Добрев: Проектът ”Белене” струва 10 352 000 000 евро

10 352 000 000 евро е цената на целия проект „Белене”, включително и инфраструктурата. Това е цената, която трябва да платим до момента, в който я пуснем до експлоатация. Само централата без съпътстващата инфраструктура струва до 6,3 милиарда евро.

Обратно в новината

Коментари - Добрев: Проектът ”Белене” струва 10 352 000 000 евро | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да не забравяме, че референдумът е за хората. Ако днес повярваме, че утре можем да променим нещо заедно като общество, това ще е най-голямата крачка, която ще направим към реализирането на по-добрия живот!

Най-добре да дръпнем едно електропроводче до Фукусима и оттам да си купуваме ток! /само дано не е зацапан тока с радиация, но карай......./ Цена на електропроводчето не-повече от-7млрд. Ето ти икономия за бюджета- 3 млрд. Можем повече да не работим в близките 25 години!

Забравих да добавя- за икономия ще го построим електропроводчето обратно на въртенето на Земята и ето ти още по-голяма икономия на стълбове и жици........и пари!

Kalin

Пускането на нова атомна централа с по добри цени от Мариците и зелените.....е нещо положително.Ако се затворят мариците които бълват дим и сажди а и тока им е с пъти по скъп от този на АЕЦ само може да спечелиме-по малко замърсяване на въздуха и ток на по добра цена.Проблема е че част от тия Марици са на новите ни приятели хамериканците и.......поне това правителство няма да си разваля рахата с тях заради геноцита на тока у нас.

Момчетото с ромското потекло Добрев е лъжец както му се полага.Невъзможно е да се допусне,че продавачът (Росатом) лъже за цената 6 300 млр. Росатом е солидна организация с най-напреднали технологии,с международен авторитет и със заслужено доверие,тъй като строи по целия свят.И няколко пъти вече руснаците опровергават цената 10 млр.Представете,че те после ще кажат: извените, ние сгрешили малко с 4 млр. Как си го представете? А кой е Добрев, за когото утре никой няма да си спомни той нито професионалист по АЕЦ, нито се прочул с нещо полезно ,без опит и авторитет ,един никой и просто изпълнява нарежданията.Вероятно готовата площадка за 1млр.вече вложени средства ще дадат на американците.

Правилното решение се взема на базата на това, че такива централи има много и в развиващи се икономики и в най-силно развити такива. Страни, които най-малко можем да обвиним в това, че не умеят да си правят сметката - САЩ, Япония, Франция, Китай, Русия ... Факта, че според някои тук е губеща дейност означава само това, че се канят много да крадат.

В посочената цена включва ли се психиатричната експертиза на самия делян добрев, вожда Винету, анорексичката фидосова и останалата паплач?!

dreadman

Независимо, колко е сложна ситуацията има един-единствен абсолютен метод да се определи ИСТИНАТА за Белене - ДА НЕ СЕ ПРАВИ ТОВА ЗА КОЕТО ПРИЗОВАВА Р."УМЕН" "ОВЧАР".ОВ!!! ТОВА ЩЕ Е ПОРЕДНАТА 1000% ВРЕДА ЗА БЪЛГАРИЯ!!! Всичко, КОЕТО този БУШОН на РУСКИ ЕНЕРГИЙНИ ИНТЕРЕСИ и ВИДЕН КОЛЕКТОР НА ЧЕРВЕНАТА ПАРТИЙНА КАСА У НАС, е сътворил в последните 12-15 години, отдавна е минало границите на НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО и е единствено и само ТРАЙНА ЩЕТА за страната, с последици за десетилетия напред!!! Единствено човек, желаещ да обрече себе си, децата си, та дори и внуците си на КРЕПОСТНИЧЕСТВО, НИЩЕТА И МИЗЕРИЯ е способен да следва призивите на Р."УМЕН" "ОВЧАР".ОВ, така, че РЕШАВАЙТЕ БЪЛГАРИ ДАЛИ ВИ СЕ ЖИВЕЕ ИЗОБЩО!!!

Станишев, Р.Овч и Петър Димитров, напразно се опитват да прикрият далаверите си. А те лъсват ден след ден с автентични документи. За тия другари между сумите 3,6 млрд. и 6,3 млрд. няма никаква разлика. Дори не е важно дали сумите са в евро или лева...лъжат на поразия. Лъжат, че не са бъркали в бюджета, а се оказа, че и от там са дръпнали няколко стотин милиона ...Заровили са 1,5 млрд в гьола Белене, купили реактори без договор, после го продали за жълти стотинки... пак без договор... Все пак в РБ няма ли държавен прокурор, няма ли някоя друга институция, правителствена или неправителствена организация, която да се захване с тия мошеници...??? Или да се надяваме на правораздаване само от руска страна, където също има излъгани.

Дори да приемем, че цената на АЕЦ "Белене"да е такава, каквато казва Добрев, възниква въпросът за двата милиарда и половина отгоре, за които говори Бойко Борисов, твърдейки, че цената е близо 3 млрд. лева. При всяко негово изказване по въпроса за централата цената й се вдига с половин милиард.

А бе кой му пука колко ще струва АЕЦ Белене, въпросът е колко пари са влезли и колко ще влязат в партийната каса на БСП,. Кажете стоп на кражбите!

На ББ не бих поръчал да ми построи и индиански вигвам, макар че може би във "Винету" е описано как става това :)))

Хм, явно понятието "съпътстваща инфраструктура" обхваща комисионните и рушветите, необходими за отпочването на строителството. Голяма глътка им се е отворила на господата.

Е па като ти продават за 6, а консултанта ти вика, че струва 10, бегай бързо и купувай бе будала!

Скъп му е живота на Добрев, но трябва ли всички да му плащаме сметките?

Демагогията с инфраструктурата и цената и продължава, затова ето някои факти. Абсолютно необходимо е построяването на двойния далекопровод 400 кV от Белене до подстанция Царевец - В.Търново, другите два до Щръклево и Червен бряг може да се пуснат по-късно с втория енергоблок. Жилищата за персонала са на 80% готови. Централата е много по-съвременна от Козлодуй и такова раздуване на щата не би следвало да бъде допуснато! Хранилището за сухо съхраняване на отработило гориво ще е необходимо след 10г а може и по късно. Кинотеатър и закрит плувен басейн в Белене може да се строят на още по-късен етап. Като работещата централа ще финансира строителството. В същото време в североизточна България има само два ТЕЦа Русе около 150MWt и Варна около 1200MWt. Шестте блока във Варна са на преклонна възраст и близките 2-3 г. ще бъдат изведени от експлоатация. Нека всеки се опита да пресметне какви ще са загубите от пренос на ел.енергия от Козлодуй до Шумен, Разград или Силистра. Добавете към това и огромните отровни хвостохранилища с които се покрива плодородна Тракия. ...и дано правилно си отговорите на въпроса "Дали нашите деца и внуци няма да ни проклинат затова, че не сме намерили достатъчно воля, мъдрост, смелост и сили да построим АЕЦ"Белене". Така, че твърдо ДА на референдума за Белене. За да има достойна работа за тези които и в бъдеще ще продължават да се наричат българи и ще живеят в тази страна.

ТОЗИ КЕЛЕШ ДА ВЗЕМЕ ДА СЕ ГРЪМНЕ ИЛИ ДА ПРОВЕРИ КАКТО ТРЯБВА КОЕ КОЛКО СТРУВА, А НЕ ДА ГОВОРИ ВРЕЛИ НАКИПЕЛИ И КАКВОТО ГО ИЗКОМАНДВАТ. НЯМА ЛИ ДА КАЖАТ, ЧЕ СТРУВА ОЩЕ ПОВЕЧЕ, ЗА ДА ОКРАДАТ ПАРИТЕ, АЛЧНИ ТЪПАНАРИ....

Построено е селище за работещите,пътища,фундамента на атомните реактори,който издържа на висока степен на земетресение,предпазва реакторите от природни бедствия,прокопан е канал от Дунава ,до реакторите.Два завода ,свързани с оборудването на централите.Всичко това не се казва,АЕЦ Белене съвсем не е гьол.А Добрев баща му има завод за дървени палети,изработват се от боров материал.За там става,но да се ръководи енергетиката на една държава се иска мъдри и знаещи хора.

тва момче довчера продавало гащи на димитровградския битак много смята брях брях....ама те са все таквих боковите хора умниии като него същите)))))

При положителен вот на референдума нека правителството поиска към днешна дата оферта от Атомстрой и оферта от Уестингхаус за строеж на нова АЕЦ и да се сравнят коя ще е по-изгодна за България. От там нататък е лесно

Тези няколко "човечета", които изграждат фотоволтаични системи и перки за ток - но те ги изграждат с мъъъничко свои парици и с много европейски по програмите, чакат след това ние да си плащаме пак скъпия ток, а те ще си прибират париците от него защото са го произвели, те нямат сметка да се изгражда централа, а да продължава европа да им дава по програмите пари за "екологичен" ток. Нито един геолог, не извикаха да каже колко е неизгоден в сеизмично отношение терена - в Свищов стана разрушително земетресение, а в Белене колко пирона паднаха тогава.Телевизиите си запълват чрез платени лаици телевизионното време, а избирателите си смучат пръстите и се чудят кое е правилно, ами да помислим все пак, а пък г-жа Хармс е заинтересована от строителството на системи за "екологичен" ток

Недоразумението Добрев, което се е промъкнало през Закона за да стане министър с полукилийното си бакалавърско образование, вместо да си топли мишата дупка и да мълчи пищи като простинало канарче, ега ти наглостта!

Може ли някой да покаже изчисленията, колко ще струва инфраструктурата-кой и кога ги е правил? Вече имаме цена от 600 млн за връзване към елетропреносната мрежа (по данни на НЕК) сега дайте подробен разчет какво трябва да се построи и колко ще струва. Защо Борисов и пишман министъра се сетиха за тази инфраструктура едва след като Станишев показа меморандума с цената 6,3 млрд? Ако са имали някакви ясни сметки за инфраструктурата, защо не ги показаха веднага-това само щеше да им помогне? Или сега се чудят как да запълнят тези 4 млрд до 10-те, с които ореваха орталъка? Защо Софийският административен съд засекрети доклада на банката, върху който Борисов и шайката му се кълнат? Знаем, че Бойко Борисов е идиот. Но това си е негов проблем. Но идиотът Бойко Борисов е министър-председател на България. Това вече е национален проблем. От нас зависи да го решим.

Това лайно с купена диплома на изкуствовед се е настанил в стола на икономистите и повтаря като папагал глупостите на един полуграмотен пожарникар и пъдар на име Бенито Борисов. Страната се гърчи в лапите на шайка игнорантски говеда, губи инвестиции и съюзници, а тези безмозъчни хулигани в ГЕРБ открито рушат държавата и се готвят за умишлена катастрофа в АЕЦ Козлодуй. Готови са на престъпление, за да не пуснат властта и парите. И това се нарича милиционерски морал! Пфу, мръсници и вредни, излишни типове!

Не си показвай неграмотността! Можеш да попиташ "Чичко Гугъл" и той ще ти обясни популярно (като на тъп и непросветен субект), какво се разбира по света (а не на "Позитано") под термина "master of arts). И (ако успееш да го проумееш) пак се върни да си пишеш мненията.

Амо имаше переспектива в Америка с тая измислена диплома , вервай ми Дилянчо щеше да остане да мие при нас чиниите

Неграмотен съм! Чичко гугъл не го познавам!!!!!!!!! Питам теб- би ли ми разяснил кво точно е завършил тоя юнак и как на тия години натрупа толкова мъдрост и знания!!! Ми той сложи в джоба си и Стийв Ханке и т.н.!!!! Кво ви става бе, грамотници!????? Тоя като го гледам е виждал повече пи....кив живато си, отколкото п.....ки, а най-големия корифей на науките!!!!!! То не бяха дюни, не беше АЕЦ или ЯЕЦ, според оная бъчва Фидосова, то не беше чудо!!!!!!!!! Ба си! Как не са го взели в щатите да им оправи дефицита от трилиони?????????? Герберасти смахнати!!!!!!!!!!!!!!

И чичко гугъл питах - пише на български - МАЙСТОР НА ИЗКУСТВАТА!!!!!!!!!!!!! На кои изкуства - НА СВИРКИТЕ СИГУРНО!!!!!!!!!!!!!!! Смотаняци!!!!!!!!!!!

"До 2050-та година, единствените автомобили, които ще се допускат в големите европейски градове ще са електрически. Това е заложено в новия план на Европейската Комисия за намаляване на вредните емисии над Стария Континент" е тогава ще се питаме къде ни е АЕЦ Белене

Вече месец ни ЗАНИМАВАТ с едно ПИСМО,четено ,и тълкувано по различни начини! ИСТИНАТА обаче я НЯМА! А колко беше ПРОСТО,ЗАЩО не се ПОКАНИ ПРЕДСТАВИТЕЛ от RWE и да ОБЯСНИ на ВСИЧКИ своята ПОЗИЦИЯ? ЗАЩО? ЗАЩО? ЗАЩО? ЗАЩОТО:ГЕРБ+БСП=БКП и ПОМНЕТЕ-Белене ще се СТРОИ,ЗАЩОТО там ще има много КРАЖБА на ПАРИ!

Популиста Станишеф и крадеца Румен Овч. умишлено пропускат най-важната тема. ЯДРЕНИТЕ ОТПАДЪЦИ. По европейското законодателство от следващата година вече , отработеното ядрено гориво няма да се връща в Русия, а ще трябва да се съхранява у нас, в България. КЪДЕ ЩЕ БЪДЕ ТОВА ЯДРЕНО СМЕТИЩЕ. КАЖЕТЕ ГОСПОДА КОМУНИСТИ.

Няма да е във въздуха, където излитат радиоактивните прахови частици от ТЕЦовете! Така, че където и да е, винаги е по-добре. Да попитам пък и аз: урановите мини, там се добива какво? Уран. Така. Този Уран къде е в момента? Да, под земята. Трови ли ни като си седи там? Ще ни трови ли повече или по-малко, ако вместо него има отработен уран от АЕЦа пак там? Не виждам къде ти е проблема?!! Нито ще го дишаш, нито ще го акаш... както радиацията от ТЕЦовете. ЧЕЗтито

В София на площад Народно събрание има подходяща сграда :))) Там и в момента се обгрижват отпадъци.

Простолюдието от малките градчета и селца, безкрайно вярват, че тая АЕЦ ще им оправи живота! Комунистите отчаяно лъжат, че цената на тока ще е близка до тази, която произвежда в момента Колзодуй. Истината е, че това е НАГЛА ЛЪЖА! В цената на тока от Кзлодуй не е включена цената на самата централа, защото тя дори никога не се е знаела! Може да се каже, че това е един от малкото "подаръци" от Русия! Искам да попитам как според вас ще се изплати централата АЕЦ БЕЛЕНЕ, която ще струва 20 милиарда лева???? В момента АЕЦ Козлодуй печели на година по 150 милиона лева! Хайде да го кажем - 200 милиона! Това са 10 години на абсолютната нула, от там слагаме 10 години строеж. Значи 20 години няма да видим нищо от тази централа - само разходи, лихви и лишаване от превъзходен капитал, който може да отиде в подобряване качеството на живот - болници, наука, образование, здравеопазване, природа, пътища!!!! ПОМИСЛЕТЕ СИ ХУБАВО... 20 години, ако сега родите деца, след 20 години те ще са студенти!

Ами че не ни трябва АЕЦ е повече от ясно. Нямаме заводи, нямаме промишленост, нищо нямаме... Какво ще го правим този ток? Я вместо АЕЦ за 10 милиарда да построим заводи - хем работа за хората, хем повече данъци за държавата...

Освен ЦЕНАТА на целия обект (самата ядрена централа, инфраструктура, хранилище за отработено гориво и т.н. и пр.), която сама по себе си е много важен елемент от мегавъпроса ДА или НЕ, съществено е и въпросът за СИГУРНОСТТА на площадката от сеизмичен аспект, НО си мисля, че най-важния аспект е ВЪЗВРАЩАЕМОСТТА, т.е. ОБЕЗПЕЧЕН ли е ПАЗАР на произведеното извън страната и то на каква ЦЕНА ИЛИ ще ни задължат да купуваме като добри патриоти на непосилни цени ТОКА. Тогава освен свалени радиатори ни чака и въвеждане на печки с твърдо гориво, свещи и пр. СРЕДНОВЕКОВНО битуване. ДОРИ ДА СЕ НАМЕРИ ИДИОТ ИНВЕСТИТОР (трябва наистина да е пълен идиот), КОЙТО Е СЪГЛАСЕН ДА ИНВЕСТИРА СТОЙНОСТТА НА ЦЕЛИЯ ПРОЕКТ, ДА СИ ЧАКА ВЪЗВРАЩАЕМОСТ НА ВЛОЖЕНОТО ДЕСЕТКИ ГОДИНИ НА РЕД ПРИ СЕГАШНИ ЦЕНИ НА ТОКА, ТОЙ ДА СИ ТЪРСИ И ОСИГУРИ ПОДХОДЯЩИ ПОТРЕБИТЕЛИ ИЗВЪН СТРАНАТА, ЗА НАС СИ ОСТАВА РИСКА ОТ (не дай Боже) "ГРЪМВАНЕТО" И ВСИЧКИ ПОСЛЕДИЦИ ОТ ТОВА. Приказките за най-евтината централа във Вселената ТРЯБВА да се пречупят през призмата на житейски многократно потвърдената абсолютна истина на максимата: НЯМА БЕЗПЛАТЕН ОБЯД!!

Да попитам отново: КОЙ ще работи в тази централа. Колко ще струва обучението на няколко хиляди нови ядрени специалисти, или за по евтино ще си командироваме руснаци?

Тези, които сега отиват да работят в трите НОВИ АЕЦове в Турция, които се строят със същите руски реактори. Една - две от турските "бомби" са на българската граница! Предлагам да им построим и четвърта АЕЦ, другари сеДеСари...!!

Разбрано другарю. Сега вече ми е ясно, че е заложено за следващия петилетен план обучението на няколко хиляди надъхани млади специалисти, които с радост ще се преместят в Белене за да дадат своя принос за развитието на социалистическата ни Родина. Само не разбрах колко ще струва обучението им. Явно не е заложено като сума в обявеното число по-горе.

ДКЕВР е НЕЗАКОНЕН, защото не може да бъде ДЪРЖАВЕН! Ето информация, която е публикувана много отдавна и която трябва да се знае от всички граждани плащащи увеличените цени на ток и парно. От 3-ти март 2011 г. е в сила Третият енергиен пакет, което означава, че държавите-членки би следвало да са го транспонирали в националното си законодателство и да са предприели реални стъпки за либерализация на енергийните си пазари. За съжаление България изостава и нито е въвела в националното си законодателство двете директиви- за електроенергия и газ, нито е създала независим регулаторен орган, от което следва, че е възможно да започне наказателна процедура срещу страната ни за неспазване на европейското законодателство. Пакетът се състои от две директиви, първата е относно общите правила за вътрешния пазар на природен газ (2009/73/ЕО), а втората директива е относно общите правила за вътрешния пазар на електроенергия 2009/72/ЕО) и три регламента, единият определя условията за достъп до газопреносни мрежи ((ЕО) 715/2009), вторият условията за достъп до мрежата за трансграничен обмен на електроенергия ((ЕО) 714/2009) и третият за създаване на агенция за сътрудничество между енергийните регулатори (Agency for the Cooperation of Energy Regulators ACER)((ЕО) 713/2009). Пакетът беше приет през юли 2009 година. Това означава, че създадения от Костофф ДКЕВР, с цел узаконяване на всички мафиотски монополистки далавери, както и всичките решения и повишения на цените СА НЕЗАКОННИ от м, Март 2011 година насам!!!! А България я чака съд в Страсбург. ЧЕЗтито на победените.

Ха на БАС, че този който ми е сложил минусчето е на хранилка при мафията в правителствата на СДС,ДСБ, ГЕРБ, БСП, НДСВ, през чиито мандати в България върлува ДКЕВР, ЧЕЗ и други подобни червей.

Хората които искат да гласуват трябва да го направят според някакакъв логичен и прагматичен критерии, а не просто НАПУК на някоя политическа партия! Аз лични бих гласувал с НЕ за да се сложи край на сагата Белене. Ако обществото ни беше по-сплотено и организирано бих гласувал с ДА.

..ЕЙ НЕ МУ ВЪРВИ НА Г-Н БОРИСОВ НА МИНИСТРИ....ОТ КЪДЕ НАМЕРИ ТОЗИ ИСТЪРСАК ДОБРЕВ....АМИ ТОВА Е ЕДИН ПАПАГАЛ И НИЩО ПОВЕЧЕ...

А Румен Овчаров какъв е?

Скивайте го тоя на снимката каква дебилна физиономия има. И този гамен е министър... На този идиот ли да му повярвам бре? :) Калинка с парашут.

стига лъгали и то в лева ИЛИ евро. питам от бюджетни средства колко сме да ли за магистралите на бойко? бюджета на агенция пътища за 2012 е 180 милиона ЛЕВА те са от нас ТИКВО И ТИКВИ 1 ДА ЗА БЕЛЕНЕ НЕ НА ТИКВИ И СЕРГЕЙКОВЦИ

Най-сетне лъжливите мутри признаха че централата струва около 6 млрд. Останалите разходи за които министърчето споменава: ами все едно като отидеш на ресторант да калкулираш в цената, че ти се изтриват зъбите, че трябва да се прибереш с такси а пък и на сутринта ще ти трябва тоалетна хартия. Ами тогава стой си вкъщи и си хапвай филийки с мас и крумид.

6.3 милиарда евро е цена на нещо което не може да се използва . Цената на проекта е поне 10 .5 милиарда ЕВРО. ТОВА Е ВАЖНОТО. Това , че част от него, т.е двата реактора , са 6.3 милиарда няма значение за никого ,освен за популиста -лъжец СтаниШеф.

Aко пък решим, че няма да строим, трябва да имаме стратегия. Какво ще стане след 20г., като изтече срока на 5 и 6ти блок, колко въглища и петрол ще има, колко енергия може да получим от алтернативни източници и колко енергия ще ни трябва след 20г. И това планиране, трябва да са само експерти, доказани и не силно полит. обвързани, или поне по-равно парламентарно представени.

Има едно нещо на което му викат студен ядрен синтез. И то - без радиоактивен боклук...

Вчера гледах Станишев, каза , че е подписан меморандом, демек намерение, това не значи договор за 6.5 миларда ЕВРО и веднага след това каза, че Борисов говори за 22 милиарда без да уточнява , че става въпрос за ЛЕВА, така някои хора не могат да схванат за какво става въпрос. Колкото и да не харесвам ГЕРБ иска да кажа, централата наистина ще струва над 10 милиарда евро, за да тръгне централата такива са разчетите на всички, а руснаците пишат това, което те следва да получат. НЕ СЕ ПОДДАВАЙТЕ НА МАНИПУЛАЦИИТЕ НА БСП, КОЛКОТО ПЪТИ СА НИ ОБЕЩАВАЛИ СВЕТЛО БЪДЕЩЕ, ТОЛКОВА ПЪТИ СА НИ ИЗЛЪГАЛИ, ЛУКАНОВАТА И ВИДЕНОВАТА ЗИМА, КОГАТО КОЗЛОДУЙ РАБОТЕШЕ ИМАШЕ РЕЖИМ НА ТОКА, ТАКА ТЕ НИ ЗАВЕЩАХА 10 МИЛИАРДА ДОЛАРА ДЪЛГ НА 10 НОЕМВРИ 1989 ГОДИНА, ТАКА, ЧЕ АКО ИМА МЛАДИ ХОРА БДЕТЕ И НЕ ДОПУСКАЙТЕ ДА ВИ МАНИПУЛИРАТ, ГЛАСУВАЙТЕ ЗАЩОТО Е ВАЖНО ЗА ВАШЕТО БЪДЕЩЕ, НЕ СЕ ОСТАВЯЙТЕ СТАРЦИТЕ И РОМИТ ЕДА РЕШАВАТ ВАШЕТО БЪДЕЩЕ, ЗАЩОТО ДПС И БСП ЕЛЕКТОРАТА ЩЕ ГЛАСУВА.

Ние като държава съсипахме проекта, с отказване, мотане докато се разберем на кой фирмите ще намажа. Ако съм външен инвеститор, никога нямаше да инвестирам в държава, където стратегически решения се променят всеки месец. Абсурдно е. Както ние сме разединени като хора, така и политиците експлоатират нашето разединение и гледат какво могат на дребно да свият. Ако искаме да строиме АЕЦ, трябва да е най-модерната (и най-скъпата) и трябва поне 3 години да повтаряме на света - всички, червени, сини и бембени, че в стратегията на страната ни е залегнала атомната енергетика (със всички осъзнати рискове и възможности).

Не НИЕ се мотахме, а всички се мотаха, защото още 80-те е ясно, че да се строи АЕЦ е безумие и никой не смее да поеме този риск!

...... какво да учиш. Това с електроенергията не е като да продаваш гащи и чорапи на пазара в Димитровград.

Извинете ама като си купиш апартамент включва ли се и цената на пътя до него, цената на колата с която да се придвижиш до апартамента (далекопроводи и подстанции) и цената на мебелите (зареждане с гориво)

Затова има разлика в цената между имот на село и в центъра на голям град. Мебелите също са ти твой разход. За Росатом централата има цена, за нас е комплексен разход, който няма как да платим наполовина.

Пълна лъжа! Цифрите са измислени от Боко Тиквата и повтаряни,/разбира се/ от пубера Дилянчо Добрев.

A коя е истината? Тая на Станишев ли? Много избирателно вярвате!

Вярвам на този, който досега не ме е лъгал. Не вярвам на този, който не помни какво е казал предния път. Тоя последния не искам и да го чувам повече. И с вота си ще направя нужното да го пратя на бунището на историята. Но както е тръгнал, скоро ще се окаже на на бунището на историята, а на селското бунище.

На НЕК не му е необходима тази електроенергия в следващите 15 години, защото в следващите 15-20 години ние ще продължим да изнасяме електроенергия. В момента имаме над 11 800 мегавата инсталирана мощност с последните проекти по ВЕИ. Дори и да изключим ВЕИ-ата, имаме поне с 50 процента повече инсталирана мощност, отколкото е консумацията ни, посочи министър Добрев. Тоя направо ми разби понятията за пазар, търсене-предлагане и цени! Абе, сине майчин, как така хем имаме свръх производство и предлагане, хем цената на тока постоянно расте на всеки 6 месеца?! Няма такъв пазарен принцип, бе - в цял свят при свръх предлагане на даден астока, цената пада! Само у нас - на обратно!

ТИ КАЗА ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ИМА ПАЗАР?

bobsyn@

Дори да не се увеличи консумацията на ток някой обмисля ли плюсовете и минусите за затваряне предсрочно на ТЕЦовете както затворихме предсрочно блокове от 1 до 4 на АЕЦ Козлодуй?

Абе на круши ли бяха почти 30г,че не е направиха тая централа и точно тия които затвориха блокове на Козлодуй с още живот сега ми говорят за Белене.Айде сиктер!

тоя не знае на кой свят е и какъв пешкир го чака

Отр вчера говорим за "проекта Белене" а не за АЕЦ Белене, защото се оказа че АЕЦ струва 6 милиарда а всичко останало е инфраструктура, жилища, допълнителни сгради, далрекопроводи..Ами на господата не им ли стана ясно че като си купиш жилище казваш цената му а не си прибавяш и обзавеждането, защото на тази цена тие данъка а другото се прави за да използваш жилището пълноценно и това обзавеждане си е твое а не на жилището...ЕС отпуска пари за инфраструктура ама не е ясно защо това управление не иска да кандидатства за такава около Белене?????Както и да го гледа човек това е работа , живот и поминък за много хора и отделно една инвестиция за България. Та нали ЕС е дала всички разрешителни и удобрения за строежа???

При разчетите за цените на тока в бъдеще, взема ли се в предвид масовото навлизане на електромобилите? Защото освен покачване на цената заради инфлацията, ще се повиши и потреблението и особено в градовете. Какво предлагат ГЕРБ, де не се строи нищо, да продължават да се съкращават разходи, младите българи да емигрират, циганите да се множат ... накъде водите България, господа управляващи? Аз лично ще гласувам с ДА!

Овчаров и Станишев говорят, че България няма да извади и стотинка за Белене. Всичко ще е с чужди пари и лихви ,евентуално. Това ще се изплаща поне 20 годи, на чужди компани, само два блока. Руснаците ще си прибират печалбата, а ние какви ще бъдем в схемата? ГЛУПАЦИ ЩЕ БЪДЕМ.

А БЕ Педал,51% дори от 10милиарда евро колко са???Това ИБРИКЧИИТЕ не можете и да смятате!!!

Тогава ми кажи колко е лихвата на 10 000 000 000 лева по 4.2 процента на година В крайна сметка ние ще си плащаме лихвата на тези 51 процента взети заем от някоя ''наша'' банка , а руснаците ще си печелят. И пак схемата е 20 години никакъв приход за България. След това Вранча ще ни напомни , колко сме ГЛУПАВИ,

Който е решил да гласува с НЕ трябва да знае, че е по-добре изобщо да не гласува.