Вотът мина без изненади, тъй като повечето преговори бяха осъществени преди гласуването. Консерваторите, социалистите и либералите обявиха подкрепата си за екипа на Барозу. Само зелените, комунистите и някои евроскептици гласуваха против.

След гласуването Барозу изрази задоволство, че е получил "демократична легитимност" и "силна подкрепа от страна на всички политически кръгове". "Сега разполагаме със средства да свършим работата си", каза още Барозу, уверявайки, че иска да предприеме "решителни действия за доброто на демокрацията в Европа".

Председателят на парламента Йежи Бузек
поздрави новата комисия след гласуването. “Бих искал горещо да поздравя новоизбраната комисия, председателя Барозу и всички вас. Поздравявам ви! Предстои ни много работа. Изправени сме пред високите очаквания на съгражданите ни. Сега е времето за действия и резултати“, подчерта Бузек. 


"Трябва да заслужите нашето доверие, като държите сметка за социалните аспекти в Европа", предупреди лидерът на социалистите Мартин Шулц. Лидерът на либералите Ги Верхофстад също говори за "условна подкрепа". "Очакваме от Европейската комисия повече от това, което направи през последните пет години, тя трябва да бъде моторът на Европа" с "по-твърди и по-амбициозни предложения във всички сектори", посочи той.

Лидерът на зелените Даниел Кон-Бендит осъди от своя страна "истинската коалиция от лицемери" между трите най-големи политически групи в парламента (консерватори, социалдемократи и либерали).
"Господин Барозу обеща Комисия, която ще бъде нещо повече от сбор от индивидуалности, но сборът от много нули не може да даде положителен резултат", заяви той, но увери, че партията му е готова да сътрудничи по редица въпроси.

След положителния вот на евродепутатите новата Комисия вече не се нуждае от формално одобрение от правителствата на държавите членки на ЕС, за да встъпи в длъжност. Това може да стане още утре, посочва БГНЕС. 

Първото заседание на новите комисари е предвидено за 17 февруари и мандатът на ЕК изтича на 31 октомври 2014 г. Новите комисари ще трябва да положат клетва пред Европейския съд в Люксембург.