На 20 юли градският съд отказа да пусне Златко Баретата от ареста с мотива, че той е обвинен за тежки и умишлени престъпления - наркоразпространение и убийство, въпреки че претърпя урологична операция и се лекува в болница под охрана.

Съдът поиска всички експерти, които са изготвили петорната съдебномедицинска експертиза, лично да прегледат Иванов, предаде Дарик радио. Апелативните съдии назначиха допълнителната задача, тъй като само един от петимата експерти е прегледал лично подсъдимия. Останалите четиримата обясниха, че не са го прегледали лично, тъй като не са били допуснати до него от служител на охраната на затвора.
За да осъществят този индивидуален преглед на Баретата, те коментираха, че е необходимо той да бъде в болница. В момента Златомир Иванов е на лечение в болница "Токуда". Лекарите обясниха, че за да направят прегледа и евентуално да внесат промени в експертизата, приета от Софийски градски съд, им е необходима една седмица.

Междувременно Софийският апелативен съд остави в ареста други двама от задържаните по делото срещу Иванов, които обжалваха задържането си под стража, съобщи БТА. Съдът счете, че има обосновано предположение Мартин Димитров и Кирил Атанасов да извършат ново престъпление. Срещу тях са повдигнати повече от едно обвинение, които са с висока обществена опасност, отбелязаха от съдебния състав.

Апелативният съд обаче промени мярката за неотклонение, наложена от градския съд на друг от задържаните - Мартин Горески. На предходната инстанция мярката му беше намалена от домашен арест в парична гаранция от 3000 лева. Съдът счете, че адекватния размер на гаранцията е 1000 лева, тъй като Горески е ученик и няма собствени доходи. Съдът взе предвид и мястото му в организираната престъпна група, което не е било съществено.
Решението е окончателно.

Вчера полицията задържа един от приближените на Баретата, който бе обявен за издирване преди повече от година - Генчо Романски - Радо.