Коментари - Манолова: Машинното гласуване е условие за честни избори | Днес.dir.bg

Манолова: Машинното гласуване е условие за честни избори

Според омбудсмана Мая Манолова въвеждането на машинното гласуване не е самоцел и прищявка, а най-важното условие за честни избори.

Обратно в новината

Коментари - Манолова: Машинното гласуване е условие за честни избори | Днес.dir.bg

Коментари

Тая мръхла май се е сдушила РБ, Раданчо и прочие борци за "демокрация", та да намаже и тя от 25-те милиона за машинките за гласуване! Абре моме като не разбираш нищо от организация на избори и още по-малко от машинно гласуване, защо обясняваш лъжи на хората бе? МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ НЕ Е ПРЕДПОСТАВКА ЗА ЧЕСТНИ ИЗБОРИ! Напротив, много по- лесно се фалшифицира чрез него!

Машинно ще гласуваме за кого? Нещо като на риболов. Пускаш въдицата и каквото се хване - шаран, пъстърва, цаца.... Защо Омбудсманът не защити правото на избирателя да знае за какви политики и конкретни действия и реформи гласува. Пък нека народът да прецени каква готовност има за лишения при определени реформи. КАКВИ ПОЛИТИКИ, КАКВИ ПРОГРАМИ КОНКРЕТНИ ПО ОТРАСЛИ НИ ПРЕДЛАГАТ ПАРТИИТЕ? ТОВА не трябва ли вече СЪС ЗАКОН да бъде ИЗРИЧНО ЗАДЪЛЖЕНИЕ на партиите, участващи в избори?Как защитихте гражданина, Г-жо Манолова? Неговото право и избор за живот? Как помагате на партиите да управляват, а не да играят на "сляпа баба" ? Ако имат програми, разчетени със статистики за средства и прогнози, те ще ползват експерти и ще управляват още от първия месец. А не 2-5 години се учат, 6 месеца управляват, 1 година са в предизборни кампании и си налягат парцалите. Колко такива правителства минаха?ПРОГРАМИ ОТ ЕКСПЕРТИ, С КРУТИ МЕРКИ, С ПРОГНОЗИ И СТАТИСТИКИ, А НЕ ЛЕШПЕРИ И КРАДЦИ С БЕЛИ ЯКИЧКИ! Това искаме! Единствено Герб до тук работеха, но само в определени насоки - изпуснаха и подцениха ЧОВЕКЪТ, нуждите и търпението му.

Нека някой отговори дали тези машини ще могат да бъдат използвани и не маниполирани при исканият мажоритарен вот

Реформаторите искат да касират изборите , въпреки ,че имат минимален шанс влязат в Парламента. Ето защо са язявленията , че всеки български гражданин може да подаде жалба... но стари...нови реферматори , никой не е против машинно гласуване ,но може би сте прихванали нащо , че в мътна вода ще ловите РИБИ!

Бе какви честни избори, като първо не е задължително и бюлетините не са отменени. И второ, машините се манипулират по-лесно.

Най-големият специалист по изборите.Много напредна след костинбродската афера.

Тая Мая ще вземе и на мен да ми харесва! Браво!

След голямата цена за ЕДИН гласувал в чужбина идва ред и цената на машинното да я удвои:(((Колко % гласуваха машинно на предишните избори???и като разделите на похарчените пари за 500 джунджурии ще видите че на първо място в света ще да се наредим и по разпилени пари на данъкоплатците за пореден път..

Машинното гласуване - поредната дъвка за простите български свине.

Само електронното гласуване(не машинното!) може да ни спаси от Крадците на Съвременна България! И електронно правителство. Като в Естония!

Едно най-обикновено компютърче върши работа, каквито има хиляди за без пари. Ето типичен пример защо държавата ни не върви, първо защото на всяко едно политическо ниво се правят кражби и фалшификации, второ когато се прави проект цената се надува стократно, било сложно, било много скъпо, било, било, било. Не чух един независим специалист да се изкаже, задачата е от компетенцията на един деветокласник по информатика. Това че умните хора са се отдръпнали от политиката, означава ли че трябва да ни правят на маймуни? Това е грозно, защото те самите не се усещат колко са зле, австралопитеци тръгнали да обясняват на хората какво е машина...

коя държава в ес използва машини за гласуване или там предпочитат нечестните избори ??

Помним ние. Помним как комундетата най-много лаеха срещу електронния и интернет вот. Къде бяхте тогава, принципна госпожо, на Марс ли?

Не се харчи лузър. Системата ще отчита автоматично твоя глас даже без да си гласувал ...

Нали трябва да се разпишеш, кухльо... Знаеш ли как става?

Машинното гласуване елиминира купените цигански гласове. Просто политиците ще ги прибавят по-късно към гласувалите, а за останалото ще се погрижат хора като Мишката Константинов и тази пача. Даже вече няма да има нужда да се плаща за мангалски глас или да се харчат за кебапчета и бира.

Точно обратното е - даже няма да виждаш колко са на опашката за 20 лв.

И тук далавера. Говорят за 2000-2500 евро бройката , В Тайвн закупени за 400 евро

НЕ Е ВЯРНО! Г-жа Лъжа No.2...

Ех, Мая, ах , Манолова :) "Според омбудсмана Мая Манолова въвеждането на машинното гласуване не е самоцел и прищявка, а най-важното условие за честни избори." Да си призная и аз това си мисля - че досега просто не е имало честни избори. Не само в България ! Най-важното условие не е спазено. Аз обаче твърде ,че и и още по-важни условия. И че само е-референдумите ще ни избавят от прекомерна зависимост от т.нар. политически "елити", а защо не и от техните господари. ""Ако ЦИК си беше свършила по надлежния начин работата, вече щеше да има ясен план за това откъде могат да бъдат доставени машини, каква е най-добрата цена, кое е най-доброто качество, кои са най-добрите фирми. " Майче, ти да не намекваш ,че ЦИК може/трябва да си прави гаргара с Закона за обществените поръчки ? "Можеше това да бъде възложено на български производители", коментира още омбудсманът" Е, тук поздравления. Ама нали политическата организирана престъпност предпочиташе да има само машини под наем. Има какво да се разделя между възложителя и изпълнителя. Стиска ли ти да поразровиш в поредното блато ?

Мисля, че еуфорията от въвеждането на повсеместното машинно гласуване, е неоправдано голяма, сред някои политици. Първо, на една адвокатка може , и е простено, да не и е ясно, но няма техника, която да не може да се манипулира! Независимо индивидуално ли ще работят машините, или ще са свързани в обща мрежа.Освен това, още е рано да се въвежда машинното гласуване тотално, и по никакъв начин направените разходи няма да се оправдаят.Оня мунчо, Радан, лови катерички, като разправя , че за една седмица разходите (над 30 милиона) щели да се "избият"! Въвеждането на тази система трябваше да става постепенно, да свикнат хората с нея.На последните избори, на една машина са гласували около 100 човека! Две, три хиляди лева за машината, плюс разходи за софтуера, плюс разходи за обучение, плюс разходи за обслужване и потдръжка, плюс.....И разходите, на тоя етап, стават неоправдано големи за обслужването на 100-150 избиратели! А иначе, това е бъдещето, спор няма. Но нещата трябва да стават стъпка по стъпка, да могат все по-вече и по-вече хора да свикват с новата система, постепенно в все по-вече и по-вече избирателни секции да се слагат машини , и т.н. Другият вариант е, да се въведе само машинно гласуване, и тогава хората, щат не щат, ще се научат. Но това няма как да стане , за сега, при това интелектуално ниво на "материалът" .А и никъде по света, все още, го няма.

мошениците са планирали да ни прецакат с машинно и електронно гласуване и няма кой да ги спре ! черното на бяло оставя следи ,което хич не ги устройва . гласуването трябва да бъде и машинно и бюлетини,за да се видят разликите ! в противен случай вършиме престъпление и сме съучастници на паразитите !

Електронното гласуване може да е условие за честни избори,но машинното не е!! И Мая Галева отново лъже хората,защото се надява БСП да изманипулира отново изборите и да се върне на власт,като в Румъния крадливите боклуци и да съсипе отново държавата,а някой хора да натрупат нови състояния!!! Машинното гласуване се е доказало,като най манипулируемото и по цял свят се отказват от него!!!! Но в България честни избори не е имало никога,а винаги манипулации...

".. надява БСП да изманипулира отново.." Ехо, от къде падаш, бе пич? Опцията "манипулиране на избори", нелегално печатане на бюлетини, разнасяне на чували с бюлетини от не оторизирани за това хора, поправки в бюлетини, са запазена марка на мутрите (ГЕРБ) - доказано и всепризнато! А БСП, какво да манипулира, като от 10 години не е печелила избори? Изборите за президент не са победа за БСП , както им си иска, а победа на един натовски генерал, доскоро командващ военновъздушните сили на България, над една бивша секретарка от БКП!!!

Честит празник на другарите Станишев Вигенин Меликов

А, ЗАЩО ПРОПУСКАТЕ РАДА ДЪЛБОКАТА, УМИШЛЕНО ЛИ?

И Зеленогорски ...

Тази пък вече не мога да я гледам и слушам.На всяка манджа мерудия. И все и по-всичко компетентна. Бактъм!!

Стига лъгахте хората! Машинното гласуване е най-лесно манипулируемо!

Манолова , стига вече, преигравашЗа кого се мислиш, че искаш да въвлечеш държавата във финансов ишлишен дълг. Сприсе!

Определено смятам, че с машинното гласуване ще има истински манипулации. Явно вносителите на този закон, а и Мая Манолова не се замисля достатъчно. Може ли някой да ми обясни как ще стане електронното гласуване точно, когато баба Айше влиза и не знае да борави с тази машина, нали някой трябва да й покаже ... и като й каже: натисни тук - резултатът ще е ясно за кого е поискано да даде гласа си. Така, че не сме дорасли да гласуваме машинно. ИДЕ МАНИПУЛАЦИЯ НА ИЗБОРИТЕ, КОИТО ВСИЧКИ ПАРТИИ ИСКАТ. ТА И МАЯ МАНОЛОВА.

Ми че то ако нещо зависеше от изборите, те щяха да бъдат забранени.

Защо да се дават 20 милиона за машини, когато за по-малко от 1 милион може да се направи софтуер за електронно гласуване.

Защо не сте отменили гласуването с бюлетини, а ще трябва да плащаме едновременно и двата начинао? Къде гласуват с машини? Единствено в държавите, където грамотността е на най-ниско ниво използват машинното гласуване. Докараха българите до опростачване, непрекъснато снижаване изискванията в училищата, за да имат манипулируеми същества.

е не как да гласуваме, а в това, че само разни тикви се явяват за кандидати и искате да гласуваме за тях.

Когато от всякъде започнат да ти хвалят едни разходи на твой гръб трябва да си наясно че гешефта е за хвалещите:(((( И защо в другите държави не ги използват масово както вие налагате???

Щом костинбродският специалист Мая Манолова твърди, че машинното гласуване е условие за честни избори, значи БСП-то отново са скроили някоя изборна мръсотия!

Направо да минем към машинно управление, така пестим разправии по гласуване и разходи по управленска каста.

В България честни избори не е имало от времето на Алеко Константинов. Няма и да има.

Всичко направиха като с пръстовите отпечатъци - едни пари да се вземат от едни хора. Вместо да си гласуваме от мобилните телефони вкъщи, което беше целта, сега го намислиха пак да се мъкнеш до изборната секция, да се редиш на опашки и т.н., за да гласуваш от някаква ръбата машина!? Преоблякъл се Илия пак в тия :)

Като гласуваш през Интернет сигурен ли си, че никой не вижда за кого си гласувал, че не може да го промени и да нагласи резултатите от изборите. И мощните САЩ не са сигурни, че ние ли. А и ако зад теб стои някой и те принуждава или купува да гласуваш от телефона за когото каже той, кой ще види? Или циганския бос гласува от своя телефон вместо цялата циганска махала, за тоя който му е платил, как ще разберем?

Да, сигурен съм, защото съм изучавал надълго и нашироко как го правят Естонците. По-точно с тройно и дори четворно криптиране на данните с лична карта и електронен подпис, публични и частни ключове, плюс обмяна на сесийни ключове. Не само, че можеш да си провериш за кого си гласувал, не само, че можеш да го промениш, ако някой е гласувал вместо теб, ами дори можеш да гласуваш и с бюлетина, която ще надпише електронния вот. Институцията, която проверява, че си гласувал, може само с публичен ключ да удостовери, че си гласувал, но не и за кого. Институцията, която брои, може само да удостовери, за кого си гласувал, но не и кой си. Всичко е много добре намислено и на практика е много по-трудно манипулируемо, отколкото гласуването с обикновени бюлетини, където всеки в протоколите може да си пише 112 гласували, вместо 12 :)

Най-голямата заблуда, е че гласуването през интернет ще е честно! Трябва ти само админ на нужното място

Нали това ти обяснявам. Че админ на нужното място не може да промени нищо. Просто защото никой админ няма нужните права и данни, за да го направи. Всичко е разбито на различни нива в различните институции. И всички опити за манипулация са много лесно проследяеми. В момента нашата изборна система е много по-слабо защитена от естонската. Общо взето принципът е на електронното банкиране - отделни манипулации са възможни. Но са лесно проследяеми и не е лесно някой админ да стане милиардер :)

добре де, що не мога да гласувам от лаптопа? Имам интернет банкиране, имам и КЕП, всеки ден пускам нареждания към банката. Да не е няква кой знае ква философия да го направят това електронно гласуване? Няма да струва милиони, няма да има застъпници, кой е за гъби може и през айфона да гласува.

отдавна сме във века на електроните технологии Стига с тая бумащина! Убии бобър, спаси дърво!

когато мошениците и безхаберниците са буквално на всяка крачка ,аз не виждам как могат да се проведат честни избори .ако манолова не го разбира да спре да дрънка тъпотии .

Честно казано: защо са ми честни избори като няма честни политици? Кого да избереш ръчно или машинно като няма читави хора в листите? Подменяме съдържанието с "красива" форма!!!

Ама машинното гласуване е ОПЦИЯ, а не задължение. Така че фатката с бюлетините и трийсетте лева все още е приложима.

в САШ при машинно гласуване за Килъри са "гласували" 800000 "мъртви души". Там, където има машина, винаги има възможността да я "напомпиш", както при таксиджиите.

Ти откъде знаеш, че са били "мъртви души"?

Коментари - Манолова: Машинното гласуване е условие за честни избори | Днес.dir.bg

Манолова: Машинното гласуване е условие за честни избори

Според омбудсмана Мая Манолова въвеждането на машинното гласуване не е самоцел и прищявка, а най-важното условие за честни избори.

Обратно в новината

Коментари - Манолова: Машинното гласуване е условие за честни избори | Днес.dir.bg

Коментари

Тая мръхла май се е сдушила РБ, Раданчо и прочие борци за "демокрация", та да намаже и тя от 25-те милиона за машинките за гласуване! Абре моме като не разбираш нищо от организация на избори и още по-малко от машинно гласуване, защо обясняваш лъжи на хората бе? МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ НЕ Е ПРЕДПОСТАВКА ЗА ЧЕСТНИ ИЗБОРИ! Напротив, много по- лесно се фалшифицира чрез него!

Машинно ще гласуваме за кого? Нещо като на риболов. Пускаш въдицата и каквото се хване - шаран, пъстърва, цаца.... Защо Омбудсманът не защити правото на избирателя да знае за какви политики и конкретни действия и реформи гласува. Пък нека народът да прецени каква готовност има за лишения при определени реформи. КАКВИ ПОЛИТИКИ, КАКВИ ПРОГРАМИ КОНКРЕТНИ ПО ОТРАСЛИ НИ ПРЕДЛАГАТ ПАРТИИТЕ? ТОВА не трябва ли вече СЪС ЗАКОН да бъде ИЗРИЧНО ЗАДЪЛЖЕНИЕ на партиите, участващи в избори?Как защитихте гражданина, Г-жо Манолова? Неговото право и избор за живот? Как помагате на партиите да управляват, а не да играят на "сляпа баба" ? Ако имат програми, разчетени със статистики за средства и прогнози, те ще ползват експерти и ще управляват още от първия месец. А не 2-5 години се учат, 6 месеца управляват, 1 година са в предизборни кампании и си налягат парцалите. Колко такива правителства минаха?ПРОГРАМИ ОТ ЕКСПЕРТИ, С КРУТИ МЕРКИ, С ПРОГНОЗИ И СТАТИСТИКИ, А НЕ ЛЕШПЕРИ И КРАДЦИ С БЕЛИ ЯКИЧКИ! Това искаме! Единствено Герб до тук работеха, но само в определени насоки - изпуснаха и подцениха ЧОВЕКЪТ, нуждите и търпението му.

Нека някой отговори дали тези машини ще могат да бъдат използвани и не маниполирани при исканият мажоритарен вот

Реформаторите искат да касират изборите , въпреки ,че имат минимален шанс влязат в Парламента. Ето защо са язявленията , че всеки български гражданин може да подаде жалба... но стари...нови реферматори , никой не е против машинно гласуване ,но може би сте прихванали нащо , че в мътна вода ще ловите РИБИ!

Бе какви честни избори, като първо не е задължително и бюлетините не са отменени. И второ, машините се манипулират по-лесно.

Най-големият специалист по изборите.Много напредна след костинбродската афера.

Тая Мая ще вземе и на мен да ми харесва! Браво!

След голямата цена за ЕДИН гласувал в чужбина идва ред и цената на машинното да я удвои:(((Колко % гласуваха машинно на предишните избори???и като разделите на похарчените пари за 500 джунджурии ще видите че на първо място в света ще да се наредим и по разпилени пари на данъкоплатците за пореден път..

Машинното гласуване - поредната дъвка за простите български свине.

Само електронното гласуване(не машинното!) може да ни спаси от Крадците на Съвременна България! И електронно правителство. Като в Естония!

Едно най-обикновено компютърче върши работа, каквито има хиляди за без пари. Ето типичен пример защо държавата ни не върви, първо защото на всяко едно политическо ниво се правят кражби и фалшификации, второ когато се прави проект цената се надува стократно, било сложно, било много скъпо, било, било, било. Не чух един независим специалист да се изкаже, задачата е от компетенцията на един деветокласник по информатика. Това че умните хора са се отдръпнали от политиката, означава ли че трябва да ни правят на маймуни? Това е грозно, защото те самите не се усещат колко са зле, австралопитеци тръгнали да обясняват на хората какво е машина...

коя държава в ес използва машини за гласуване или там предпочитат нечестните избори ??

Помним ние. Помним как комундетата най-много лаеха срещу електронния и интернет вот. Къде бяхте тогава, принципна госпожо, на Марс ли?

Не се харчи лузър. Системата ще отчита автоматично твоя глас даже без да си гласувал ...

Нали трябва да се разпишеш, кухльо... Знаеш ли как става?

Машинното гласуване елиминира купените цигански гласове. Просто политиците ще ги прибавят по-късно към гласувалите, а за останалото ще се погрижат хора като Мишката Константинов и тази пача. Даже вече няма да има нужда да се плаща за мангалски глас или да се харчат за кебапчета и бира.

Точно обратното е - даже няма да виждаш колко са на опашката за 20 лв.

И тук далавера. Говорят за 2000-2500 евро бройката , В Тайвн закупени за 400 евро

НЕ Е ВЯРНО! Г-жа Лъжа No.2...

Ех, Мая, ах , Манолова :) "Според омбудсмана Мая Манолова въвеждането на машинното гласуване не е самоцел и прищявка, а най-важното условие за честни избори." Да си призная и аз това си мисля - че досега просто не е имало честни избори. Не само в България ! Най-важното условие не е спазено. Аз обаче твърде ,че и и още по-важни условия. И че само е-референдумите ще ни избавят от прекомерна зависимост от т.нар. политически "елити", а защо не и от техните господари. ""Ако ЦИК си беше свършила по надлежния начин работата, вече щеше да има ясен план за това откъде могат да бъдат доставени машини, каква е най-добрата цена, кое е най-доброто качество, кои са най-добрите фирми. " Майче, ти да не намекваш ,че ЦИК може/трябва да си прави гаргара с Закона за обществените поръчки ? "Можеше това да бъде възложено на български производители", коментира още омбудсманът" Е, тук поздравления. Ама нали политическата организирана престъпност предпочиташе да има само машини под наем. Има какво да се разделя между възложителя и изпълнителя. Стиска ли ти да поразровиш в поредното блато ?

Мисля, че еуфорията от въвеждането на повсеместното машинно гласуване, е неоправдано голяма, сред някои политици. Първо, на една адвокатка може , и е простено, да не и е ясно, но няма техника, която да не може да се манипулира! Независимо индивидуално ли ще работят машините, или ще са свързани в обща мрежа.Освен това, още е рано да се въвежда машинното гласуване тотално, и по никакъв начин направените разходи няма да се оправдаят.Оня мунчо, Радан, лови катерички, като разправя , че за една седмица разходите (над 30 милиона) щели да се "избият"! Въвеждането на тази система трябваше да става постепенно, да свикнат хората с нея.На последните избори, на една машина са гласували около 100 човека! Две, три хиляди лева за машината, плюс разходи за софтуера, плюс разходи за обучение, плюс разходи за обслужване и потдръжка, плюс.....И разходите, на тоя етап, стават неоправдано големи за обслужването на 100-150 избиратели! А иначе, това е бъдещето, спор няма. Но нещата трябва да стават стъпка по стъпка, да могат все по-вече и по-вече хора да свикват с новата система, постепенно в все по-вече и по-вече избирателни секции да се слагат машини , и т.н. Другият вариант е, да се въведе само машинно гласуване, и тогава хората, щат не щат, ще се научат. Но това няма как да стане , за сега, при това интелектуално ниво на "материалът" .А и никъде по света, все още, го няма.

мошениците са планирали да ни прецакат с машинно и електронно гласуване и няма кой да ги спре ! черното на бяло оставя следи ,което хич не ги устройва . гласуването трябва да бъде и машинно и бюлетини,за да се видят разликите ! в противен случай вършиме престъпление и сме съучастници на паразитите !

Електронното гласуване може да е условие за честни избори,но машинното не е!! И Мая Галева отново лъже хората,защото се надява БСП да изманипулира отново изборите и да се върне на власт,като в Румъния крадливите боклуци и да съсипе отново държавата,а някой хора да натрупат нови състояния!!! Машинното гласуване се е доказало,като най манипулируемото и по цял свят се отказват от него!!!! Но в България честни избори не е имало никога,а винаги манипулации...

".. надява БСП да изманипулира отново.." Ехо, от къде падаш, бе пич? Опцията "манипулиране на избори", нелегално печатане на бюлетини, разнасяне на чували с бюлетини от не оторизирани за това хора, поправки в бюлетини, са запазена марка на мутрите (ГЕРБ) - доказано и всепризнато! А БСП, какво да манипулира, като от 10 години не е печелила избори? Изборите за президент не са победа за БСП , както им си иска, а победа на един натовски генерал, доскоро командващ военновъздушните сили на България, над една бивша секретарка от БКП!!!

Честит празник на другарите Станишев Вигенин Меликов

А, ЗАЩО ПРОПУСКАТЕ РАДА ДЪЛБОКАТА, УМИШЛЕНО ЛИ?

И Зеленогорски ...

Тази пък вече не мога да я гледам и слушам.На всяка манджа мерудия. И все и по-всичко компетентна. Бактъм!!

Стига лъгахте хората! Машинното гласуване е най-лесно манипулируемо!

Манолова , стига вече, преигравашЗа кого се мислиш, че искаш да въвлечеш държавата във финансов ишлишен дълг. Сприсе!

Определено смятам, че с машинното гласуване ще има истински манипулации. Явно вносителите на този закон, а и Мая Манолова не се замисля достатъчно. Може ли някой да ми обясни как ще стане електронното гласуване точно, когато баба Айше влиза и не знае да борави с тази машина, нали някой трябва да й покаже ... и като й каже: натисни тук - резултатът ще е ясно за кого е поискано да даде гласа си. Така, че не сме дорасли да гласуваме машинно. ИДЕ МАНИПУЛАЦИЯ НА ИЗБОРИТЕ, КОИТО ВСИЧКИ ПАРТИИ ИСКАТ. ТА И МАЯ МАНОЛОВА.

Ми че то ако нещо зависеше от изборите, те щяха да бъдат забранени.

Защо да се дават 20 милиона за машини, когато за по-малко от 1 милион може да се направи софтуер за електронно гласуване.

Защо не сте отменили гласуването с бюлетини, а ще трябва да плащаме едновременно и двата начинао? Къде гласуват с машини? Единствено в държавите, където грамотността е на най-ниско ниво използват машинното гласуване. Докараха българите до опростачване, непрекъснато снижаване изискванията в училищата, за да имат манипулируеми същества.

е не как да гласуваме, а в това, че само разни тикви се явяват за кандидати и искате да гласуваме за тях.

Когато от всякъде започнат да ти хвалят едни разходи на твой гръб трябва да си наясно че гешефта е за хвалещите:(((( И защо в другите държави не ги използват масово както вие налагате???

Щом костинбродският специалист Мая Манолова твърди, че машинното гласуване е условие за честни избори, значи БСП-то отново са скроили някоя изборна мръсотия!

Направо да минем към машинно управление, така пестим разправии по гласуване и разходи по управленска каста.

В България честни избори не е имало от времето на Алеко Константинов. Няма и да има.

Всичко направиха като с пръстовите отпечатъци - едни пари да се вземат от едни хора. Вместо да си гласуваме от мобилните телефони вкъщи, което беше целта, сега го намислиха пак да се мъкнеш до изборната секция, да се редиш на опашки и т.н., за да гласуваш от някаква ръбата машина!? Преоблякъл се Илия пак в тия :)

Като гласуваш през Интернет сигурен ли си, че никой не вижда за кого си гласувал, че не може да го промени и да нагласи резултатите от изборите. И мощните САЩ не са сигурни, че ние ли. А и ако зад теб стои някой и те принуждава или купува да гласуваш от телефона за когото каже той, кой ще види? Или циганския бос гласува от своя телефон вместо цялата циганска махала, за тоя който му е платил, как ще разберем?

Да, сигурен съм, защото съм изучавал надълго и нашироко как го правят Естонците. По-точно с тройно и дори четворно криптиране на данните с лична карта и електронен подпис, публични и частни ключове, плюс обмяна на сесийни ключове. Не само, че можеш да си провериш за кого си гласувал, не само, че можеш да го промениш, ако някой е гласувал вместо теб, ами дори можеш да гласуваш и с бюлетина, която ще надпише електронния вот. Институцията, която проверява, че си гласувал, може само с публичен ключ да удостовери, че си гласувал, но не и за кого. Институцията, която брои, може само да удостовери, за кого си гласувал, но не и кой си. Всичко е много добре намислено и на практика е много по-трудно манипулируемо, отколкото гласуването с обикновени бюлетини, където всеки в протоколите може да си пише 112 гласували, вместо 12 :)

Най-голямата заблуда, е че гласуването през интернет ще е честно! Трябва ти само админ на нужното място

Нали това ти обяснявам. Че админ на нужното място не може да промени нищо. Просто защото никой админ няма нужните права и данни, за да го направи. Всичко е разбито на различни нива в различните институции. И всички опити за манипулация са много лесно проследяеми. В момента нашата изборна система е много по-слабо защитена от естонската. Общо взето принципът е на електронното банкиране - отделни манипулации са възможни. Но са лесно проследяеми и не е лесно някой админ да стане милиардер :)

добре де, що не мога да гласувам от лаптопа? Имам интернет банкиране, имам и КЕП, всеки ден пускам нареждания към банката. Да не е няква кой знае ква философия да го направят това електронно гласуване? Няма да струва милиони, няма да има застъпници, кой е за гъби може и през айфона да гласува.

отдавна сме във века на електроните технологии Стига с тая бумащина! Убии бобър, спаси дърво!

когато мошениците и безхаберниците са буквално на всяка крачка ,аз не виждам как могат да се проведат честни избори .ако манолова не го разбира да спре да дрънка тъпотии .

Честно казано: защо са ми честни избори като няма честни политици? Кого да избереш ръчно или машинно като няма читави хора в листите? Подменяме съдържанието с "красива" форма!!!

Ама машинното гласуване е ОПЦИЯ, а не задължение. Така че фатката с бюлетините и трийсетте лева все още е приложима.

в САШ при машинно гласуване за Килъри са "гласували" 800000 "мъртви души". Там, където има машина, винаги има възможността да я "напомпиш", както при таксиджиите.

Ти откъде знаеш, че са били "мъртви души"?