Боят ще бъде страшен спрямо сините, които се консолидират. И той се дължи на един много прост факт, колкото и да са малки тези десни, които сега се концентрират са доста креативни и шумни и после - опасни са за Борисов. СДС е тотално дискриминирана марка, разделена в момента, заяви в интервю за Дир. бг политологът Първан Симеонов.

 - Бихте ли коментирали вчерашното заседание на Националния съвет на СДС, където се стигна до искането на оставката на г-н Лукарски. Това обаче бе съпроводено с бой между привържениците и опонентите на сегашния лидер...

- СДС бе стихийно, разнолико обединение, движение на масова мобилизация на хора с цел постигане на промяната. Преходът му към партия беше изключително трудна задача. Тези неща са силни, когато са протест, когато са статукво не са силни. Това между другото е и примера с г-жа Иванчева / бел. ред. кметицата на "Младост", която бе заловена с подкуп/ - едно е да си на крилете на протеста, друго е да упражняваш властта. Когато си протестиращ си силен, когато станеш част от статуквото си слаб. Това е големият проблем на СДС. Той не успя да прехвърли ето този преход да извърви и може ли тази закономерност в исторически план, това бе едно движение, което имаше конкретни цели - пазарна икономика, либерална демокрация, членство в ЕС и НАТО. В общи линии историята на СДС е изпълнена и трябваше да си намерят нов продукт, след като всичко това бе на лице. Трудно си намериха нов продукт и това се случи с всички тези реформаторски сили от отдавна отминалия преход, които се опитаха да разкажат себе си като десни сили, каквото и да значи това в България. По-жилавите от тях оцеляват. Криво, ляво сега виждам, че се концентрират на едно място. Но част от СДС избра другия път да остане в сянката на Борисов като някаква присъдружна организация и вижда се, че тази част остава в малцинството си, май са надделели, тези които искат оставката на Лукарски.

Инфарктен Национален съвет на СДС, снимка: bTV

Снимка: bTV

- Вие казахте, че те се концентрират в едно. Виждаме, че ДБГ излизат от Реформаторския блок, но за сега те не се обединяват с "Да България", ДСБ и "Зелените", какво се случва като цяло в синьото пространство?

- ДБГ още не отива при "Да България", ДСБ и "Зелените", но във всеки случай посоката му е същата. То говори опозиционно и излезе от съюза с Лукарски, за да премине към нищото, а хората от "Да България", ДСБ и "Зелените" в общи линии доколкото съм ги чул сега се изказват по-скоро положително за ДБГ. Там посоката е същата. Това се вижда и на голяма част от СДС. Случва се нещо много простичко - давайте по-ясно да се обозначим опозиционно, ние имаме някакво бъдеще. Другите казват "я давайте, да си налягаме парцалите и да играем разумно и да се прислоним под сянката на Борисов" или да забъркаме някакви присъдружни формации, но по този начин се губи политическото лице, след като се играе на сигурно без никакви политически перспективи. Нагаждаш се днес, но ще загубиш утре. Аз и още нещо не съм убеден, че на г-н Борисов са му нужни СДС или г-н Москов сега.

Това е едното и второ много е модно напоследък нещата да се обясняват през консервативно либерално. Това е вярно, между другото, осъзнато, неосъзнато, това е голямото деление в Западния свят. И тук г-н Лукарски правилно е усетил, че ветровете духат в консервативна посока. За това той казва "дайте да правим нещо консервативно". Освен това съвпада с политическото инженерство на ГЕРБ, което също се опитват да си направят консервативна периферия чрез поредица от параполитически звена, акценти. На всичко отгоре съвпада и с някаква логика на г-н Валери Симеонов, който пък се среща с представители на СДС и започна да се говори за нещо като дясно - консервативен блок, което звучи добре. Само, че СДС първо е тотално дискредитирана марка и аз не съм убеден колко гласа могат да извадят въобще. После въобще не е ясно, че електората на г-н Валери Симеонов е о.к. да прави коалиция със СДС. И трето въобще не е ясно дали на ГЕРБ му трябват всички тези, които се опитват да се прикрепят под неговата сянка.

- Каква е Вашата прогноза роенето ще продължи ли или ще се тръгне по някакъв начин към обединение в дясното?

- То обединението се случва има концентрация около така наречената либерална част. И това е логично, защото тази ниша не е голяма, но остава вакантна и ДСБ, "Да България" и другите, които отиват към тях си мислят, че тази ниша може и да е малка, но ще си е тяхна и ще бъде отличима на фона общата консервативна мъгла, те ще останат, които отправят някакъв пролиберален призив - прозападен, за върховенството на закона, зелените идеи. Има логика. Само, че ще ядат много бой. Аз като гледам как започнаха да ползват пропагандно ареста на Иванчева, тя виновна, невиновна, това съда ще доказва. Пропаганда от типа сините са виновни, зелените са виновни, боят ще бъде страшен и той се дължи на един много прост факт, колкото и да са малки тези десни, които сега се концентрират са доста креативни и шумни и после опасни са за Борисов, защото са в гръб. БСП не е толкова опасна за него, тя му е пред лицето. Като се сражаваш с този, който му е пред лицето вие и двамата се стягате. Ама изведнъж тези му се явяват в гръб, а той с тях дели общи избиратели, а с БСП не дели толкова общи избиратели. Избирателите на ГЕРБ съдържат и известна прозападна съставка, дясно центриска, а не толкова центриска. Съставка, която избра ГЕРБ срещу антиевропейското говорене на Нинова. Ето тази съставка Борисов в момента я губи, изплъзва му се, защото тези хора се разочароват и точно тази десница сега, която се концентрира около ДСБ, "Да България", "Зелените" и потенциалното ДБГ, точно тя може да му вземе тези гласове. И не случайно около ГЕРБ се развива и една дясна приказка антикомунистическа. Това е направено, за да не позволиш нещо да ти се появи в гръб.

"Да България", ДСБ и Зелените направиха Демократична България

Снимка: Булфото

- Има ли лидери в дясното пространство?

- Малко е смешно, защото това, което те правят сме го гледали. Както правилно отбеляза моя колега Борис Попиванов те създават нов Реформаторски блок чрез масово напускане на предния. Умират, за да се прераждат или пък се разделят, за да се съберат. И въпросът е колко пъти още може да се случи това. Според мен битката ще бъде да бъдат някъде до 4% бариера от днешна гледна точка, до изборите може да се случи какво ли не. Няма да е лесно, защото се видяха резултатите от предните избори.

Обективно погледнато единственият нов, млад лидер, който показва нещо ново е Димитър Делчев, а той не е показван по телевизиите, където по-скоро са Радан Кънев, който уж подаде оставка и е странно, че продължава толкова много да се появява на екран. Често се появява и генерал Атанасов, който съгласете се не е олицетворението на нещо ново, младо харизматично и т.н. А българинът отдавна е доказал, че иска новото, иска някакъв Макрон. Ама, за да си Макрон, трябва в пъти да си по-енергичен, трябва да попиеш и малко популизъм, а тези хора малко се гнусят от народа си и това е големият проблем. Те не могат да бъдат популисти, защото имат интелектуална дистанция и не са народняци спрямо народа си. Христо Иванов колкото и умен и дълбок човек да е, той също не е най-големият харизматик. Няма яко лидерство. Гледали сме го този филм, но пак казвам - имат едно парадоксално предимство - останаха сами, ще ядат много бой, но тази ниша, в която са те си е тяхна и могат да я развият.

- Това консолидиране, както казвате в малката ниша, има ли някакво значение за политическото пространство като цяло?

- ГЕРБ напоследък се придвижва от дясно към център все повече и повече. ГЕРБ се превръща в изцяло центриска формация, в българския контекст от Запад към центъра по случаите "Скрипал" и "Истанбулската конвенция". ГЕРБ държи да запази общественото мнение, не държи толкова да запазят дясното прозападното си крило. И тук има известен проблем, че това дясно прозападно крило се овакантява, това може да е отворена врата за десницата, които също са и либералите, което стана ясно.