По-скоро ще закрепи рейтинга на Борисов в страната. Това заяви за Дир.бг политологът Първан Симеонов, който коментира решението на България по случая "Скрипал". 

- Как бихте коментирали решението на Съвета по сигурност към Министерски съвет по случая "Скрипал" - България подкрепя Великобритания, но няма да гони руски дипломати?


- Това е сбъдната наша прогноза, защото още преди да бъде оповестено това решение казах, че България ще се опита да поддържа по-мека позиция. Нищо изненадващо. Това е стила на политиката, която България води -  на балансьор. България се опитва да извоюва правото си на специални отношения с правителствата на Турция и Русия, даже понякога се опитва да бъде и посредник в отношенията между Запада и страни като Турция и Русия.

За отбелязване е куража на Борисов в случая. Защото никак не е лесна ситуацията. Той все пак, може би за първи път прави нещо, което седи отчетливо контрастно на фона на Западния свят. Обикновено Борисов говори каквото кажат началниците. В случая той не постъпи така, което е за отбелязване. Парадоксално погледнато ръцете на България са ,така да се каже, развързани от това, че тя вече е част от Западните общности и може да си позволи
различно мнение в рамките на тези Западни общности, защото страните, които се стремят тепърва да стават част от Запада нямат голям избор, те трябва да изпълняват критериите. Това е примера с Македония.

Това е единият прочит. Разбира се другият прочит гласи точно обратното, а именно България в момента председателства политическия съвет в ЕС, което означава, че трябва да е по-западна от западняците в реакциите си. И тук ще започне типичния спор на фили и фоби в България. Но този спор въобще не е изненадващ от има, няма век и половина е основен спор в българското общество.

-Това решение няма ли да доведе до неприятности за Борисов в самата партия, тъй като Цветан Цветанов изрази коренно противоположно мнение?

- ГЕРБ винаги е имал две лица или два крака, на които стъпва или два типа коалиционни партньори или два типа бизнес партньори, но във всеки случай винаги го е имало това двойнствено поведение, има винаги крило прозападно и пролиберално. Либералните тенденции по света са леко в упадък и за това в момента като, че ли е по-силно другото крило на ГЕРБ, а иначе едно балканско, доморасло като политически стил, един битов консерватизъм на здравия разум, така да се каже, не толкова западняшки.

Не случайно вчера основен представител на това прозападно крило в ГЕРБ бе цитиран с думи, които звучат доста смущаващо. Томислав Дончев опровергава интервюто си пред "Ройтерс", но не случайно там интрига се появява. Този двуглас , според мен не води към разцепление в партията, напротив тя така оцелява, защото има възможност да каже две неща, които да се харесат и на двете публики. Винаги така са го правили и то контролирано, според мен - "доброто и лошото ченге", или както каза моя колега Георги Киряков, източното и западното ченге. Това според мен е и политиката им сега. Забележете външният ни министър Екатерина Захариева, служебното лице, още веднага се солидаризира с подкрепата на Великобритания, абсолютно по устав, а политическото лице  Борисов в типичния си стил каза - нека изчакаме да получим доказателства, не е това, което изглежда. Т.е. България така звучи в такива моменти, формално всичко е спазено солидаризираме се, а Борисов в неформален режим казва на моя отговорност.

По всичко личи, че по този начин Борисов ще съхрани най-важното рейтинга си в България и разбира се ще си спести атаки от Североизток, което е важно за него точно в този момент. И е вярно, че има проруска съставка в това управление, ние всички знаем за това. Струва ми се, че Борисов съзнателно винаги е искал управлението му да има и такава съставка. Той просто гледа в управлението му да има всякакви съставки, за да може гъвкаво да реагира в такива моменти.