Коментари - Отоплението на ток ще е по-изгодно тази зима | Днес.dir.bg

Отоплението на ток ще е по-изгодно тази зима

Заради поскъпването на топлоенергията от 1 юли някои от потребителите възнамеряват да преминат изцяло на ток. Ел. енергията от същата дата ще поскъпне с под 2%.

Обратно в новината

Коментари - Отоплението на ток ще е по-изгодно тази зима | Днес.dir.bg

Коментари

А ние с баба Нетка се топлим на компютри с флашки и много ни е хот!

И дори си слагаме перденца на мониторите, че нали сме с Уиндоус. Хем е убаво, хем пази топлото да не избяга;)

На гербарите - честито! "Нито ден без гаф" - девизът на Цирк "Борисов".

Приказките са хубаво нещо. особено за децата до 7 години. Когато говорим за сериозни работи добре е да се направят някои изчисления. По отношение на елетрооборудването в едно жилище това се нарича електро-баланс. За любителите на проточните бойлери само мимохподом ще спомена че те са от 6 до 7 КВт (за да можеш да се къпеш нормално). Което прави някъде към 30 А и малко отгоре. Ако сложим и 3 климатика по 1,7 Квт, това прави още 5 Квт, или някъде 22 А, Добавяйки и готварска печка (1,6 Квт) и някои по-дребни консуматоринещата отиват над 70 А консумация. Няма нормален блок в който инсталацията да издържи такова натоварване. И то в часовете от 6 до 8 вечерта и от 6 до 8 сутринта. просто ще изключат предпазителите (ако имате късмет да са автоматични). ако не на блока тов трафопоста задължително. Много е интересен случая на къпане с проточен бойлер като ти спре тока. Всъщност, идеално упражнение за мазохисти. Но заклети мазохисти. Това, от крана за топла вода на чешмата да тече студена е оригинално хрумване, но от края на 19-ти, началото на 20-ти век. и удобствата от това също ми изглеждат съмнителни. Изразът: "Няма да откриваме топлата вода" не е случаен. Но някои, които предпочитат да живеят като скотове, явно топла вода не им трябва особено. Това много добре се усеща в градския транспорт, особено лятно време. Пак казвам, никой не може да се противопостави на законите на физиката. неграмотниците може и да не ги приемат и да си мислят че са хванали Господ за шлифера, но те продължават да си действат. При това с пълна сила. Авантата е хубаво нещо. Ако можеш да авантосаш от държавата е много добре. Не толкова добре е да авантосваш от съседите си - в един момент ще те сиктердосат. Простия човек вярва на приказки, разумният на аргументирани изчисления. Пак повтарям, няма механизъм при който отоплението с ток да излиза по-евтино от това с централно отопление. оставяме настрана неудобствата, и възможността във всеки момент цената на тока да се вдигне (хитреците на газ сега реват с кървави сълзи - дали са по 6-7 хил. лв за газово котле, и сега отоплението автоматично им излиза 30% по-скъпо. И не се знае докога). Който иска да ползва ток, моля да ползва. Нали заплатата на директора на ЧЕЗ трябва някой да я плаща. Така, освен че във всички случаи общите му разходи ще бъдат по-големи, ще си създава и неудобства, а като допълнителна екстра ще мръзне като спрат тока (това ще се случва абсолютно сигурно в моментите на върхово натоварване, особено когато се включат повече консуматори). И един съвет, все пак питайте тези, които живеят в къща защо са си монтирали локално парно, а не се отопляват с климатици. Дали все пак така не им е и по-удобно и по-евтино. А който има излишни пари нека да си плаща - тя глупостта по хората ходи.

Бе гледай го тоя, продължава да философства, без да е проверил как стоят нещата на практика. Живея в къща в покрайнините на София. Имам въпрос към тебе... Защо хора с локално парно (което е неправилен термин, защото локалното отопление е на гореща вода, там пара не се произвежда) започнаха масово да си монтират климатици и зимата да се топлят с тях? Няма как да ми отговориш, ти си гражданче в панелка с ТЕЦ-отопление. За какви 1,7кв./ч ми говориш за един климатик 9-ка бе? Повечето инвертори с добър коефициент харчат максимум киловат, при това само когато навън се цепи камък от студ, иначе сигурно не повече от 500-600 вата. И веднага сложи проточен бойлер в сметките... Чшшш, алоу, ние доматите не ги ручаме с колците... Като малък живеех в панелка, предвидена за ЦО, само дето не бяха стигнали тръбите на теца до нашия блок. С какво мислиш, сме се гряли, а? С ток, бе, инженерчето ми... и всичките 24 апартамента на вход (8 на брой) на бойлери са били. Никой не се е грял на нафта/дърва/въглища. В апартамента няма къде да ги сложиш, нито в мазето от 2 квадрата. Като се сетя за калориферите и печките ЛЪЧ, знаеш ли колко по-ефективни са от климатиците? Ай ся да те видя със сметките, щото на нас токът ни спираше само по време на режимите (имаше ги по едно време), а аварии нямаше... А защо имаше режим, а? Не защото системата нямаше да издържи, а заради оня виц: " - Брей, много светло тука при вас нощно време, бе, откъде толкова много ток? - Как откъде, от България. - И къде е тая България? - Ей я там, в тъмното..." И само да отбележа, че абонатните също са с електрически помпи и като спре токът - ядец! Всички духат супата! Та не ми говори врели-некипели... щели да изключват бушоните... Главният в апартаментите трябва да е 50 ампера, което прави 11 киловата. 3 инверторни климатика по 1 киловат в пикови студове се равняват на 1 бойлер. Хората от години се греят с климатици, ама той трябва да се изкаже и да прави сметки, че и си вярва на всичкото отгоре... Плащай си там ЦО-то и нека те скубят като кокошка... А аз съм си "демонополизирал" източниците на енергия за зимата - кеф ми дърва, кеф ми въглища, кеф ми ток... С което ми е най-евтино, с това ще се отоплявам, а за газа ми е през.... Беше евтин газът, но приказката свърши. Ще става все по-скъп и по-скъп. Най-евтиното си остава атомната енергия, но хитрите държави като Франция си направиха сума си централи, а реват срещу чуждите - или поне тези, дето не лапат от тях. Що затвориха нашите? Щото трябва да се изплати румънската централа, която е тяхна собственост. Абе какво да ти разправям, акълът няма да ти дойде... А това, че някой решил да прави ток от скъп газ чрез когенерации към котлите за ЦО - ами просто начин да намали малко щетите от използване на супер-скъпо гориво за отопление/производство. Ай със здраве....

"Пак повтарям, няма механизъм при който отоплението с ток да излиза по-евтино от това с централно отопление" Е тука си отчайващо прав - щото като вдигнат цената на парното - вдигат и тока с аргумент "не може тока да е по евтин от парното" Гениална икономическа мисъл на родните управляващи. А клакьорите като теб могат само да пригласят

Еб. си логиката! Куцо, кьораво и сакато ще подпомага топлофикацията, за да не фалира! Абе, изроди небесни, малоумни и некадърни "управленци" с творческа немощ, що не си изкопаете по една дупка и да се заровите в нея! Болниците фалират, пенсионерите ще измрат от глад, че и от студ, а ние, видите ли , ще "подпомагаме с увеличението на тока топлофикациите". Боже, слез и си прибери верисиите!

И на фона на тези чудесни новини и цифри, националния герой ББ говори само и единствено за съкращения, икономии и нито думичка за повишаване на заплатите. Елементарната логика отново показва, че стандартът на живот пада за нас, а за тях расте, както винаги...

ПОЗДРАВИ НА МАЙКА ЗА ТЕЗИ ДЕТО СА РЕШИЛИ, ЧЕ ВСЕКИ, КОЙТО ПЛЗВА ЕЛЕКТРИЧЕСТВО В ТАЗИ ДЪРЖАВА, ТРЯБВА ДА ПЛАЩА И ЧАСТ ОТ СМЕТКАТА НА ПЛЗВАЩИТЕ ПАРНО. СЪЩИТЕ ПОЗДРАВИ И ЗА ТЕЗИ, ДЕТО ОДОБРЯВАТ И ДОПУЩАТ ПОДОБНО ЦЕНООБРАЗУВАНЕ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯТА.

и аз ги поздравявам!

Граждани и гости на топлофикация, направвете си общи събрания на входовете и дружно се откажете от този рекет най-накрая, какво още ви трябва за да се вразумите?!

някой трябва да обжалва това решение на ДКЕВР!!! какви са тия добавки за спасяване на парното, "зелена" енергия и т.н.? май няма да се дигне само с 2 % тока

На "око" ги правят братле. А ти за какъв ЕС говориш? Пука му на някой на жилетката как ни крадат

1. Сградната инсталация на места е повече от отоплението 2. Ползваш-неползваш - плащаш 3. Повече ток + сградна инсталация - ние пак сме прецакани. Въпрос: Дали има друго място в света, където плащаш за нещо което не искаш, не ползваш и не ти трябва, но няма начин да се отървеш от него?

Отговор на въпроса ти: Да, има и други такива места по света: Комунистическата Северна Корея и Чисто-Малоумната Куба (за Куба дори определението "Комунистическа" не е достатъчно, защото преди месец брат ми беше там на екскурзия и ми разказа за ком. безумия, за които нямаше да повярвам ако го бях чул от друг.)

d4

предложение за излизане от кризата.- 1. Увеличение на ВСИЧКИ цени с 1000%. 2. Намаляване на заплатите с 1000%. 3. Изселване на ВСИЧКИ пенсионери, инвалиди, мангали, ученици и студенти в Гренландия или Антарктида. Може и на Северния полюс. 4. Засаждане на всички обработваеми площи с марихуана или опиумен мак. Може и с кока. Реализиране на готовата продукция в страните от ЕС. Може и в САЩ. 5. Създаване на условия Слънцето да свети по 24 часа в денонощие. Така се избягва ползването на топло и ел.енергия. 6. Спестената по този начин енергия се насочва директно към Големия Андронен Колайдер за да спомогне за осъществяване на големия взрив. 7. Стане ли Големия взрив, кризата също ще се взриви. 8. Има взрив-нЕма криза. 9. НЕма взрив - има криза. вЕрвайте ни! ваши- Боко Яйцеглавия, Цецко Цвръцков, Искрето Фидосова, Цецка Цачева, Лъчо Мозъка и т.н.

Не с ток ще е по-изгодно, а с другите източници ще е по-скъпо ! Крайно време е да се отменят всякакви такси "сградна инсталация" и подобни тъпотии. Убеден съм ,че България може и трябва да бъде осъдена в международен съд за това. Нарушават се поне два закона - за собствеността и за конкуренцията. И двата са твърде сериозни и изразяват съществени права. Топлофикация трябва най-накрая да стане нормална фирма, не монополист, закрилян от държавата.

С камина (метална невградена) и екобрикети отоплението на хол за цялата зима ми излиза към 120-130 лв. (12-13 чувала). Какъв ток, какво парно... безкрайно по-евтино е. А могат да се горят картони, вестници и пр. които иначе принципно изхвърляме.

Заменям апартамент с парно и ток за гола поляна без парно и ток . Чакам само сериозни предложения

Дори и да трябва нова АЕЦ, тя не трябва да е по допотопна руска технология, а модерна, западна.

НАПИСАЛ СИ НИКА СИ ОБРАТНО,НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАШ НАЛИ "YES"-чо :)

Не, не съм го написал, за какво да се притеснявам. Истината е, че не се знае точно руските АЕЦ какви са. Според оценките на МААЕ, АЕЦ Козлодуй е с много висока степен на безопасност, съгласно международните стандарти. В същото време е мощно оплюта. Което оплюване очевидно е от бизнес-конкурентите. Това енергийно лоби, което ни закри 1 и 2 блок. Или да не е руска централата на всяка цена е идея, плод на някои болни мозъци. С руснаците е работено изгодно дълги години. Въпросът е за бизнес изгода. Търси се ниска цена на АЕЦ и ниска себестойност на тока. Това са критериите. А не американските заповеди. И Западните компании нямат интерес да има независима българска АЕЦ. За това ще се постараят да попречат на такъв проект. А натресат ли ни се чужди инвеститори в наша АЕЦ, това ще означава натиск за бързо закриване на АЕЦ Козлудуй и след това ще ни извият ръцете до колкото могат. Както американците в ТЕЦ Марица ще искат държавата да изкупува тока на фиксирани цени. Които хич не са малки. За това нормалните страни търсят възможности да строят свои АЕЦ. И ето точно това е диверсификация на източници на енергия. Не е задължително да търсиш непременно тръба за газ. Зелената енергия също е такъв вариант, но е спорно, какви са перспективите му и колко е изгоден за нас. При сегашните технологии, разбира се. А уран може да се договаря и от други страни, което не зависи има ли тръба или няма. За съжаление в момента сме под диктата на САЩ и това правителство май взема повече решения в интерес на САЩ, а не в защита на нашите американски интереси.

Не сте прави дрогари пишман топлотехници. Училе сме в четвръто оделение цикъло на Nicolas Lonard Sadi Carnot. Ами при получаването на еленергия се губат 35 на стоте топлина бре. Отидете на топлио канал на ТЕЦ 1. Като трудоваци сме се къпали в нега. Ими излаза от ТЕЦО една река с 30 градуса и се влива в езерото което не замръзва за кеф на шараните. Верно е има разни хитрини да се ползва таа топлина. Комбинирани цикли, термопомпи и други ама сакат паре. Климатико който е една термопомпа е добре, ами в банята и кенефа. Там че умреш от студ. Спасението е диверсификация дрогари. Не само от любимио Савецки Саюс. Или да станеме 16 република, което мое и да стане като ни изкупят имотите. Сега са 300 иляди. Догодина 1 милиьон и т.н.

Аз пък си купих компютеризирана испанска печка на дървесни пелети (пелетите ги има у нас) и платих за отопление дори под старато ми плащане за парно.

Искахте Бойко, е сега той да ви топли.

Е, крайно време е да последваме гъърците. Хайде да се организираме! Това вече не се търпи! А и не се издържа. Само цените се качват

до кога ще се прави реанимация на топлофикационните дружества. Не е ли време за автаназия? Защо с моите пари дадени за електричество трябва да спонсорирам услуга която не ползвам?

Да но я се замисли от къде идва ядреното гориво. Какво ще стане когато руснаците решат да ни го продават например 30 пъти по-скъпо. Дали тогава тока от АЕЦ-а ще е евтин?

Ами ще си купим отдругаде, то поне не минава по фиксирани тръбопроводи...

добре де, защо няма добавка "подпомагане на цветелина бориславова - борисова да стане милиардерка в британски лири", щото горката сега е милиардерка само в левове? а данък "ГЕРБ" защо още не е включен в цената на водата например? давай боко, върти бухалката и смъквай кинти от мат'ряла, още имат мръсниците, крият ги по банките!

Откъде си сигурен че няма да има:))

НАШАТА ПАРТИЯ ще вземе най-решителни мерки,за да подобри състоянието вЪВ което СТЕ!! воденето на балансирана социално отговорна и национално-обвързана експертно изработена стратегия НЕ позволява въвеждането на всички добавки веднага!!! потърпете още малко! светлината от тунела се приближава!! имайте вЕра.... ваш ФЛИК :)

Да оставим на страна че самия принцип е сбъркан, но защо хората на село трябва да плащат повече за да не фалира софииския ТЕЦ? Това е нечестно и неморално. Ако има такава добавка в цената (въпреки че според мен е незаконно) трябва да си я плащаме само ние софиянци.

Като идея парното е измислено да с еоползотвори топлината от кондензирането при ТЕЦ. Сиреч, това е отпадъчен продукт. Впоследствие се установява че е по-ефективно централно отопление с топлоцентрали, отколкото друго. Това, с отпадъчния продукт не трябва много да се натяква, защото има много примери, когато един отпадъчен продукт впоследствие става основен. Например, бензинът е бил отпадъчен продулкт при производството на газ за осветление. Сега не знам дали въобще се произвежда газ за осветление. Ако някой направи така че отоплението с ток да е по-евтини, отколкото с газ или с централно отопление тоива означава само едно - има някакво ужасяващо изкривяване в ценообразуването. А на любителите на отопление на ток ще им кажа няколко важни неща. Първо, топлата вода все едно трябва да си я греете някак си. А това също струва пари. Ако се надявате Топлофикация да ви греее само водата на тези цени - бъркате. Да оставим неудобствата на бойлера като уред. Второ, да с климатик от инверторен тип отоплението е ефективно - това е добре известната термо-помпа. Разходите са по около 30 - 40 лв (за една стая) на месец през зимните месеци. НО ТОВА СА САМО РАЗХОДИ ЗА ТОК. Ако се сметне цената на един такъв климатик (добрите достигат до 2000 - 2500 лв за 12 BTU), и се разхвърли на 5 години (нали никой не смята че един такъв уред ще работи вечно, след 5 години ше трябва или да с еремонтира или нов), излиза по 400 - 500 лв на климатик годишно. Което е цената за отопление на цял един малък апартамент за цял сезон. Ако го сметнете за 3 климатика сумата става убийствена. Трето, добре е на ток, НО КОГАТО ИМА ТОК. Когато няма ще се стои на студено, а като екстра и на тъмно. Четвърто, опитът на тези с климатиците е основно от блокове с централно отопление. Където температурата съвсем не е същата като жилища без отопление. Питайте как е тези с къщите - кой знае защо повечето са избрали вариант с локално отопление, нещо като мини-топлофикация. И пето, последно. На циганите им е най-евтинио на ток защото го крадат. А тези, на които все пак се отчита не го плащат. ако е така, съгласен съм, на ток излиза най-евтино. В противен случай това са изказвания или на некомпетентни хора или на рекламни агенти на "ЧЕЗ".

Като чета всички откровени лъжи дето си ги написал ясно ,че си служител на бандитската топлофикация . Ползвам климатици вече 12 години и освен профилактика 1 път годишно не съм правил нищо повече .Климатиците са китайско производство марка Haier деветки 3 броя и месечните ми сметки на ток не надхвърлят 50 лв като и топлата ми вода е от бойлер(проточен само за къпане) на чешмите топла вода не ползвам пералнята и съдомиялната си я топлят на ток. Така ,че не дей да ми отваряш очите и да се правиш на разбирач ходи си на село и си взимай и топлофикация със теб .

Да де, сметката е точно такава. Бас хващам че ако си в къща крадеш ток. Ако все пак си в блок без централно отопление или не се къпеш или пак си намерил начин да крадеш ток. Защото, ако се къпеш веднаж на ден, един бойлер 80 л от 3 КВт се топли за 2 часа и стига зорлем за 2 души (при проточния сметката е още по-зле да не говорим за неудобствата), това прави при тези цени някъде около 1 лв на ден или 30 лв месечно. като се прибават още 150 лв - ето ти 180 лв месечно. А след тези 12 безметежни години все едно ще се наложи да се сменят тези климатици, 3х2000 6000. разхвърляни на 12 години - по 500 лв годишно, или по 100 лв на месец в отоплителния сезон. Станаха 280 лв месечно. като платиш и общите части ще ги закръглиш на 300 лв. Най-малко. За един двустаен апартамент в момента се плаща горе-долу по 150 лв на месец. Така, хем мръзнеш, хем плащаш двойно, хем изпитваш всички неудобства. Ако, разбира се си плащаш тока. Истината е една - не можеш да излъжеш физическите закони. Ако някой го направи ще стане нобелов лауреат. Другите може да ги вкарат в затвора за крадене на ток (това в България трудно ще стане, ама какато и да е). Това са сметките. Другото са приказки за маса.

ДАНО ДА ИМА КОЙ ДА ОСМИСЛИ ТВОЯ ПОСТ! БЛАГОДАРЯ ПИЧ!!

Еее в тази страна всеки разбира от всичко. Как ги сметна тези неща"Топломера". И продължаваме повече да говорим и мрънкаме отколкото деистваме. В форумът никой няма да ви реши проблемите...

споко-те ще увеличат и тока ,така че нещата ще си доидат на мястото.

ок,така да е! като спре парното ,ама не за ден-за месец и то януари,да изтине хубаво сградата,тогава ще говорим....ама честно,не да се пънеш!

Интересно е ти тогава как ще се отопляваш, като ще си безработен.

само да вметна,не за друго,а за да се доизядеш от яд,извънредния ми труд,който тогава ще е в пъти повече е добре заплатен,с тези нови "повели" на партията-майка ще имам работа и след пенсия....

Що не ръкопляскате?

аман от разбирачи!за инсталацията в блока не отговарям,НО НЕ СИ ПАРКИРАЙ КОЛАТА ПРЕД ВРАТАТА НА ТРАФОПОСТА...да не те плаша но хвърчат по 10-15 метра,и се запасете със свещи,щото цената им ще се вдига...айде и умната

АМА ЧУДЯ СЕ КАКВО ОЩЕ СЕ МОТАЕТЕ ПО ФОРУМИТЕ МИ НЕ ХОДИТЕ ДА СИ ВАДИТЕ МЕЖДУНАРОДНИТЕ ПАСПОРТИ И БЕШ ДА НИ НЯМА.

Преди 10 дена си го взех. Имам и билет вече...

наистина,какво доживяхме,такова нещо не съм си мислил че може да бъде измислено.тапаци,малоумници-стига вече.махайте се като не можете да се оправяте .направо побъркахте хората,а вие трупате камари с пари.паразити и некадърници-такива не сме имали сигурно в цялата си история.

ХА ХА! докато има ток! ето удобен случай да му се вдигне цената.....благодаря ти дедо БОЖЕ,че живея на село....

Решението за подобна добавка не е пазарно решение, а се явява административно. Това изкривява пазарните принципи.

В Пловдив ЕВН е монополист, държи и тока и парното. Боли ги.... на какво ние ще се отопляваме. Как можаха да допуснат това.

Много отдавна на ток е много по-евтино - с климатик за 1500 лв, не го спирам цяла зима и плащам средно по 40 лв на месец зимата за отопление (мои сметки).

си решил, че насреща си имаш неграмотници.

ок,така да е! като спре парното ,ама не за ден-за месец и то януари,да изтине хубаво сградата,тогава ще говорим....ама честно..

Сградата в която живея е все още ненаселена, а и изобщо няма топлофикация. От 56 апартамента са заети 12. Само два от населените имат обща страна. Всички се отоплявахме на климатици тази зима и отзивите са такива 40-60 лева за тока на два климатика. Моите сметките зимата бяха 120 - 140 лева, а сега когато все още не ги пускам да охлаждат - тока ми е 85 лева. Имам наистина доста постоянно работещи други консуматори, но разликата когато не работят двата климатика е очевидна. Така съм втора година и нямам нито един съсед, който да ме топли, а напротив - аз топля съседните празни апартаменти. Климатиците ми са 2 за по 2000, изобщо не се чуват и мога да кажа, че в следващата зима ще ми се изплатят. Изплатят казвам сравнено с първата ми зима в този апартамент (2007-2008), когато отоплението на ток с конвектори и подово ми излизаше около 160-170 лева (към 230 лева месечна сметка минус 60-70 лева останалата консумация). Разбира се си вземам впредвид че освен че се топля ефтино с тях зимата ги ползвам да си осигурявам конфорт и лятото, а това е много важно в апартамент със западно изложение в който отглеждаме 2 малки деца.

Явно лапането от топлофикация е огромно, щом с цената на всичко я пазят да не фалира.

ДОКОГА ЩЕ НИ ВРЪЩАТЕ КЪМ СОЦИАЛИЗМА, ДОКОГА ДОТАЦИИ НА ГЪРБА НА ОБИКНОВЕНИЯ РАБОТНИК ИЛИ ПЕНСИОНЕР. НЕ СТИГА, ЧЕ ВСЯКА ВЕЧЕР НИ ПОКАЗВАТ БОЙКО БОРИСОВ КАК ОТКРИВА НЕЩО, ОСТАВАТ САМО КИНОПРЕГЛЕДИТЕ ПРЕДИ ФИЛМИТЕ ДА НИ ВЪРНАТ, ПЪК ЗАЩО НЕ И РУСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ В ПЕТЪК,О НЕ СЕГА ЩЕ Е НА САЩ.

ти нещо си сбъркана(то има ли други при вас я?) аз мноогого искм да ме върнат и да плащам 12 лв на месец ма твоят кумир титан на мисълта и с куха лейка нещо се олива ежесекундно

Ами тръгвай към Северна Корея.

Не съм запознат и не знам дали е тук мястото , но моля някой ако знае да ми отговори.Ако реша да не използвам радиаторите си , но не ги свалям , като отоплявам жилището си с климатик например , оная джаджа на радиатора не отчита ли и тя някаква топлина???

Няма да отчита, ако радиаторите са ти студени. Лятото в жегата отчита ли ти?

Няма да ти отчита уреда /ако е читав и климатика не духа в него/ Аз се отоплявам на маслени радиатори и досега не съм имала проблем. С тези радиатори, гълтащи ток като змейове и 100 литров бойлер сметката ми за ток е около 120 - 130 лева. Така че да не ми разправят че с климатици ще е 130 - доста надолу ще е сметката. По важно е обаче да си свалиш радиаторите и да извикаш топлинния счетоводител да потвърди свалянето. По този начин първо избягваш сметката за нови топлинни разпределители /около 200 кинта/ и такса за отчитането им. Още мисля че можеш да си намалиш успоредно отопляемия обем - съответно такса мощност. За съжаление обаче оставаш "клиент" /длъжник/ на Топломафията вовеки. А като гледам и от 01/07/2010 заложник ще им бъде целия български народ - всеки който ползва ток ще плаща на мафиотите такса "рекет парно". Трябва да се излезе на площадите - дано го разберем всички. Докато не ги размажем няма да спрат да ни крадат.

Джажата не отчита, т.к. температурата на радиатора е еднаква с температурата на въздуха. Джажата ще се "върти", ако има разлика в температурите на радиатора и околния въздух.

Не би трябвало да отчита освен ако не е повреден топломера. Иначе ще отчита и през лятото, когато околната температура достига 30 градуса

по мое време нЕмаше лабаво!!! парното беше по 2 лв. на месец. и мангалите работеха. и си плащаха. да живее комунизЪма!

Майтап,майтап ама си е вярно :)

Какво става ? На колко години трябва бългаското семейство да сменя начина си на отопление. Бяхме на дърва. Минахме на ток. След това бяхме на нафта. Отново на ток. Пак на дърва. Минахме на пропан бутан. Отново на ток. Отново на дърва. Нова промяна - природен газ. Сега на ток... или на дърва

за мен ще има ли облекчение защото сьм на газ,тя поскьпва с 25%,а парното с 12%........кажи ми бе бате, я не разбрах щото сьм тьп!

ако не беше вече да си си купил газови климатици

Сега не знам на какво да се топлиш. Едно време,си спомням, можеше и със секс , ама сега.... ;)

Тези сметки не са верни, или са правени за калпави климатици. Хубав климатик консумира средно за сезона 30-40 лева, говорим за 18-ка. Значи два такива са 60-80 лева, ако не се спират цялата зима. А парното само за общите части е повече, и то преди увеличението.

ти продаваш от хубавите,нали...."АЙДЕ НА КЛИМАТИЦИТЕ,ТОПЛЯТ БЕЗ ПАРИ,НЕ ЛЪЖА,БЕ!!!.. ;)

ЦЕНАТА НА КЛИМАТИКА НЕ СЕ БРОИ,НАЛИ....КАКТО И РАЗХОДА ЗА РЕМОНТИ -- ТИ СИ "СМЕШНИК-СПЕЦИАЛИСТ".БРАВО НА ТАКИВА...

На бас, че наесен ще поскъпне и тока. Сега се изхитриха с този ход за да настроят хората едни срещу други - отопляващи се на ток и такива на парно, за да не скочат всички срещу главния виновник. Наесен е ред на токът, а парното не - същия сценарий.

"добавка за подпомагане на парното"!! Отоплявам се на газ,там вече вдигнахте цената,ако е възможно искам да подпомогна и ВИК и още и още ...!!!Помислете,май не се бяхте сетили!

А МЕНЕ КОЙ ЩЕ МЕ ДОТИРА , КАТО МИНАЛАТА ГОДИНА ПЛАТИХ 6 Х.ЛВ. ЗА ДА СИ НАПРАВЯ ГАЗОВА ИНСТАЛАЦИЯ, КОТЕЛ, И ГАЗТА СЕ УВЕЛИЧАВА ДЕМЕК ЗА МЕНЕ ПАРНОТО СЕ УВЕЛИЧАВА С ЦЕНАТА НА УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ГАЗТА, ЗАЩО НИКОЙ НЕ МИСЛИ ЗА НАС, ТА НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ И КАТО СИ КУПУВАМ ТОК ЩЕ ПЛАЩАМ ЗА ТОПЛОФИКАЦИИТЕ ДА НЕ ФАЛИРАЛИ.

ПЕТРОВА,ПЕТРОВА....защо душко си се поддала на рекламните кампании по вестничета и газети,защо вЕрваш ....

Коментари - Отоплението на ток ще е по-изгодно тази зима | Днес.dir.bg

Отоплението на ток ще е по-изгодно тази зима

Заради поскъпването на топлоенергията от 1 юли някои от потребителите възнамеряват да преминат изцяло на ток. Ел. енергията от същата дата ще поскъпне с под 2%.

Обратно в новината

Коментари - Отоплението на ток ще е по-изгодно тази зима | Днес.dir.bg

Коментари

А ние с баба Нетка се топлим на компютри с флашки и много ни е хот!

И дори си слагаме перденца на мониторите, че нали сме с Уиндоус. Хем е убаво, хем пази топлото да не избяга;)

На гербарите - честито! "Нито ден без гаф" - девизът на Цирк "Борисов".

Приказките са хубаво нещо. особено за децата до 7 години. Когато говорим за сериозни работи добре е да се направят някои изчисления. По отношение на елетрооборудването в едно жилище това се нарича електро-баланс. За любителите на проточните бойлери само мимохподом ще спомена че те са от 6 до 7 КВт (за да можеш да се къпеш нормално). Което прави някъде към 30 А и малко отгоре. Ако сложим и 3 климатика по 1,7 Квт, това прави още 5 Квт, или някъде 22 А, Добавяйки и готварска печка (1,6 Квт) и някои по-дребни консуматоринещата отиват над 70 А консумация. Няма нормален блок в който инсталацията да издържи такова натоварване. И то в часовете от 6 до 8 вечерта и от 6 до 8 сутринта. просто ще изключат предпазителите (ако имате късмет да са автоматични). ако не на блока тов трафопоста задължително. Много е интересен случая на къпане с проточен бойлер като ти спре тока. Всъщност, идеално упражнение за мазохисти. Но заклети мазохисти. Това, от крана за топла вода на чешмата да тече студена е оригинално хрумване, но от края на 19-ти, началото на 20-ти век. и удобствата от това също ми изглеждат съмнителни. Изразът: "Няма да откриваме топлата вода" не е случаен. Но някои, които предпочитат да живеят като скотове, явно топла вода не им трябва особено. Това много добре се усеща в градския транспорт, особено лятно време. Пак казвам, никой не може да се противопостави на законите на физиката. неграмотниците може и да не ги приемат и да си мислят че са хванали Господ за шлифера, но те продължават да си действат. При това с пълна сила. Авантата е хубаво нещо. Ако можеш да авантосаш от държавата е много добре. Не толкова добре е да авантосваш от съседите си - в един момент ще те сиктердосат. Простия човек вярва на приказки, разумният на аргументирани изчисления. Пак повтарям, няма механизъм при който отоплението с ток да излиза по-евтино от това с централно отопление. оставяме настрана неудобствата, и възможността във всеки момент цената на тока да се вдигне (хитреците на газ сега реват с кървави сълзи - дали са по 6-7 хил. лв за газово котле, и сега отоплението автоматично им излиза 30% по-скъпо. И не се знае докога). Който иска да ползва ток, моля да ползва. Нали заплатата на директора на ЧЕЗ трябва някой да я плаща. Така, освен че във всички случаи общите му разходи ще бъдат по-големи, ще си създава и неудобства, а като допълнителна екстра ще мръзне като спрат тока (това ще се случва абсолютно сигурно в моментите на върхово натоварване, особено когато се включат повече консуматори). И един съвет, все пак питайте тези, които живеят в къща защо са си монтирали локално парно, а не се отопляват с климатици. Дали все пак така не им е и по-удобно и по-евтино. А който има излишни пари нека да си плаща - тя глупостта по хората ходи.

Бе гледай го тоя, продължава да философства, без да е проверил как стоят нещата на практика. Живея в къща в покрайнините на София. Имам въпрос към тебе... Защо хора с локално парно (което е неправилен термин, защото локалното отопление е на гореща вода, там пара не се произвежда) започнаха масово да си монтират климатици и зимата да се топлят с тях? Няма как да ми отговориш, ти си гражданче в панелка с ТЕЦ-отопление. За какви 1,7кв./ч ми говориш за един климатик 9-ка бе? Повечето инвертори с добър коефициент харчат максимум киловат, при това само когато навън се цепи камък от студ, иначе сигурно не повече от 500-600 вата. И веднага сложи проточен бойлер в сметките... Чшшш, алоу, ние доматите не ги ручаме с колците... Като малък живеех в панелка, предвидена за ЦО, само дето не бяха стигнали тръбите на теца до нашия блок. С какво мислиш, сме се гряли, а? С ток, бе, инженерчето ми... и всичките 24 апартамента на вход (8 на брой) на бойлери са били. Никой не се е грял на нафта/дърва/въглища. В апартамента няма къде да ги сложиш, нито в мазето от 2 квадрата. Като се сетя за калориферите и печките ЛЪЧ, знаеш ли колко по-ефективни са от климатиците? Ай ся да те видя със сметките, щото на нас токът ни спираше само по време на режимите (имаше ги по едно време), а аварии нямаше... А защо имаше режим, а? Не защото системата нямаше да издържи, а заради оня виц: " - Брей, много светло тука при вас нощно време, бе, откъде толкова много ток? - Как откъде, от България. - И къде е тая България? - Ей я там, в тъмното..." И само да отбележа, че абонатните също са с електрически помпи и като спре токът - ядец! Всички духат супата! Та не ми говори врели-некипели... щели да изключват бушоните... Главният в апартаментите трябва да е 50 ампера, което прави 11 киловата. 3 инверторни климатика по 1 киловат в пикови студове се равняват на 1 бойлер. Хората от години се греят с климатици, ама той трябва да се изкаже и да прави сметки, че и си вярва на всичкото отгоре... Плащай си там ЦО-то и нека те скубят като кокошка... А аз съм си "демонополизирал" източниците на енергия за зимата - кеф ми дърва, кеф ми въглища, кеф ми ток... С което ми е най-евтино, с това ще се отоплявам, а за газа ми е през.... Беше евтин газът, но приказката свърши. Ще става все по-скъп и по-скъп. Най-евтиното си остава атомната енергия, но хитрите държави като Франция си направиха сума си централи, а реват срещу чуждите - или поне тези, дето не лапат от тях. Що затвориха нашите? Щото трябва да се изплати румънската централа, която е тяхна собственост. Абе какво да ти разправям, акълът няма да ти дойде... А това, че някой решил да прави ток от скъп газ чрез когенерации към котлите за ЦО - ами просто начин да намали малко щетите от използване на супер-скъпо гориво за отопление/производство. Ай със здраве....

"Пак повтарям, няма механизъм при който отоплението с ток да излиза по-евтино от това с централно отопление" Е тука си отчайващо прав - щото като вдигнат цената на парното - вдигат и тока с аргумент "не може тока да е по евтин от парното" Гениална икономическа мисъл на родните управляващи. А клакьорите като теб могат само да пригласят

Еб. си логиката! Куцо, кьораво и сакато ще подпомага топлофикацията, за да не фалира! Абе, изроди небесни, малоумни и некадърни "управленци" с творческа немощ, що не си изкопаете по една дупка и да се заровите в нея! Болниците фалират, пенсионерите ще измрат от глад, че и от студ, а ние, видите ли , ще "подпомагаме с увеличението на тока топлофикациите". Боже, слез и си прибери верисиите!

И на фона на тези чудесни новини и цифри, националния герой ББ говори само и единствено за съкращения, икономии и нито думичка за повишаване на заплатите. Елементарната логика отново показва, че стандартът на живот пада за нас, а за тях расте, както винаги...

ПОЗДРАВИ НА МАЙКА ЗА ТЕЗИ ДЕТО СА РЕШИЛИ, ЧЕ ВСЕКИ, КОЙТО ПЛЗВА ЕЛЕКТРИЧЕСТВО В ТАЗИ ДЪРЖАВА, ТРЯБВА ДА ПЛАЩА И ЧАСТ ОТ СМЕТКАТА НА ПЛЗВАЩИТЕ ПАРНО. СЪЩИТЕ ПОЗДРАВИ И ЗА ТЕЗИ, ДЕТО ОДОБРЯВАТ И ДОПУЩАТ ПОДОБНО ЦЕНООБРАЗУВАНЕ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯТА.

и аз ги поздравявам!

Граждани и гости на топлофикация, направвете си общи събрания на входовете и дружно се откажете от този рекет най-накрая, какво още ви трябва за да се вразумите?!

някой трябва да обжалва това решение на ДКЕВР!!! какви са тия добавки за спасяване на парното, "зелена" енергия и т.н.? май няма да се дигне само с 2 % тока

На "око" ги правят братле. А ти за какъв ЕС говориш? Пука му на някой на жилетката как ни крадат

1. Сградната инсталация на места е повече от отоплението 2. Ползваш-неползваш - плащаш 3. Повече ток + сградна инсталация - ние пак сме прецакани. Въпрос: Дали има друго място в света, където плащаш за нещо което не искаш, не ползваш и не ти трябва, но няма начин да се отървеш от него?

Отговор на въпроса ти: Да, има и други такива места по света: Комунистическата Северна Корея и Чисто-Малоумната Куба (за Куба дори определението "Комунистическа" не е достатъчно, защото преди месец брат ми беше там на екскурзия и ми разказа за ком. безумия, за които нямаше да повярвам ако го бях чул от друг.)

d4

предложение за излизане от кризата.- 1. Увеличение на ВСИЧКИ цени с 1000%. 2. Намаляване на заплатите с 1000%. 3. Изселване на ВСИЧКИ пенсионери, инвалиди, мангали, ученици и студенти в Гренландия или Антарктида. Може и на Северния полюс. 4. Засаждане на всички обработваеми площи с марихуана или опиумен мак. Може и с кока. Реализиране на готовата продукция в страните от ЕС. Може и в САЩ. 5. Създаване на условия Слънцето да свети по 24 часа в денонощие. Така се избягва ползването на топло и ел.енергия. 6. Спестената по този начин енергия се насочва директно към Големия Андронен Колайдер за да спомогне за осъществяване на големия взрив. 7. Стане ли Големия взрив, кризата също ще се взриви. 8. Има взрив-нЕма криза. 9. НЕма взрив - има криза. вЕрвайте ни! ваши- Боко Яйцеглавия, Цецко Цвръцков, Искрето Фидосова, Цецка Цачева, Лъчо Мозъка и т.н.

Не с ток ще е по-изгодно, а с другите източници ще е по-скъпо ! Крайно време е да се отменят всякакви такси "сградна инсталация" и подобни тъпотии. Убеден съм ,че България може и трябва да бъде осъдена в международен съд за това. Нарушават се поне два закона - за собствеността и за конкуренцията. И двата са твърде сериозни и изразяват съществени права. Топлофикация трябва най-накрая да стане нормална фирма, не монополист, закрилян от държавата.

С камина (метална невградена) и екобрикети отоплението на хол за цялата зима ми излиза към 120-130 лв. (12-13 чувала). Какъв ток, какво парно... безкрайно по-евтино е. А могат да се горят картони, вестници и пр. които иначе принципно изхвърляме.

Заменям апартамент с парно и ток за гола поляна без парно и ток . Чакам само сериозни предложения

Дори и да трябва нова АЕЦ, тя не трябва да е по допотопна руска технология, а модерна, западна.

НАПИСАЛ СИ НИКА СИ ОБРАТНО,НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАШ НАЛИ "YES"-чо :)

Не, не съм го написал, за какво да се притеснявам. Истината е, че не се знае точно руските АЕЦ какви са. Според оценките на МААЕ, АЕЦ Козлодуй е с много висока степен на безопасност, съгласно международните стандарти. В същото време е мощно оплюта. Което оплюване очевидно е от бизнес-конкурентите. Това енергийно лоби, което ни закри 1 и 2 блок. Или да не е руска централата на всяка цена е идея, плод на някои болни мозъци. С руснаците е работено изгодно дълги години. Въпросът е за бизнес изгода. Търси се ниска цена на АЕЦ и ниска себестойност на тока. Това са критериите. А не американските заповеди. И Западните компании нямат интерес да има независима българска АЕЦ. За това ще се постараят да попречат на такъв проект. А натресат ли ни се чужди инвеститори в наша АЕЦ, това ще означава натиск за бързо закриване на АЕЦ Козлудуй и след това ще ни извият ръцете до колкото могат. Както американците в ТЕЦ Марица ще искат държавата да изкупува тока на фиксирани цени. Които хич не са малки. За това нормалните страни търсят възможности да строят свои АЕЦ. И ето точно това е диверсификация на източници на енергия. Не е задължително да търсиш непременно тръба за газ. Зелената енергия също е такъв вариант, но е спорно, какви са перспективите му и колко е изгоден за нас. При сегашните технологии, разбира се. А уран може да се договаря и от други страни, което не зависи има ли тръба или няма. За съжаление в момента сме под диктата на САЩ и това правителство май взема повече решения в интерес на САЩ, а не в защита на нашите американски интереси.

Не сте прави дрогари пишман топлотехници. Училе сме в четвръто оделение цикъло на Nicolas Lonard Sadi Carnot. Ами при получаването на еленергия се губат 35 на стоте топлина бре. Отидете на топлио канал на ТЕЦ 1. Като трудоваци сме се къпали в нега. Ими излаза от ТЕЦО една река с 30 градуса и се влива в езерото което не замръзва за кеф на шараните. Верно е има разни хитрини да се ползва таа топлина. Комбинирани цикли, термопомпи и други ама сакат паре. Климатико който е една термопомпа е добре, ами в банята и кенефа. Там че умреш от студ. Спасението е диверсификация дрогари. Не само от любимио Савецки Саюс. Или да станеме 16 република, което мое и да стане като ни изкупят имотите. Сега са 300 иляди. Догодина 1 милиьон и т.н.

Аз пък си купих компютеризирана испанска печка на дървесни пелети (пелетите ги има у нас) и платих за отопление дори под старато ми плащане за парно.

Искахте Бойко, е сега той да ви топли.

Е, крайно време е да последваме гъърците. Хайде да се организираме! Това вече не се търпи! А и не се издържа. Само цените се качват

до кога ще се прави реанимация на топлофикационните дружества. Не е ли време за автаназия? Защо с моите пари дадени за електричество трябва да спонсорирам услуга която не ползвам?

Да но я се замисли от къде идва ядреното гориво. Какво ще стане когато руснаците решат да ни го продават например 30 пъти по-скъпо. Дали тогава тока от АЕЦ-а ще е евтин?

Ами ще си купим отдругаде, то поне не минава по фиксирани тръбопроводи...

добре де, защо няма добавка "подпомагане на цветелина бориславова - борисова да стане милиардерка в британски лири", щото горката сега е милиардерка само в левове? а данък "ГЕРБ" защо още не е включен в цената на водата например? давай боко, върти бухалката и смъквай кинти от мат'ряла, още имат мръсниците, крият ги по банките!

Откъде си сигурен че няма да има:))

НАШАТА ПАРТИЯ ще вземе най-решителни мерки,за да подобри състоянието вЪВ което СТЕ!! воденето на балансирана социално отговорна и национално-обвързана експертно изработена стратегия НЕ позволява въвеждането на всички добавки веднага!!! потърпете още малко! светлината от тунела се приближава!! имайте вЕра.... ваш ФЛИК :)

Да оставим на страна че самия принцип е сбъркан, но защо хората на село трябва да плащат повече за да не фалира софииския ТЕЦ? Това е нечестно и неморално. Ако има такава добавка в цената (въпреки че според мен е незаконно) трябва да си я плащаме само ние софиянци.

Като идея парното е измислено да с еоползотвори топлината от кондензирането при ТЕЦ. Сиреч, това е отпадъчен продукт. Впоследствие се установява че е по-ефективно централно отопление с топлоцентрали, отколкото друго. Това, с отпадъчния продукт не трябва много да се натяква, защото има много примери, когато един отпадъчен продукт впоследствие става основен. Например, бензинът е бил отпадъчен продулкт при производството на газ за осветление. Сега не знам дали въобще се произвежда газ за осветление. Ако някой направи така че отоплението с ток да е по-евтини, отколкото с газ или с централно отопление тоива означава само едно - има някакво ужасяващо изкривяване в ценообразуването. А на любителите на отопление на ток ще им кажа няколко важни неща. Първо, топлата вода все едно трябва да си я греете някак си. А това също струва пари. Ако се надявате Топлофикация да ви греее само водата на тези цени - бъркате. Да оставим неудобствата на бойлера като уред. Второ, да с климатик от инверторен тип отоплението е ефективно - това е добре известната термо-помпа. Разходите са по около 30 - 40 лв (за една стая) на месец през зимните месеци. НО ТОВА СА САМО РАЗХОДИ ЗА ТОК. Ако се сметне цената на един такъв климатик (добрите достигат до 2000 - 2500 лв за 12 BTU), и се разхвърли на 5 години (нали никой не смята че един такъв уред ще работи вечно, след 5 години ше трябва или да с еремонтира или нов), излиза по 400 - 500 лв на климатик годишно. Което е цената за отопление на цял един малък апартамент за цял сезон. Ако го сметнете за 3 климатика сумата става убийствена. Трето, добре е на ток, НО КОГАТО ИМА ТОК. Когато няма ще се стои на студено, а като екстра и на тъмно. Четвърто, опитът на тези с климатиците е основно от блокове с централно отопление. Където температурата съвсем не е същата като жилища без отопление. Питайте как е тези с къщите - кой знае защо повечето са избрали вариант с локално отопление, нещо като мини-топлофикация. И пето, последно. На циганите им е най-евтинио на ток защото го крадат. А тези, на които все пак се отчита не го плащат. ако е така, съгласен съм, на ток излиза най-евтино. В противен случай това са изказвания или на некомпетентни хора или на рекламни агенти на "ЧЕЗ".

Като чета всички откровени лъжи дето си ги написал ясно ,че си служител на бандитската топлофикация . Ползвам климатици вече 12 години и освен профилактика 1 път годишно не съм правил нищо повече .Климатиците са китайско производство марка Haier деветки 3 броя и месечните ми сметки на ток не надхвърлят 50 лв като и топлата ми вода е от бойлер(проточен само за къпане) на чешмите топла вода не ползвам пералнята и съдомиялната си я топлят на ток. Така ,че не дей да ми отваряш очите и да се правиш на разбирач ходи си на село и си взимай и топлофикация със теб .

Да де, сметката е точно такава. Бас хващам че ако си в къща крадеш ток. Ако все пак си в блок без централно отопление или не се къпеш или пак си намерил начин да крадеш ток. Защото, ако се къпеш веднаж на ден, един бойлер 80 л от 3 КВт се топли за 2 часа и стига зорлем за 2 души (при проточния сметката е още по-зле да не говорим за неудобствата), това прави при тези цени някъде около 1 лв на ден или 30 лв месечно. като се прибават още 150 лв - ето ти 180 лв месечно. А след тези 12 безметежни години все едно ще се наложи да се сменят тези климатици, 3х2000 6000. разхвърляни на 12 години - по 500 лв годишно, или по 100 лв на месец в отоплителния сезон. Станаха 280 лв месечно. като платиш и общите части ще ги закръглиш на 300 лв. Най-малко. За един двустаен апартамент в момента се плаща горе-долу по 150 лв на месец. Така, хем мръзнеш, хем плащаш двойно, хем изпитваш всички неудобства. Ако, разбира се си плащаш тока. Истината е една - не можеш да излъжеш физическите закони. Ако някой го направи ще стане нобелов лауреат. Другите може да ги вкарат в затвора за крадене на ток (това в България трудно ще стане, ама какато и да е). Това са сметките. Другото са приказки за маса.

ДАНО ДА ИМА КОЙ ДА ОСМИСЛИ ТВОЯ ПОСТ! БЛАГОДАРЯ ПИЧ!!

Еее в тази страна всеки разбира от всичко. Как ги сметна тези неща"Топломера". И продължаваме повече да говорим и мрънкаме отколкото деистваме. В форумът никой няма да ви реши проблемите...

споко-те ще увеличат и тока ,така че нещата ще си доидат на мястото.

ок,така да е! като спре парното ,ама не за ден-за месец и то януари,да изтине хубаво сградата,тогава ще говорим....ама честно,не да се пънеш!

Интересно е ти тогава как ще се отопляваш, като ще си безработен.

само да вметна,не за друго,а за да се доизядеш от яд,извънредния ми труд,който тогава ще е в пъти повече е добре заплатен,с тези нови "повели" на партията-майка ще имам работа и след пенсия....

Що не ръкопляскате?

аман от разбирачи!за инсталацията в блока не отговарям,НО НЕ СИ ПАРКИРАЙ КОЛАТА ПРЕД ВРАТАТА НА ТРАФОПОСТА...да не те плаша но хвърчат по 10-15 метра,и се запасете със свещи,щото цената им ще се вдига...айде и умната

АМА ЧУДЯ СЕ КАКВО ОЩЕ СЕ МОТАЕТЕ ПО ФОРУМИТЕ МИ НЕ ХОДИТЕ ДА СИ ВАДИТЕ МЕЖДУНАРОДНИТЕ ПАСПОРТИ И БЕШ ДА НИ НЯМА.

Преди 10 дена си го взех. Имам и билет вече...

наистина,какво доживяхме,такова нещо не съм си мислил че може да бъде измислено.тапаци,малоумници-стига вече.махайте се като не можете да се оправяте .направо побъркахте хората,а вие трупате камари с пари.паразити и некадърници-такива не сме имали сигурно в цялата си история.

ХА ХА! докато има ток! ето удобен случай да му се вдигне цената.....благодаря ти дедо БОЖЕ,че живея на село....

Решението за подобна добавка не е пазарно решение, а се явява административно. Това изкривява пазарните принципи.

В Пловдив ЕВН е монополист, държи и тока и парното. Боли ги.... на какво ние ще се отопляваме. Как можаха да допуснат това.

Много отдавна на ток е много по-евтино - с климатик за 1500 лв, не го спирам цяла зима и плащам средно по 40 лв на месец зимата за отопление (мои сметки).

си решил, че насреща си имаш неграмотници.

ок,така да е! като спре парното ,ама не за ден-за месец и то януари,да изтине хубаво сградата,тогава ще говорим....ама честно..

Сградата в която живея е все още ненаселена, а и изобщо няма топлофикация. От 56 апартамента са заети 12. Само два от населените имат обща страна. Всички се отоплявахме на климатици тази зима и отзивите са такива 40-60 лева за тока на два климатика. Моите сметките зимата бяха 120 - 140 лева, а сега когато все още не ги пускам да охлаждат - тока ми е 85 лева. Имам наистина доста постоянно работещи други консуматори, но разликата когато не работят двата климатика е очевидна. Така съм втора година и нямам нито един съсед, който да ме топли, а напротив - аз топля съседните празни апартаменти. Климатиците ми са 2 за по 2000, изобщо не се чуват и мога да кажа, че в следващата зима ще ми се изплатят. Изплатят казвам сравнено с първата ми зима в този апартамент (2007-2008), когато отоплението на ток с конвектори и подово ми излизаше около 160-170 лева (към 230 лева месечна сметка минус 60-70 лева останалата консумация). Разбира се си вземам впредвид че освен че се топля ефтино с тях зимата ги ползвам да си осигурявам конфорт и лятото, а това е много важно в апартамент със западно изложение в който отглеждаме 2 малки деца.

Явно лапането от топлофикация е огромно, щом с цената на всичко я пазят да не фалира.

ДОКОГА ЩЕ НИ ВРЪЩАТЕ КЪМ СОЦИАЛИЗМА, ДОКОГА ДОТАЦИИ НА ГЪРБА НА ОБИКНОВЕНИЯ РАБОТНИК ИЛИ ПЕНСИОНЕР. НЕ СТИГА, ЧЕ ВСЯКА ВЕЧЕР НИ ПОКАЗВАТ БОЙКО БОРИСОВ КАК ОТКРИВА НЕЩО, ОСТАВАТ САМО КИНОПРЕГЛЕДИТЕ ПРЕДИ ФИЛМИТЕ ДА НИ ВЪРНАТ, ПЪК ЗАЩО НЕ И РУСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ В ПЕТЪК,О НЕ СЕГА ЩЕ Е НА САЩ.

ти нещо си сбъркана(то има ли други при вас я?) аз мноогого искм да ме върнат и да плащам 12 лв на месец ма твоят кумир титан на мисълта и с куха лейка нещо се олива ежесекундно

Ами тръгвай към Северна Корея.

Не съм запознат и не знам дали е тук мястото , но моля някой ако знае да ми отговори.Ако реша да не използвам радиаторите си , но не ги свалям , като отоплявам жилището си с климатик например , оная джаджа на радиатора не отчита ли и тя някаква топлина???

Няма да отчита, ако радиаторите са ти студени. Лятото в жегата отчита ли ти?

Няма да ти отчита уреда /ако е читав и климатика не духа в него/ Аз се отоплявам на маслени радиатори и досега не съм имала проблем. С тези радиатори, гълтащи ток като змейове и 100 литров бойлер сметката ми за ток е около 120 - 130 лева. Така че да не ми разправят че с климатици ще е 130 - доста надолу ще е сметката. По важно е обаче да си свалиш радиаторите и да извикаш топлинния счетоводител да потвърди свалянето. По този начин първо избягваш сметката за нови топлинни разпределители /около 200 кинта/ и такса за отчитането им. Още мисля че можеш да си намалиш успоредно отопляемия обем - съответно такса мощност. За съжаление обаче оставаш "клиент" /длъжник/ на Топломафията вовеки. А като гледам и от 01/07/2010 заложник ще им бъде целия български народ - всеки който ползва ток ще плаща на мафиотите такса "рекет парно". Трябва да се излезе на площадите - дано го разберем всички. Докато не ги размажем няма да спрат да ни крадат.

Джажата не отчита, т.к. температурата на радиатора е еднаква с температурата на въздуха. Джажата ще се "върти", ако има разлика в температурите на радиатора и околния въздух.

Не би трябвало да отчита освен ако не е повреден топломера. Иначе ще отчита и през лятото, когато околната температура достига 30 градуса

по мое време нЕмаше лабаво!!! парното беше по 2 лв. на месец. и мангалите работеха. и си плащаха. да живее комунизЪма!

Майтап,майтап ама си е вярно :)

Какво става ? На колко години трябва бългаското семейство да сменя начина си на отопление. Бяхме на дърва. Минахме на ток. След това бяхме на нафта. Отново на ток. Пак на дърва. Минахме на пропан бутан. Отново на ток. Отново на дърва. Нова промяна - природен газ. Сега на ток... или на дърва

за мен ще има ли облекчение защото сьм на газ,тя поскьпва с 25%,а парното с 12%........кажи ми бе бате, я не разбрах щото сьм тьп!

ако не беше вече да си си купил газови климатици

Сега не знам на какво да се топлиш. Едно време,си спомням, можеше и със секс , ама сега.... ;)

Тези сметки не са верни, или са правени за калпави климатици. Хубав климатик консумира средно за сезона 30-40 лева, говорим за 18-ка. Значи два такива са 60-80 лева, ако не се спират цялата зима. А парното само за общите части е повече, и то преди увеличението.

ти продаваш от хубавите,нали...."АЙДЕ НА КЛИМАТИЦИТЕ,ТОПЛЯТ БЕЗ ПАРИ,НЕ ЛЪЖА,БЕ!!!.. ;)

ЦЕНАТА НА КЛИМАТИКА НЕ СЕ БРОИ,НАЛИ....КАКТО И РАЗХОДА ЗА РЕМОНТИ -- ТИ СИ "СМЕШНИК-СПЕЦИАЛИСТ".БРАВО НА ТАКИВА...

На бас, че наесен ще поскъпне и тока. Сега се изхитриха с този ход за да настроят хората едни срещу други - отопляващи се на ток и такива на парно, за да не скочат всички срещу главния виновник. Наесен е ред на токът, а парното не - същия сценарий.

"добавка за подпомагане на парното"!! Отоплявам се на газ,там вече вдигнахте цената,ако е възможно искам да подпомогна и ВИК и още и още ...!!!Помислете,май не се бяхте сетили!

А МЕНЕ КОЙ ЩЕ МЕ ДОТИРА , КАТО МИНАЛАТА ГОДИНА ПЛАТИХ 6 Х.ЛВ. ЗА ДА СИ НАПРАВЯ ГАЗОВА ИНСТАЛАЦИЯ, КОТЕЛ, И ГАЗТА СЕ УВЕЛИЧАВА ДЕМЕК ЗА МЕНЕ ПАРНОТО СЕ УВЕЛИЧАВА С ЦЕНАТА НА УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ГАЗТА, ЗАЩО НИКОЙ НЕ МИСЛИ ЗА НАС, ТА НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ И КАТО СИ КУПУВАМ ТОК ЩЕ ПЛАЩАМ ЗА ТОПЛОФИКАЦИИТЕ ДА НЕ ФАЛИРАЛИ.

ПЕТРОВА,ПЕТРОВА....защо душко си се поддала на рекламните кампании по вестничета и газети,защо вЕрваш ....