Концентрирането на културните богатства чрез изграждането на музеен комплекс ще накара туристите да останат ден-два допълнително в столицата. Друга възможност, която може да се използва е потенциалът на Витоша, ако успеем да направим голямо спортно събитие с център София и Витоша, това също ще помогне. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на конференция "Дестинация зелен туризъм", предаде БТА.

Според министъра възможностите за реклама са малки, заради ограниченията в бюджета. Затова сме изключително амбицирани средствата, които са на разположение на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма по програма "Регионално развитие", да бъдат възможно най-добре използвани за тази цел - те са над 20 милиона лева, отбеляза Трайков.

По думите му вече развитието на икономиката и опазването на околната среда не се разглеждат като алтернатива. В последните години има голяма промяна - хората са готови да платят, за да подобрят средата около себе си и все по-малко се възприемат като хранеща се и изгаряща на слънцето биомаса, това е голям шанс, коментира той.

По думите на министър Трайков, възможностите за целогодишен туризъм в България не са добре познати, а страната може да предложи разнообразие и излизане от стереотипа за зимен и летен туризъм. България е една от най-богатите страни на топли минерални извори, посочи той.

Министърът отбеляза, че традиционният туризъм в страната също трябва да бъде "зелен" и не трябва да бъде освобождаван от тази отговорност.

Според френския посланик Дьо Понсен, България трябва да помисли за друг туристически модел, който да има двойно по-голям обхват като време в годината и с който да се избегне свръхконцентрацията на туристи в определени месеци.
Достойнствата на България като туристическа дестинация са много - в страната има много манастири, тракийски гробници и възрожденска архитектура, те трябва да бъдат използвани.