С какво ще запомним този ден?

"Мъже на годината" трябва да са онези, които припомнят чрез изкуството си, че сме преди всичко хора, независимо от нашата принадлежност, идентичност или обич към родината. В световни конфликти като този в Украйна трябва да си припомняме, че живеем в свят, в който все по-важни са съпричастността и мисълта за другия - още от коментара на журналиста Даниел Ненчев, след като "Политико" и "Тайм" определиха Володимир Зеленски за мъж на годината и най-влиятелна личност в Европа, чуйте във вечерните Podcast новини. Ще чуете и защо Ненчев даде интервюто си от Централния софийски затвор. 

И още от темите, които ще чуете: 

Очаквано Съветът на Европейския съюз отхвърли присъединяването на България и Румъния към Шенген. Австрия гласува против двете страни, а Нидерландия се обяви срещу членството на България. Амстердам иска от София да представи доклад по Механизма за сътрудничество и проверка - практика, която беше преустановена от Европейската комисия за страната ни в края на 2019 година. В зоната влиза само Хърватия, която единодушно получи зелена светлина. 

Минималната работна заплата да бъде не по-малко от 50% от средната за предходните 12 месеца, приеха на първо четене депутатите с промени в Кодекса на труда. Вносител на предложенията е БСП. От левицата се позоваха на европейска директива с такова изискване към България и изтъкнаха, че в условията на висока инфлация, ниски доходи и непрекъснато растящи разходи за живот този въпрос отдавна е трябвало да бъде решен.

На 64-годишна възраст в автомобилна катастрофа загина бившият треньор на ЦСКА Миодраг Йешич. Той бе начело на "армейците" между 2004 и 2006 година, както и още веднъж през 2013 година, като под негово ръководство столичани станаха шампиони на страната за рекорден 30-и път и веднъж завоюваха Купата на България. Фаталният инцидент се е разиграл на пътя между Рума и Ярак, в близост до Нови Сад, а колата на Йешич е смачкана до неузнаваемост.

С какво още ще запомним този ден, чуйте във вечерните Podcast новини:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

Иконата на световната поп музика Селин Дион сподели, че е диагностицирана с нелечимо неврологично заболяване. За какво става дума, чуйте във вечерните Podcast новини.