Интересно е, че делегацията е предвождана от генерал, който е известен поддръжник на твърдолинейната политика на Пхенян, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

Осемчленната делегация, начело с генерал Ким Йон-чхол, прекоси демилитаризираната зона, разделяща полуострова, през граничния пункт Дорасан, съобщи говорител на министерството на националното обединение в Сеул.

Генерал Ким Йон-чхол е бивш началник на севернокорейската разузнавателна агенция и настоящ заместник-председател на ЦК на Корейската трудова партия. Той е обвиняван, че е планирал поразяването с торпедо на южнокорейски военен кораб през 2010 г., при което загинаха 46 души.

Има спекулации и за евентуална среща с американската делегация извън рамките на тазвечершната церемония по закриването на игрите.

Иванка Тръмп, дъщерята на американския президент също ще присъства на церемонията.

В същото време южнокорейски демонстранти опитаха без успех днес да блокират автоколоната, в която се придвижват севернокорейските сановници към град Пьончан за церемонията по закриването на олимпийските игри, съобщи Ройтерс.

Решението на Пхенян да изпрати като ръководител на делегацията бившия шеф на военното разузнаване, който е обвиняван, че стои зад нападението срещу южнокорейски военен кораб през 2010 г., вбеси семействата на загиналите 46 моряци.

Около 100 консервативни депутати и активисти организираха седящ протест на мост, откъдето очакваха да премине автоколоната, след като тя пресече строго охраняваната граница и влезе в Южна Корея тази сутрин.

Около 2500 полицаи бяха разположени на моста, но автоколоната пое друг маршрут, съобщи местна телевизия. По-късно делегацията пристигна в хотел в Сеул, преди да се отправи към Пьончан за церемонията, започваща в 13 часа българско време.