Това каза на извънредна пресконференция министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от Агенция „Фокус”.

Часове по-рано лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че НЕК, финландският концерн "Фортум" и "Росатом" още на 30 ноември 2010 г. са фиксирали цена на двата блока на АЕЦ "Белене" на стойност 6,297 млрд. евро, подписвайки в София съответния меморандум, посочи Станишев, цитирайки информация на руска информационна агенция (РИА Новости).
По думите му това означава, че управляващите съзнателно манипулират и заблуждават българските граждани преди референдума.

Проектът „Белене” не е само централата, тя не е паметник, който да поставим в Северна България, а има много съпътстващи разходи, преди да бъде пусната в експлоатация - изграждане на далекопроводи, на охранителна система, на хранилище.
Трябва да се направят два далекопровода 400 киловата, добави министърът.
Само преди дни депутатът от БСП Румен Овчаров обяви, че далекопроводът към инфрастуктурата струвал около 4 млн. лв. на километър.

В офертата на "Атомстройекспорт" не е калкулирано и първото зареждане на блоковете с гориво, а то струва между 80 и 120 млн. евро за всеки от блоковете.
Добрев посочи, че консултантът по проекта е направил разбивка на цялата сума по разходи и за строителство на самата централа е предвидил 6,1 млрд. евро, но
още 2 млрд. евро ще струва изграждането на инфраструктурата, а 1,8 млрд. евро са лихвите по финансовия ресурс.
Цената от 6.3 млрд, евро включва само построяването на двата реактора и ескалационния индекс, свързан с оскъпяването по време на строителството,
обясни Добрев, цитиран и от БТА.

Така цялата сума на проекта възлиза на 10,352 млрд. евро, без да се смятат
разходите за балансиране на енергийната система, ако бъдат включени още два реактора от по хиляда мегавата, продължи с обясненията министърът.

Вчера финансовият министър Симеон Дянков открои и разходите за комплексна реализация на мерките за сигурност, въведени от ЕС след трагедията във Фукушима.

„На НЕК не му е необходима тази електроенергия в следващите 15 години, защото в следващите 15-20 години ние ще продължим да изнасяме електроенергия. В момента имаме над 11 800 мегавата инсталирана мощност с последните проекти по ВЕИ. Дори и да изключим ВЕИ-ата, имаме поне с 50 процента повече инсталирана мощност, отколкото е консумацията ни”, посочи министър Добрев.

Подкрепяте ли строителството на АЕЦ "Белене" - Анкета