изобретение на 20-ти век се оказа ЧУШКОПЕК?!?! Това са резултатите от анкета, направена от ДЪРЖАВНАТА медия БНТ1. Ако искате да успеете с нова политика на правителството в областта на иновациите, опитайте да премахнете забраната на СЕМ новините по държавните медии да започват с положителни послания от вида "Днес патентното ведомство издаде патент за изобретение, което е СВЕТОВНА НОВОСТ....." И още - проверете с колегата си С. Игнатов колко от 52 университета имат в учебните си програми лекции за интелектуалната собственост. Време е да създадем система и държавна политика за капитализация на българския интелект. Иначе, съмнително е дали ще ви стигне времето да застроите този парцел, който наричате Високо-технологичен парк.

В общи линии бизнесът е тъп

A да не казваме какво мислят останалите за бизнесмените. Начинът по който са направили първия милион повечето с право ги кара да са недоверчиви. Все пак много от тях ги отстреляха овреме.

Ами нашите "бизнесмени" са тъпи мутри и измекяри. Няма как такива хора да разберат потенциала на науката. Щом тва е лъскаво и по евтино го внасяме и тва е. Идея си нямат че като вкарат производство в България така оставят един китайски град гладен и ше вдигнат стандарта в БГ а не в Китай.