Болници принуждават пациенти да правят дарения

Болници са намерили начин да избегнат ограниченията за плащане за избор на екип - принуждават пациентите да подписват договор за дарение. Той се дава заедно с всички документи, които трябва да бъдат подписани от болния, и то още преди да е опериран, съобщи БНТ. МЗ започва проверка.

Обратно в новината

Коментари - Болници принуждават пациенти да правят дарения | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Деси, нищо Лично ... ама защо не вземеш да си ходиш на г.Дулово/Дъбово/Павликени ?! Ама да Вземеш и всичките серсеми, на които Ние Данъкоплатците Плащаме !! --------- Не, Хора ! Не !! Аз-лично Не Виждам Държава у Нас . Никъде. В Нищо. Всички Вън ! Сега и Веднага !!!

Тази не става за краварка те я направили министър? Системата е идиотска. Принципа плащаш получаваш не важи. Здравната осигуровка са пари не за здраве , а за магистрали. Когато отидете в търговските дружества наречени болници с вас се държат като с теле в касапница. Започват пазарлъци при които констатирате, че парите които сте плащали за здраве са окрадени и срещу вас е застанала голата истина "ПАРИТЕ ИЛИ ЖИВОТА" ви казва лекуващия търговец на който незнайно защо му казват лекар. ВСИЧКИ КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ СТИГАТ ДО ЕДНО МЕСТО - ТАМ ОТКЪДЕТО ВРЪЩАНЕ НАЗАД НЯМА. Геноцид и етническо прочистване е ставащото у нас. България се превърна в един голям концлагер в койте се изпълнява плана РАН-ЪТ. Изхода е или да избягаш от този лагер или да започнеш да се държиш така както се държат със теб. Те са ни обявили война и ние не бива да стоим безропотно.

kgb777kgb

Абсолютно си прав -СИСТЕМАТА е идиотска , но това е наследството от СОЦА !!! Боклуците досега крадоха като полудели от здравната каса , а сега ГЕРБ не смеят да направят реформата както трябва , защото ще е поредната непопулярна реформа ! Нещата са прости - всеки пациент е ВАУЧЕР - който доктор си харесам при него ми отиват парите ! Така добрите лекари вземат по 50 000 и нагоре , а недоучилите боклуци духат супата ! Но сега идва проблема - неосигурените ! За тях има болници за бедни - мизерия и само животоспасяващи неща , АКО НЕ СА МНОГО СКЪПИ , ако са скъпи ще мрат и толкоз ! А който е голям баровец може да се лекува срещу допълнително заплащане както си иска !!!

Кошмар! Днес преди обяд нещо подобно имаше във Военна болница - София!

Един подходящ анекдот за случая.Когато на пациент му поднесли преди операцията да подпише за дарение той боязливо попитал доктора -а ако операцията излезе несполучлива.Доктора отговорил тогава ти няма да разбереш това.Народа мъдро го е казал - болен се такова на легло.

Абе ще взема да изсиньоросам Нящо... И защо, Колега, да се Правим че не разбираме за какво-точно Иде реч ?!

Хайде госпожо Министър решете въпроса, или всички знаят, само вие не знаете, че се рекетират пациентите по всякакъв начин - с избор на екип, когато не желаят да избират такъв; с откровен рекет, когато име отказва оказване на медицинска помощ ако не са платили лично на съответния лекар; с по- благопристой ното - принудетелно "дарение" преди лечението - иначе "върви да си търсиш кой да те лекува"; и не на последно място чрез т.н. "скъпоструващи консумативи" или както пише в закона "медицински изделия", които също може би не знаете, че въпреки всякакви регламенти се продават на пациентите на 10-15-20 пъти по-високи цени от доставните! Всичко това може би не го знаете - не, знаете го! Така, че не се правете на изненадана, а като сте имала самочувствието да оглавите това министерство, накарайте съсловието да спазва законите, но ПЛАЩАЙТЕ ЗА ТРУДА НА ЛЕКАРИТЕ, което в момента не правите! Защото вас скоро ще ви забравиме, но на лекарите разчитаме за да сме живи!

Преди години това га правеше Александровска болница.На изписването не ти даваха документите докато не платиш "дарение"150 лв. Доктор Ч.Панайотов е измислил друга схема-казва ти какво и от къде да го купиш,после го връща в склада и си взема парите.На мене ми каза да си купя два електрода за пейсмейкър по 600 лв.единия, после ми сложи само един,а Здравната каса ги плаща и двата.Само ако знаете колко пациенти е изнудил по този начин.Уговорката става на четири очи.Оплаквах се по телефона ,но никой не ми обърна внимание.Сега очаквам и редакторите да не ми пуснат информацията.

Aз не се yчyдвам както нашата министbрка! Oще през 2001 г Cbпрyгат ми се разболя и в "пирогов" небезизвестнuя доктор Mиланов ми поиска 200.лв дарение. Dадох мy ги с дyмите: "човек с 43 години трyдов стаж, инженер от висока класа според него, явно не е заслyжил yважението на този лекар!!! още пазя докyмента!

Имам приятел - нервохирург, който работи в Америка. Човекът си има кабинет, където дава консултации, а в част от времето си - оперира в няколко различни болници. Досието му е качено онлайн, както и на всички негови колеги в региона. Пациентите, веднъж получили одобрение за операция от някоя от здравните им каси (има 2 по-големи) си отварят компютъра и избират. В досиетата на лекарите фигурират какви ли не показатели - процент успеваемост, смъртни случаи, че даже и отношението към пациентите. Хората четат, сравняват, правят ИНФОРМИРАН ИЗБОР и си уговарят дата за операция. Лекарят получава част от парите, приведени от здравната им каса, болницата взима останалите. Та така. При тази система графикът на добрите лекари е запълнен за месеци напред, съответно и потрофейлите им. Не-толкова-добрите лекари правят американския вариант на чоплене на семки. При тази система някак си изведнъж всички лекари започват да стават вежливи и усмихнати и се стремят да си свършат работата успешно. А хората са доволни, защото получават стойност и избор срещу парите си.

Държавното управление заставя лекарите да рекетират.Превръщат рекета в принцип- само формите му са различни!

А ти какво искаш ние политиците да не крадем за да могат докторите да имат доходи ааааа не така.Тези овце(народ)са наши.

Това с "доброволните" дарения е повсемесна практика, ако не дадеш пари просто те изписват от болницата. С мен се случи преди години, получчих инфаркт по "спешност" след 3дни ме приеха в кардиологичното отделение на Александровска болница, след като ми направиха необходимите изледвания, казаха че трябва да ми се направи коронарография като за целта трябва да преведа 100лв. дарение, отказах да платя и на четвъртия ден бях изписана от болтницата, като ми дадоха рецепта с лекарства, които бяха противопаказни за мен(асматик съм и съм на инхалаторни препарата), но въпреки това в епикризата ми пише какво приемам и какво те ми изписват. няколко дни след като стриктно изпълнявах това което ми бяха преписали получих криза исе доказа че ме лекуват неправилно, при нас е станало така че като отидеш при лекар трябва да носиш торба с пари, и всички го знаят но им изнася да се правят на ощипани.

Май никой от бивши и сегашни управляващи ИЗОБЩО НЕ ЗНАЯТ КАК ЖИВЕЕ НАРОДА , А МОЖЕ БИ ПРОСТО НЕ ИМ ПУКА - интересуват се от това как по-дълго да се задържат на избраното от тях местенце, а ако там не им харесва да си намерят по-добро, защото след 20 години те все още се изненадват от подобни неща.

ама надали. Много точно мнение !

Тая докато разбере на кой е министър и какво вършеят подчинените и, май ще трябва да си ходи ! Тежко и горко но тези които ще дойдат след тях, как ще оправят батаците и в икономика, и в екология, и в здравеопазване, и в земеделие, и в отбраната и къде ли не!? Пак тежко за бедният и изцеден български народ! Дано, този път не повярва ва розови обещания!

ot 20 ina godini lekar zna4i turgovec?niama medicinsko obskujvane na naroda!genocid niama6 pari zaminava6,ujasss

Проблемът е лесно решим: - Здравното осигурчяване не е задължително. - Здр. осигуряване е предимно частно - за всеки който иска да си плаща за качествена услуга. - Ако не можеш да плащаш т.е. соц.слаб не би тряабвало да имаш никакви имоти, кредити , доходи и тогава ползваш държавни болници но влизаш в "черен списък" и не можеш никога да вземеш кредит от никаква банка/институция ...съответно се слага запор в/у имуществото ти ако си ползвал държавната болница/лекар и т.н.

В Токуда си е редовна практика да искат дарение. Личен опит имам. Сервират ти го в деня на операцията.

доста послъгваш - внимавай да не ти порасне много носа,че току виж си се препънал в него :)

Вярно е. Искат си, което е много странно, дори когато си на частни начала и си си платил процедурата на касата.

Здравният министър няма представа за ситуацията в здравната система при българските пазарни условия. За търговците клиентът винаги има право. За да му вземат парите! За лекарите е обратното - пациентът няма право да знае, какво му е. За да му вземат парите!

Браво бе, събудихте се най после ! Това се прави още от времето ,когато оперираха майка ми ,преди 12 години....

Браво бе, събудихте се най после ! Това се прави още от времето ,когато оперираха майка ми ,преди 12 години....

Arcadium

Операциите ли само? Ми при ражданията какво е? Какво се прави министъра на ощипана булка.

Когато преди няколко години се вълнувах от предстоящо раждане, в един известен форум се коментираха тия цени. когато попитах срещу тази сума легенчето под магарето златно ли ще бъде, ме оплюха. ИСКАХА да ги платят. И аз си млъкнах.

Не може всички да се вкарват под един общ знаменател. Има изключително коректни, всеотдайни и съвестни хора в бели престилки и сега случаят ни срещна с точно такива, които спасяват живота на наша близка и никой не ни е поставял условия, схеми и документи, с което да ни поискат за животоспасяващите грижи и стотинка. Не може със злоба и постоянно оплюване да се заклеймявят всички от дадена система, А изключения има във всичко, разбира се.

За съжаление изключение правят свясните. Но не е луд който яде баницата ...... г-жо Министър!

Така е в "Токуда", откакто я има. Мен ме накараха преди две години да платя 200лв дарение. Сега е повече. За платената сума обаче никой не издава документ. Мила родна картинка!? И не ми разправяйте, че са малки заплатите на лекарите. В пъти по-големи са от многа други, но моралът вече е нещо непознато у нас.

Частна Болница. Общоизвестен факт. Оттам нататък- въпрос на избор къде ще отидете. Има и други болници.

В Токуда е така ако не ви стиска идете в циганската Токуда-Пирогов или Медицинска академия.

Ако тази млада жена сега е разбрала, че има такава форма на рекет от алчното лекарско съсловие жалко за имиджа на премиера за който той толкова много трепери.

Ех, г-це министър! От колко време е така - рекет по болниците и то рекет до дупка! Или плащаш и получаваш недотам качествената услуга, въпр. финансовото й изражение, или оставаш на самотек и извън "мечтаната" болница! Какво се правите на изненадани, когато пациентите си дават и последните левове в опит да оцелеят?! Да спрем да си плащаме здравните осигуровки, та да знаем защо плащаме, когато ни се наложи здравна услуга!

Добро утро !!!! Може ли да се прави тази г-жа Министър на учудена. Вярно е, че лекарите са високо квалифицирани специалисти, които трябва да получават високи възнаграждения. Но живеем в бедна страна и гавра да ни съдират кожите. Те не слущат пациета, а само повтарят че ще бягат в чужбина. Ами да избягат всичките, да се знае, че няма лекари. Ние от къде да вземем тези пари?????

Съвсем не сте в час. Те ВЕЧЕ избягаха. Лекари винаги ще се намерят, въпросът е че с тези заплати свободните места са повече от кандидатите, което гарантира, че и най-слабия студент, който едвам си е взел изпитите, практикува някъде. И слава на Бога, че има избор на екип, щото на случайния принцип като нищо може да се паднеш баш на него. Това ли искате. Разпределение на случаен принцип и кой на когото се падне?

Не така! Никой не иска да го лекуват некадърни! Но това - и с обучението, и с рекета е държавна политика. Всички знаят, че пациентите плащант нерегламентирани пари, даже ги изчислявят колко, а когато някой все пак се реши да се оплаче, се правят на "ощипани"! Крайно време е да се остойности труда на лекарите и държавата да реши, кой и как ще го плаща, всичко друго е празна работа и управленска немощ!

Не може заплащането на лекарите да е европейско,когато всички останали работещи получават български заплати.Те са едни кръвопийци,доубиващи мизерстващия,доведен до отчаяние българин.Управляващата мафия вече 23 г се прави ,че нищо не знае.

Европейско не може да бъде, но според мен, ако е на половината на европейското ще може да има конкуренция. Разберете, лекарите трябва да се бият за работни места и да треперят да не ги загубят. При сегашното заплащане им е все тая.

Ако не са подкупи ще са дарения, ако не са дарения, ще са частни кабинети. Това е заложено от самата система. Студент завършил медицина е принуден 4 години да работи за 390 лева, след което да подпише договор за 500 лева за още 4 години или да заплати образованието си. Наемът на едно жилище в София тръгва от 200 евро пък не съм видял млади лекари да спят под мостовете. Ако видите млад специалист в болница, който да е жив значи някъде шмекерува. Системата е така измислена, че ако спазва всички правила не би трябвало никога да има собствен дом или пък да отглежда дори едно дете, не би трябвало да има пари дори да се храни нормално, а това си личи. Не само че не са измършавели, ами има и такива с коремче. Всеки жив лекар в България нещо мами!

Отделно от това Здравната каса е договорила намалена реимбурсация за голям процент от лекарствата и ние вече плащаме 50-60 % повече. Пояснявам: Това се отнася за лекарсвата, които се изписват с рецептурни книжки. За лекарство, за което се доплащаше до миналия месец 8 лв., сега се доплаща 14,70 лв., което е почти 56 %. И от аптеката ми казаха, че има драстични случаи. За лекарства, за които се е доплащало между 2-3 лв., сега се доплаща над 6 лв.

Другарко Атанасова, колко пъти ти излъга днес 200 или 300?

Г-жо министър, вие не знаете ли какво се случва в болниците, та чак сега коментирате, че било скандално? А знаете ли, че са ме изгонвали от спешен кабинет в друг град, с дете на 3 години със съмнения за пнвмония и 40 градуса температура, за да съм го заведял на личия му лекар (на 200 км), или - опция - да им платя частен преглед 40-50 лв?... За сведение - здравно осигурен съм и работя и изкарвам и за Вашата заплата. За болница Свети Георги в П-в става дума. За щастие в Свети мина (първа градска) завеждащата детско отделение се "смили" над детето и го прегледаха...Ако Ви разкажа цялата история от самото начало, три дена ще плачете, но ще станете малко по-добра в това, което правите. Вие имате ли деца, г-жо Министър? А къде ви ги преглеждат, вие допир с Вашата здравна система изобщо имате ли? Бъдете здрава, дано не ви се налага...

Въобще няма да плаче.

Че тази практика е много стара, сега ли я откриха. На депутатите и членовете на разни комисии и институции не им се е налагало да посещават лекар? Дали като е скандално, ще върнат сега парите на всички, които са изнуденени да направят дарение.

Тази министърка твори проблеми. Въобще, всички управляващи трябва да разберат - всяка система си има условия, при които функционира и да се върви срещу тези условия е пагубно за системата. В пазарната среда, която се стремим да прокламираме от 20-на години насам, е нормално заплащането да е свързано с резултатите. При това положение е нормално да има добри лекари, които ще са предпочитани и не-толкова-добри лекари, които ще са по-малко търсени. Съответно, търсените е нормално да взимат повече от нетърсените. Пазар. Опитът, да се унифицират възнагражденията на едните и другите е зает от един друг строй, който се доказа, че е неефективен. И изобщо, не виждам защо тази мома ('Голямата Берта', според собствените и думи) не взаимства система от вече работещите по света. Това, което прави в момента е да трупа напрежения по веригите, които в един момент просто ще изгърмят. И ще сме до там със здраната система, а мястото на министъра пак ще е вакантно.

Много точен коментар. Аз също подкрепям доплащанията защото не могат всички при най-добрите лекари да се лекуват. Ако няма заплащане как ще се определя кой при кого попада. Лотария? Извинявайте, ама аз предпочитам да си платя отколкото да попадна на случаен.

Тогава би следвало здравните вноски, които плащаме сега , да са еднакво число за всички, а не % от заплатата- всички плащаме Х лева като месечна ЗО и доплащаме според възможностите си. А сега и плащащия 160 лева и плащащия 16 като месечна ЗО, получават НИЩО!

"да има добри лекари, които ще са предпочитани и не-толкова-добри лекари, които ще са по-малко търсени" Какви са критериите за определяне на добрите лекари? Отговорът на този въпрос е ключът за бараката! Не ми говори за доволни пациенти, защото лечението не е като да си направиш прическа при фризьор! Всеки, който намери правилния психологичен подход, може да убеди болния и близките в правилността на диагностиката и лечението.

Сравнението с фризьор ми харесва. разликата обаче е съществена- фризьорът получава априорно пъти по-добро отношение от клиентите си. Никой не отива нахъсан и готов за скандал преди още да е рекъл "добър ден". В рамковия договор лекраят има едно единствено право срещу купчината задължения- правото на умважение. Всъщност има задължението да бъде руган и изтърпяващ всякакво отношение и всякакви заплахи безропотно- щото бил имал задължения.

ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!!!!!!!!

-Дбре дошли в клуба и двете ми деца бяха оперирани от апендикс в Пирогов. Съответно 2002 и 2003 г. и за двете платих по 300 лв на ръка плюс спонсорство и вип стая синът ми беше на 3 години искаха да го оставят сам...NO COMMENT!!!

Аз също изкарах апендикс -2004, но не ми искаха дарение. Случайно да става дума за детското отделение?

Че тоя скандал е от 20 г........., сега ли го разбирате и кой Ви вярва изобщо не знам. Да Ви е честита професията с която храните децата си от хорската мъка..........БЪЛГАРСКИ ЛЕКАРИ!!!!

Имали повече от 2-3 дарения на месец да се само сезира прокуратурата! Писна ми да чета за поредният лекарски рекет!

Ами, г-жо Атанасова, и вашето парвителство много хареса формулата лекар-търговец! Докторите са ЕТ, болниците - търговски дружества! Е, след като са във вълча глутница, ще вият по вълчи, разбира се, нали не очаквате да блеят! И за всички, които решат, че ги защитавам - не, не ги защитавам, но след като държавата им е дала този "механизъм" защо после министърката се прави на ощипана мома? Не може, госпожо, хем к... до края , хем душата в рая - хем искате да угодите на докторите, хем после се възмущавате от порочните им практики!

Герберското здравеопазване постигна нови невиждани върхове в геноцида и човеконенавистичеството.

За твое сведение, тази здравна система е от 15 години и няма как да е герберска! Въпреки че и ГЕРБ я поддържат!

Не само те, детски градини и т.н.

Виновни са лекарите за тази бъркотия в здравните заведения!!Самите те не искат реформа в бранша!!В мътни води по големи риби се ловят!!

смазаните между двете страни- НЗОК и пациенти съсипани физически и психически работни волове, които нямат сили и време за нищо - да протестират?! Че кой ще им позволи?! Нали и от двете страни пресата ще натегне до размазване!

Добър ден г-жо министър.

... и да не забравите казанчето г-жо министър!

За съжаление даренията ни се искат не само в болниците, но и в училищата!

В комунистическата перачница Токуда това е основния начин на работа. Още при предварителните прегледи няколко пъти обясняват, че всичко ще се оформи като дарение. Накрая ти сумират всичко което трябва да плащаш и отиваш в тяхната банка на партера, където имат готовите бланки и всичко е предварително подготвено.Но има и още един аспект на тази престъпна практика. За всичко което ти се прави там се пускат направления, защото след като сумата която плащаш се оформя като дарение на практика услугата която те извършват не е заплатена .По този начин събират за едно нещо два пъти пари . Един път го плаща пациента ( под формата на дарение), а след това си взимат парите и от здравната каса. За тези които се интересуват, могат да проверят кои са били директори в болницата от основаването и. С почуда ще откриете много познати лица, нямащи нищо общо с медицината. Няма да коментирам кои са, защото няма да ми публикуват коментара........ но си заслужава да се поинтересувате!

Истина е.

Широко затворени очи.

Вие в кой свят живеете, това е практика от години! Дори за прием на дете с тежко заболяване се изисква дарение - иначе не го приемат в болница, ако не дарят родителите преди това парички.Всеки път им искат различна сума - между 450 и 900 лева. Детето е в критично състояние, а те не го приемат докато родителите на дадат парите във вид на дарение. Става въпрос за Александровска. После в отделението за всичко плащат отделно - абокат на детето 30 лева, запушва се след 6 часа, нови 30 лева, за да сложи сестрата нов абокат.Иначе казва : няма да го сложа, оставям ви.

БРЦК

Ха - и защо няма застреляни 'доктори' и 'сестри'? И мен искаха да ме минат по колхоза едни 'доктори' . След като му показах глока и му обясних какво е куршум с изместен център всичко се оправи.

Ех, че лицемерни пациенти!! Хем гласуват 23 години за политици - изроди, които вадят най-лошите страни от хората с бели престилки, хем искат и да ги лекуват за без пари и по "европейски"!!!

Уважаеми докторе, ние си плащаме достатъчно пари за лечение, но вие искате още и още, и още. Ненаситни и алчни, а и не лекувате болните, а ги убивате, защото сте на светлинни години от европейското лечение. И не само това, не ви пука за пациента, а само за неговите пари. Лекарите не трябва да имат лоша страна, както казвате, и да сте станал лекар само за престиж, тук трябва съвест и милосърдие. Ако ги нямате, какъв лекар сте, или сте счетоводител?

Не коментирам размера на застраховките, кой и как ги плаща. Лекарите не виждат парите от тях. Да си ги търсят от управителите на здравните заведения. Специално за тоя пък е обществена тайна, че е креатура на управляващите. Имаше някакво разследване за финансови злоупотреби, пък се млъкна и се затули. що ли?!

Естествено че плащате само че на НЗОК от която крадат сегашните и управители след което управителя на болницата след това борда и на изпълнителя тоест доктора от операция за 700 лева може и да му остане 10-15 лева върху които му начисляват около 28 процента данъци и осигуровки.Та желанието ви е за 10 лева някой да ви свърши работа и да носи отговорност.Е намерете го.Вкарайте виетнамци.

Естествено че ще има "дарение", "избор на екип" и темподобни тъпотии, иначе кой свестен лекар ще се навие да ви реже за 1/10 от парите, които би получавал в нормална страна? Лекарите са хора както всички останали, не са активисти на Корпуса на Мира. Тая овца на снимката вместо да се прави на изненадана, да вдигне възнагражденията в болничните заведения.

Колко трябва да бъде заплатата на лекарите, за да не се възползват от възможността да вземат още 500 лв.? Форма за "благодарности" винаги ще се намери. След като касата плаща на болниците за извършена дейност, какво може да спаси хората от хипер диагностиката и извършването на ненужни операции?

Има лимити, това едно. И второ- пътеките са оценени под себестойност. Който работи- трупа загуби и не е на сметка.

10'000 лв на месец трябва да е заплата за доказан специалист (не светило). За да няма свръхдиагностика - контрол. Постоянна комисия от специалисти, която на случаен принцип да извършва проверки във всички заведения, и при констатирано нарушение - да проверява всички случаи за последната година, примерно. Просто е, ама се изисква свършване на някаква работа, а не само приказки по медиите.

Май незнаеш какви пари взимат лекарите. На тия и илион заплати да им дадат няма да престанат да крадат от пациентите и здравната каса.Това не са никакви лекари и много ми се иска да им се осъществяват клетвите, които не изпълняват.

Лекарите имат избор - и твърде много от тях избраха да напуснат страната. Дали в Германия или САЩ крадат повече, или им плащат нормално?

Г-жо министърке, Това си е практика на всички лекари от много години. А, като се разболееш, веднага ти казват, че е необходима операция, за да получат голяма сума от Здравната каса, а отделно пациента дава не като дарение, а направо като рушвет. Тази е практиката в България, ако не знаете, сега вече да научете.

...въпреки положените усилия пациентът се оправи ;-)

Честита Нова Година! Мошениците от V-та градска са общоизвестни с давност поне от 20 години.

В една болница в която работи и рекетира лицето Фидела Василева енинственното което може да се направи е да спре да работи там, а така също и Общинската Минка Владиморова та чак до Десислава Атанасова,която - пак - нищо не знае !? Ами като не знае - да си ходи и да дойде някой който знае, ясно е, че ГЕРБ няма кадри - иначе щяха да сменят и шефа на Пирогов, ама пусти кадри - как така не членуват в нашата партия, а и защо ли вече !?