С какво ще запомним този ден? 

Макар да знаят, че правителство на малцинството ще е много нестабилно, "Демократична България" и "Продължаваме промяната" се чувстват длъжни пред избирателите си да се обединят и да покажат готовност за разговори - още от коментара на парламентарния репортер от OFFNews Ружа Райчева чуйте във вечерните Podcast новини. 

И още от темите, които ще чуете:

Споровете в парламента по промените в Изборния кодекс почти напълно минираха възможностите за редовен кабинет. След целодневни скандали, прекъсвания на заседанието, остри реплики между доскорошни коалиционни партньори и наказание за депутат, народните избраници успяха да гласуват на второ четене само заглавието на закона за промени в ИК. Президентът Румен Радев обеща да извърти мандатите бързо, ако парламентарните групи са единодушни, че отиваме на избори.

Камион цистерна се взриви преди обед в Русе при зареждане в завод за производство на смазочни продукти. При инцидента загина служителят, който е зареждал цистерната. Работниците в предприятието са били евакуирани незабавно. Придвижването на изпратените на място линейки и пожарни автомобили е било затруднено заради опашката от тирове, която традиционно се образува и в двете посоки на Дунав мост. Заводът се намира на километър от граничния пункт. Въпреки това огънят е загасен бързо. Няма опасност за замърсяване на въздуха в Русе, тъй като пожарът тръгнал от шофьорската кабина, шофьорът не бил там в момента на инцидента и е останал невредим. Причините за възпламеняването все още се уточняват.

Косово и Сърбия постигнаха споразумение за прекратяване на спора за регистрационните номера на автомобилите в Северно Косово, продължил близо две години. Преговорите изглеждаха в безизходица, а Брюксел и Вашингтон предупредиха за опасност от етническо насилие. През нощта обаче върховният представител на Европейския съюз по външната политика Жозеп Борел написа в Twitter: "Имаме сделка!". А именно - Сърбия ще спре да издава регистрационни табели с наименованията на косовските градове, а Косово няма да изисква превозните средства със сръбски номера да бъдат пререгистрирани.

С какво още ще запомним този ден, чуйте във вечерните Podcast новини:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко? 

Българските граждани, самоопределящи се като роми и турци, са намалели слабо в сравнение с преброяването преди десет години, показват данните на Националната статистика от миналогодишното преброяване. Подробностите чуйте във вечерните Podcast новини.