За такъв случай в Пета градска болница в София е сигнализирала столичанка.
Нейна близка била оперирана преди около месец. Семейството нямало претенции за екип, дори не знаели имената на лекарите. Въпреки това се наложило да платят 950 лева дарение.

"Решението не е лично наше, тъй като в деня на постъпването в болницата се дават един комплект от формуляри, сред които беше и договорът за дарение в четири броя", разказа пред телевизията Звезда Пеева.

"Ако желаят хората да изберат екип във всеки кабинет и на регистратурата е написано. Написано е кои са лекарите, които работят и това е право на пациента да си избере. Когато те желаят да направят дарение, то е вече собствено волеизлияние", обясни д-р Васко Кацаров - изпълнителен директор на болницата.

Пеева обаче твърди, че не им е било предложен поименно екип, който да могат да изберат. Освен това близките на болната приемат подсещането за "волеизлияние" преди операцията като условие - няма как да са благодарни, както пише в документа, за нещо, което още не е станало.

Според експерти в съда това може да бъде доказано като принуда.
"Договор за дарение, подписан един ден преди да му е направена операцията на човека, е толкова очебийно. Това е разбираемо за всеки един нормален човек, пък дори и съдия", коментира Асен Георгиев от Български пациентски форум.

Проверка на БНТ е установила, че подобни волеизлияния се използват масово и в други болници. Зачестили рязко, след като здравният министър въведе ограничения на таксите за избор на екип. Но не и на даренията. Затова те стават предпочитана форма да се избегне регламентът.

Според наредбата има ограничения да не може да се прави избор на екип, когато екипът е само един или лекарят е само един. По тази причина Пета градска не е отчела нито един избор на екип в РЗИ от началото на годината. 
"Ако имаме - ще отчетем. Ако нямаме сигурно сме подали, че нямаме избор на екип", казва директорът Кацаров.

Звезда Пеева допълва, че не знае какво би станало, ако бяха отказали да платят, а дори не й казали кои са хирурзите, на които "уж" благодари. Дарителката не получила и свидетелство, за да се възползва от данъчно облекчение.
Едва след репортажа по телевизията  от болницата обещали, че ще й го дадат и качили в интернет страницата си имената на всички лекари. Но не и клиничните пътеки, по които работят.

ова е наистина скандално, никой не може да задължи пациента да прави дарение, това е доброволен акт, а и всеки със своите вноски за здравно осигуряване си плаща, за да бъде опериран", коментира тази сутрин пред bTV здравният министър Десислава Атанасова. Тя увери, че започва проверка на случая, макар все още да няма сигнал, и призова хората да съобщават в МЗ за други такива.

Проверка ще разпореди и Столична община, която е принципал на Пета градска болница.
"Такава практика е недопустима. Да се дава договор за дарение с категоричност, за да се внесат пари, още повече преди операцията, е твърде неприемливо", коментира пред в. "Монитор" и зам.-кметът по здравни и социални въпроси в Столична община Албена Атанасова.