Коментари - Новият бюджет щял да намали доходите със 7% | Днес.dir.bg

Новият бюджет щял да намали доходите със 7%

Според КНСБ ще има намаляване на доходите със 7% за две години. Оценката бе направена по повод новия бюджет, който замразява заплати, социални плащания и пенсии.

Обратно в новината

Коментари - Новият бюджет щял да намали доходите със 7% | Днес.dir.bg

Коментари

Синдикатите са пълни кретени, които не са изкарали и един лев, а само са на държавната хранилка. За да се случи връщане на ДДС всички фирми трябва да са регистрирани по ДДС - а това в БГ е НЕВЪЗМОЖНО, поради дребния характер на икономиката. По такъв начин хората от средния бизнес ще си регистрират толкова фирми, колкото им е необходимо за да избегнат регистрацията по ДДС - така държавата няма да си получи ДДС и гражданите ще получат един среден пръст. Пълни кретени.

От тия синдикати никаква полза. Кого защитават себе си. Какво направи Янка Такева за учителите - батаци. Хора с клас квалификации се освобождават от работа за да се заемат от некадърници. Затова такъв ни е хала. Синдикатите са позьори и това е. Само забатачват пенсионната реформа която е пред рухване. Неизгодно е за всички ни ама пък хич.

Очевидно не достигат пари в държавата. Тези спазми с доплащането, с осигурителния стаж, с амортизационните отчисления и прочие показват, че БВП не отговаря на обществените очаквания. За да се постигне растеж, трябва да се повиши ефективността във всяко едно производство. Първа цел трябва да бъде постигането на чувство за сигурност у хората, които работят и произвеждат. Да се успокои страхът, така настойчиво насаждан от управлението на държавата през последните няколко години. Хората трябва да се почувстват уверени, за да вложат всичките си сили в работата, която да им донесе приходи. Който посяга на тези приходи, трябва да бъде възспиран. Да прощавате за азбучните истини, но се боя, че у нас А-то и Б-то са просто забравени.

ставаме държава на граждани-агенти - всеки ще си иска ддс-то, държавата ще ни го взема, после ще ни го дава, а производители и търговци ще си вдигнат цените защото ще си плащат всички данъци. сивата икономика отива в небитието, данъчните постъпления ще се увеличат, а всички ще играем играта на си ти куклите - дай си ми парцалките!

малеи........за 200лв в какув филм сте се вкараш..........хахаххахахахах *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Все зъболекарите са ви трън в очите. Как ще връщате ДДС от нещо върху което никой не може да начислява ДДС. По закон върху медицинските услуги в БГ не може да се начислява ДДС! И дори да може сметката пак е крива. Прост пример : дължите 100 лв - плащате ги без документ и те са си 100. Ако искате документ : 100 +20 %ДДС =120 лв Ако държавата Ви върне дори половината ДДС, което е абсурдно, пак стават 110лв което си е повече от 100!Та пита се в задачата кое точно ще ви накара да си искате касова бележка :-)

ого,тапанарино,стига с твоите паници и чинии,бе глупак!употребяват се чинии за еднократна употреба ,бе мушмул! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Едва ли на частно работещи зидари ,водопроводчици,техници,лекари ,зъболекари и още поне 10 -20 вида ,които не издават касови бележки.А къде е министър Дянков ,който твърди ,че след 10 години всички ще искат да са в България.Само не уточнява в какво състояние и живи или не.

За всички червени драскачи които четат в момента да видят последните новини в dir.bg

ти май си банкер а не зъболекар. щото като знам какви такси валят при всяко ползване на картите ....

всички ние знаем,че се укриват огромни размери от ддц!но в предложението има много разум и следва да се помислиза прилагането му за абсолютно всички покупки-на стоки и услуги! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Бях през лятото в Гърция,там хората съвестно и упорито си събираха касовите бележки.Внасят ги в данъчното,декларират ги като разходи и плащат по-ниски данъци. И това е някакъв вариант за изкарване на сивата икономика на светло.Крайно време е да разберем, че лъжем единствено себе си.

Идеите са добри, но няма да има смелост да се приложат. Няма да посмеят да направят разчетите и да се уверят че идеите ще сработят. Управленската безпомощност у нас не е от скоро. Само не ми казвайте че Дянков може да приложи добрите идеи по-начин , който да работи. Не , не и не. Много по - просто е да свиваш разходи. Само дето ДЯНКОВИТЕ ИКОНОМИИ СА ЖИВО ДОКАЗАТЕЛСТВО , ЧЕ ИКОНОМИЯТА Е МАЙКА НА МИЗЕРИЯТА. ИКОНОМИЯТА УВЕЛИЧАВА БЕДНОТИЯТА.

моите няма да ги намали........поздрав на булгарската комунистическа олигархя от ус! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Поздрави на говньовците-миячи на паници в САЩ от България!

явно господинат говно не е чувал че в цивилисованя свят никои не мие "паници" на рака-има си електроуред които се казва садомялна машина ама наш прост баи ганио от долно уино отде да знае........... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Това е една идея,необмислена,неприложима и ...жалка...

Боже, та тия от Правителството пак откриха топлата вода!!! Та нали връщането на ДДС на обикновения покупател е стимула, който регулира пазарната икономика!!!Ужасно е ако наистина чак сега са го разбрали...

Няма нужда да бъде безкасово плащането.С новите лични карти е възможно създаването на софтуер за касовите апарати който да не позволява да се извърши продажба беа карта.

Колко според теб издържат надписите на касовите бележки.Опитай след година да прочетеш нещо.

Който говори за връщане на ДДС на физическите лица е или малоумник или прави останалите такива. Можете ли да си представите какви километрични опашки ще се наредят пред данъчното за възстановяване на ДДС. Те за една пререгистрация на фирмите опашките се точат с месеци а представяте ли си цялото население наредено на опашки с по няколкостотин касови бончета в ръка. Как ще се проверяват кои бончета са валидни а кои фалшиви. Вие акъл имате ли?

искам да ме замразят и мене за 2 години.....цените ще ги замразяват ли или само заплатите и пенсиите?....а въженцето да си го носиме ли или ще раздават безплатно

Г.н Шивачев точно това е проблема, че в България всеки гледа някой дали го прави. Проблема е, че вие трябва да го правите. Докато този начин не се промени, грешка не се изкорени от съзнанието на българите, сме обречени на постоянна мизерия. Мисля, че 20 години безумни преходи стигат. Почнете на си спазвате правилата та поне съвестта ви ще е чиста. Иначе има и нещо друго. След като си вкарате в ред начина на работа тогава никой няма да може да ви кажи и "хък" защото вие ще си платили всичко дължимо. Та това са елементарни неща.

Пламене,ти май въобще не си разбрал какво е това ДДС ??? В Поста си проявяваш пълно неразбиране за това какво представлява този данък и каква му е философията. С това връщане се нарушава целият замисъл на ДДС. Но може би искаш старият данък оборот.

В общи линии философията я хващам, но разбери едно ДДС ще почне по ефективно да се събира, ако и гражданите са заинтересовани от това, т.е ако получават обратно 10-20% от платенотото от тях ДДС. Така хем оборотите на фирмите ще излязат наяве без необходимост от допълнителни чиновници, хем хазната ще се напълни хем и хората ще са на кяр (едно директно в джоба с процентно върнато ДДС и второ чрез по глемите приходи в бюджета, ще се въщат като повече буджетни разходи за здраве, образование и т.н.) В страни където сивата икономика е на "власт" това е дало много добри резултати. и е подобрило ик.климат. Така и чуж.инвеститори при по равни условия с БГ фирмите ще се замислят да дойат. Сега много добре знаем че само чуждите фирми са по коректната част от латците а БГ фирмите я карат на ръба. Поне така виждам аз нещата..

"Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов е защитил предложението си за увеличаване на минималната работна заплата на 270 лева, каза Кокалов. По-рано днес обаче финансовият министър Симеон Дянков обяви, че в проекта за бюджет не са предвидени средства за увеличението." Бе Дянков, кои от хората, висещи на бюджета, са с минимална работна заплата? Бе Тотюyyy, ти па що надаваш рев - за да плащат по-големи здравни осигуровки трайно безработните ли беее!! Съвсем пернаха вече - а мина само година! Бе що не си фащат бухчите и да се одат по селата, то се види , че нема да стане И ТЕХНАТА !

Ако е така - ок. Ако не - авторът на идеята е кръгъл идиот.

Много ясно! Кво е тва ДДС - даначен кредит??? Кой е кредитора и кой кредитирания? И кога тоя кредит се връща? :) Крайния потребител дава 20% от всичко дето му е останало след другите данъци и Осигоровки на Държавата! В USA например няма ДДС. Има някакъв "sales tax" който рядко надхвърля 7%, а да не говорим че повечето стоки са освободени! 73 дни (20% от 356) ръбим ангария на държавата само за тоя данък. Е тва и по турско го е нямало!

така е ,но докато души знаеш ли колко се гуши ;)

Пишат се и се говорят пълни глупости. Има европейски директиви за ДДС, и ДДС законодателството ни е съобразено с тях. Няма как да въведем възстановяване на ДДС за крайния потребител. Европейското право не предвижда подробна възможност. Отделно, че ако ДДС се възстановява на крайния потребител се обезсмисля изобщо ДДС-то.

номерът е да не се връща ДДС обратно по фирмите прекупвачи. Колкото и странно и стршно да звучи, така ще има пари в хазната за всичките социални политики и ще се намалят фирмите печелещи на гърба на хората ( които произвеждат и които са крайни потребители ). Много хора от тези фирми ще пострадат , ама хайде стига сме помагали за лесното изкарване на пари без полагане на грам усилия.

Абсолютно съм съгласна с Пламен. Крайно време е всеки да си плаща данъците, тогава няма да е необходимо да се вдига ставката.Аз например извършвам услуги и продажби и маркирам на касовият апарат всичко,а като отида на лекар и зъболекар се правят на утрепани и си слагат солидна сума в джоба, без да ми издават бон. Както казва един колега това са най- големите укриватели на данъци.Крайно време е да сравните стандарта на живот с официалните приходи на лекарите и имотното им състояние и може би комисията "Кушлев" ще има нови попадения.Уважаеми господин главен прокурор крайно време е да се събудите.Информацията Ви я подавам ,чрез пресата!

Глупаво е да се мисли, че може да се връща ДДС. Достатъчно обаче ще бъде да се връща част от данъка за облагане на физическите лица. Примерно с 2% от доказаните с фискален бон покупки да се приспадат. Давам пример: Харча годишно 10 000 лева. 5000 отиват в сивата икономика. Мамка му само за цигари давам 3000 кинта годишно и до сега не съм взел един касов бон. Какъв е ефекта за мен??? В края на годината ми приспадат 200 лева/2% от дължимия данък за доказани покупки на стойност 10000 лева. Какъв е ефектът за държавата? Ефектът е 20% ДДС от тези 5000 лева, които аз съм забил в сивата икономика. А именно 883лв. До тук държавата е 683лв напред. Да, ама когато аз си представя бончета за 10000 лева данъчните ще могат да ме питат от къде аджаба са тези 10000 лева, като заплатата ти е 240. Та така. Аз за 200 лева намаление на данъка в края на годината ще си търся касовото бонче до дупка

ПРЕДЛОЖЕНИЕТО И ПОДКРЕПЯЩИТЕ ГО КОМЕНТАРИ ИЗДАВАТ ВЪПИЮЩА НЕКОМПЕТЕНТНОСТ И НЕОБРАЗОВАНОСТ НА ПРЕДЛОЖИЛИТЕ ПОДОБНА ГЛУПОСТ! ИСКАТ ДА ИМ ПЛАТЯТ, ЩОТО СА ВЗЕЛИ ФИСКАЛЕН БОН ОТ ПОКУПКА.

Аз съм за касовите бележи. И проблема не е само в лекари и зъболекари, а във всяка сфера на дейност в нашата страна. Може и да не е цялото ДДС, а една малка част от него и пак ще има ефект, а сега какво - магазин пълен със стока, но не е регистриран по ДДС - няма нужния оборот. Да ама не!

Винаги съм се бонтувала срещу това да се ограбва безогледно бедния краен потребител, а фирми с огромни приходи да си го вземат обратно-при това в повечето случаи съз злоупотреба, без дори да са го вложили в оборот. Ако бъде мотивиран крайния потребител дори на % връщане на ДДС, всички ние ще бъдем изумени от цифрата на сивия сектор и току виж се получи, че не сме в никаква криза, а просто в масови кражби и укриване!!!

Най-после и ние открихме топлата вода. И 2% да връщат на хората, все са си пари! По този начин всеки клиент ще е данъчен инспектор. Ще си искат касовите бележки, а не както е сега - за какво са им? Ама на някои хора по върховете не им стиска - колко нелегална стока влиза у нас и няма документ за нея. Как да се дават касови бележки тогава?

Явно от dir.bg не са разбрали нещо. Предполагам, че идеята на човека е да се връща част от ддс-то (на пример 10% от 20-те%), което е около 2% от цялата сума. Така всички ще имат стимул да си искат касовите бележки. Бизнесът ще излезе на светло, ще се увеличат приходите от корпоративен данък, а хората ще остават с повече пари в джоба. Всички печелят, освен измамниците де :).

В Съединените Щати няма данък добавена стойност. и Ние преди 89 г. нямахме. Защо бабата която е плащала 35 г. за пенсия, сега да плаща още 20 % върху лекарството което и е жизнено необходимо?

Имахме данък върху оборота, вярно беше по-малък и някои основни стоки не се облагаха

Ако не ме лъже паметта, финансовият срив на борсите тръгна от Съединените щати... Плюс това е абсурдно да се сравняваме с държава, която граби от целия свят.

Оказа се че в България на брой население има най голям брой икономисти , лекари , екстрасенси и т.н. То за това си има колективи от специалисти , а не се слушат мненията на бай едикойси от долно нанагорнище. Било налудничава идея да се връща ДДС срещу получени касови бележки. Не съм специалист , ама като си помисля че в съседна Турция тази система вече работи няколко години , си мисля че не е налудничава. Друг е въпроса че в БГ още не сме дорасли до там. Разбира се че всичко трябва да се изпипа и тогава да се въведе. не както досега , хайде юрушшшш на маслините. То от много ъкъл сме на това дередже... хайде на българския вариант. А бе аланкоолу то топлата вода е открита отдавна. Защо да не повторим една изпитана и ефективна система??? Аааа кажете , де ????

Ако не се лъжа това е направено в и в бели страни като Италия (ако греша ме поправете). А в Китай с касовите бележки включваш в томбула където наградите не са "жълти" стотинки... Така хем държавата събира в пъти повече данъци хем гражданите директно и индиректно печеливши...

Когато майстора за банята и за колата ми даде касова бележка,тогава и аз на тях ще им дам!!!

Правилно, но много буквално и обезсмислящо е , ако ти възстановят цялото ДДС, като %, например 2-3 % е възможно и така всеки гражданин ще си иска касовата бележка, а държавата ще получава повече приходи, чувала съм за такава практика в някои страни, като в края на годината събраните касови бележки с платен ДДС , се декларират и се възстановява някаква сума.

А в някои страни всички разходи, направени от физическото лице се приспадат и окончателния ДДФЛ се определя след като всеки попълни данъчна декларация, в която са описани приходите му и ВСИЧКИ направени от него разходи - дори и за поправка на обувки, например. Така също крайният потребител ще има интерес да си иска касов бон и оборотите да излязат на светло.

този вече е МОЗЪК що требе да се разкарвам. просто да се премахне данъка. което няма как да стане. което ще рече че този си пише PRактиви.

Проблемът не е , че ние зъболекарите не издаваме касови бонове редовно, проблемът е , че никой не го прави. Направете всичко над 50 лв с карта, задължете някои видове дейности да с безкасово разплащане и да ги видим тогава политиците как ще се издържат само от заплата. Близо 90% процента от бизнесът ще е на светло и ще е качествен. И данъци трябва да се плащат ! Хората трябва да имат реално права ! Да се свържат на всички държавни структури базата данни !

Предложението си е много добро! Може да се възстановява само част от сумата и това да става само при плащане със специална дебитна карта. И парите автоматично да се възстановяват по сметката ти. Няма да има нужда от нови чиновници и всичко ще е ОК. Проблемът е, че прекалено много хора лапат от ДДС-то, рязко ще намалеят кешовите плащания и съответно възможностите за далавери.

Нямам нищо против това предложение, ще има евентуално проблем за издаването на такава специална дебитна карта, но предполагам, че с времето и това ще се реши. Аз лично предпочитам да плащам с карта и го правя във всички обекти, в които е възможно, но в много от магазините няма друг начин за плащане освен в брой. Ако го въведат това задължително, ще скочат всички дребни търговци, които ще трябва да си инсталират ПОС устройства. Пак няма угодия, за съжаление.

Аз също съм за това, да връщат на крайния потребител ДДС. Но това няма да стане. Само от сметките за ток, вода, телефон, GSM да ми връщат - за първо време ми стигат. Но това са пари, които държавата безвъзмездно получува от доставчиците и не връща на потребителите. Ползват се от бюджета. По никакъв начин Дянков няма да ги даде, въпреки че по този начин ще изкара на светло много скрити обороти, но понеже той е прост и не може да го разбере!

Медицинските услуги са освободени от ДДС бе тъпанар

Уникално тъпо предложение, показва пълната неграмотност на хора, чиито позиции изискват да разбират от икономика. По дефиниция, ДДС Е КОСВЕН ДАНЪК НА КРАЙНИЯ ПОТРЕБИТЕЛ. Това значи, обяснявам за синдикалиста, че на ВСЕКИ ЕДИН ЛЕВ, завъртян през търговската система на страната (с малки изключения), КРАЙНИЯ ПОТРЕБИТЕЛ ПЛАЩА 20 % на държавата. Много ми е интересно, как държавата ще се откаже от тези постъпления, и после, защо точно да го прави? Аман от малоумници-демагози....

Аз пък на теб да ти обясня, че не е всеки лев! Производителят продава стока Y за Х лева на купувач /търговец/ върху цената Х се начисляват 20% ДДС и той се внася в държавата. При всички последвали сделки със същата тази стока Y върху договорената между продавача и купувача крайна цена се начислява отново ДДС. Така, най-често, докато стигне в магазина за крайния потребител, т.е. нас, върху тази стока е платен поне 3-4 пъти различен ДДС. навръп всичко, като си купуваме стоката и ние даваме 20 % ДДС на държавата, яко, а?

Наясно си с ДДС-то колкото и с квантовата физика! Я не говори глупости за неща, от които хал хабер си нямаш! Смешник!

Нищо подобно , ДДС е косвен данък и се плаща от крайния потребител, в магазина, фирмата се явява само проводник за получаване на данъка, как иначе държавата да си го получи, в крайна сметка ДДС 20 % е върху покупната стойност за нас потребителите, а фирмите помежду си ползвуват така наречения Данъчен кредит и не се получава такова наслагване както го пишете.

работех в фирма извън ЕС и на края на месеца давах на шефа си плик с фишовете си с които съм пазарувал храна през месеца и 10% от тази стойност ги взимах при получаването на заплатата. Взимах бонове от всичко за което давах пари и го слагах в плика като не всичко ми се признаваше но аз си исках боновете!Сега съм търговец в БГ и повечето неми искат бон но аз го чукам и пак не мога да достигна облагаемия минимум и съм социално слаб!

Това ми се вижда малко неприложимо! Представяте ли си 1 групичка пенсионери с 1 торба намачкани касови бонове и служителят на НАП да ги глади и събира сумите?!? Че кога ще дойде моя ред?!? И колко време ще се губи в дремене по опашки? Отделно колко фалшиви касови бонове ще наизскачат представа си нямате! Държавата като иска бяла икономика да вземе да въведе драконовски мерки и като те гепят, че лъжеш да ти съдират кожата на стадион "Васил Левски", а не пак редовите граждани да вършат работата на служителите на НАП, за което ние им плащаме заплати!

Коментари - Новият бюджет щял да намали доходите със 7% | Днес.dir.bg

Новият бюджет щял да намали доходите със 7%

Според КНСБ ще има намаляване на доходите със 7% за две години. Оценката бе направена по повод новия бюджет, който замразява заплати, социални плащания и пенсии.

Обратно в новината

Коментари - Новият бюджет щял да намали доходите със 7% | Днес.dir.bg

Коментари

Синдикатите са пълни кретени, които не са изкарали и един лев, а само са на държавната хранилка. За да се случи връщане на ДДС всички фирми трябва да са регистрирани по ДДС - а това в БГ е НЕВЪЗМОЖНО, поради дребния характер на икономиката. По такъв начин хората от средния бизнес ще си регистрират толкова фирми, колкото им е необходимо за да избегнат регистрацията по ДДС - така държавата няма да си получи ДДС и гражданите ще получат един среден пръст. Пълни кретени.

От тия синдикати никаква полза. Кого защитават себе си. Какво направи Янка Такева за учителите - батаци. Хора с клас квалификации се освобождават от работа за да се заемат от некадърници. Затова такъв ни е хала. Синдикатите са позьори и това е. Само забатачват пенсионната реформа която е пред рухване. Неизгодно е за всички ни ама пък хич.

Очевидно не достигат пари в държавата. Тези спазми с доплащането, с осигурителния стаж, с амортизационните отчисления и прочие показват, че БВП не отговаря на обществените очаквания. За да се постигне растеж, трябва да се повиши ефективността във всяко едно производство. Първа цел трябва да бъде постигането на чувство за сигурност у хората, които работят и произвеждат. Да се успокои страхът, така настойчиво насаждан от управлението на държавата през последните няколко години. Хората трябва да се почувстват уверени, за да вложат всичките си сили в работата, която да им донесе приходи. Който посяга на тези приходи, трябва да бъде възспиран. Да прощавате за азбучните истини, но се боя, че у нас А-то и Б-то са просто забравени.

ставаме държава на граждани-агенти - всеки ще си иска ддс-то, държавата ще ни го взема, после ще ни го дава, а производители и търговци ще си вдигнат цените защото ще си плащат всички данъци. сивата икономика отива в небитието, данъчните постъпления ще се увеличат, а всички ще играем играта на си ти куклите - дай си ми парцалките!

малеи........за 200лв в какув филм сте се вкараш..........хахаххахахахах *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Все зъболекарите са ви трън в очите. Как ще връщате ДДС от нещо върху което никой не може да начислява ДДС. По закон върху медицинските услуги в БГ не може да се начислява ДДС! И дори да може сметката пак е крива. Прост пример : дължите 100 лв - плащате ги без документ и те са си 100. Ако искате документ : 100 +20 %ДДС =120 лв Ако държавата Ви върне дори половината ДДС, което е абсурдно, пак стават 110лв което си е повече от 100!Та пита се в задачата кое точно ще ви накара да си искате касова бележка :-)

ого,тапанарино,стига с твоите паници и чинии,бе глупак!употребяват се чинии за еднократна употреба ,бе мушмул! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Едва ли на частно работещи зидари ,водопроводчици,техници,лекари ,зъболекари и още поне 10 -20 вида ,които не издават касови бележки.А къде е министър Дянков ,който твърди ,че след 10 години всички ще искат да са в България.Само не уточнява в какво състояние и живи или не.

За всички червени драскачи които четат в момента да видят последните новини в dir.bg

ти май си банкер а не зъболекар. щото като знам какви такси валят при всяко ползване на картите ....

всички ние знаем,че се укриват огромни размери от ддц!но в предложението има много разум и следва да се помислиза прилагането му за абсолютно всички покупки-на стоки и услуги! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Бях през лятото в Гърция,там хората съвестно и упорито си събираха касовите бележки.Внасят ги в данъчното,декларират ги като разходи и плащат по-ниски данъци. И това е някакъв вариант за изкарване на сивата икономика на светло.Крайно време е да разберем, че лъжем единствено себе си.

Идеите са добри, но няма да има смелост да се приложат. Няма да посмеят да направят разчетите и да се уверят че идеите ще сработят. Управленската безпомощност у нас не е от скоро. Само не ми казвайте че Дянков може да приложи добрите идеи по-начин , който да работи. Не , не и не. Много по - просто е да свиваш разходи. Само дето ДЯНКОВИТЕ ИКОНОМИИ СА ЖИВО ДОКАЗАТЕЛСТВО , ЧЕ ИКОНОМИЯТА Е МАЙКА НА МИЗЕРИЯТА. ИКОНОМИЯТА УВЕЛИЧАВА БЕДНОТИЯТА.

моите няма да ги намали........поздрав на булгарската комунистическа олигархя от ус! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Поздрави на говньовците-миячи на паници в САЩ от България!

явно господинат говно не е чувал че в цивилисованя свят никои не мие "паници" на рака-има си електроуред които се казва садомялна машина ама наш прост баи ганио от долно уино отде да знае........... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Това е една идея,необмислена,неприложима и ...жалка...

Боже, та тия от Правителството пак откриха топлата вода!!! Та нали връщането на ДДС на обикновения покупател е стимула, който регулира пазарната икономика!!!Ужасно е ако наистина чак сега са го разбрали...

Няма нужда да бъде безкасово плащането.С новите лични карти е възможно създаването на софтуер за касовите апарати който да не позволява да се извърши продажба беа карта.

Колко според теб издържат надписите на касовите бележки.Опитай след година да прочетеш нещо.

Който говори за връщане на ДДС на физическите лица е или малоумник или прави останалите такива. Можете ли да си представите какви километрични опашки ще се наредят пред данъчното за възстановяване на ДДС. Те за една пререгистрация на фирмите опашките се точат с месеци а представяте ли си цялото население наредено на опашки с по няколкостотин касови бончета в ръка. Как ще се проверяват кои бончета са валидни а кои фалшиви. Вие акъл имате ли?

искам да ме замразят и мене за 2 години.....цените ще ги замразяват ли или само заплатите и пенсиите?....а въженцето да си го носиме ли или ще раздават безплатно

Г.н Шивачев точно това е проблема, че в България всеки гледа някой дали го прави. Проблема е, че вие трябва да го правите. Докато този начин не се промени, грешка не се изкорени от съзнанието на българите, сме обречени на постоянна мизерия. Мисля, че 20 години безумни преходи стигат. Почнете на си спазвате правилата та поне съвестта ви ще е чиста. Иначе има и нещо друго. След като си вкарате в ред начина на работа тогава никой няма да може да ви кажи и "хък" защото вие ще си платили всичко дължимо. Та това са елементарни неща.

Пламене,ти май въобще не си разбрал какво е това ДДС ??? В Поста си проявяваш пълно неразбиране за това какво представлява този данък и каква му е философията. С това връщане се нарушава целият замисъл на ДДС. Но може би искаш старият данък оборот.

В общи линии философията я хващам, но разбери едно ДДС ще почне по ефективно да се събира, ако и гражданите са заинтересовани от това, т.е ако получават обратно 10-20% от платенотото от тях ДДС. Така хем оборотите на фирмите ще излязат наяве без необходимост от допълнителни чиновници, хем хазната ще се напълни хем и хората ще са на кяр (едно директно в джоба с процентно върнато ДДС и второ чрез по глемите приходи в бюджета, ще се въщат като повече буджетни разходи за здраве, образование и т.н.) В страни където сивата икономика е на "власт" това е дало много добри резултати. и е подобрило ик.климат. Така и чуж.инвеститори при по равни условия с БГ фирмите ще се замислят да дойат. Сега много добре знаем че само чуждите фирми са по коректната част от латците а БГ фирмите я карат на ръба. Поне така виждам аз нещата..

"Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов е защитил предложението си за увеличаване на минималната работна заплата на 270 лева, каза Кокалов. По-рано днес обаче финансовият министър Симеон Дянков обяви, че в проекта за бюджет не са предвидени средства за увеличението." Бе Дянков, кои от хората, висещи на бюджета, са с минимална работна заплата? Бе Тотюyyy, ти па що надаваш рев - за да плащат по-големи здравни осигуровки трайно безработните ли беее!! Съвсем пернаха вече - а мина само година! Бе що не си фащат бухчите и да се одат по селата, то се види , че нема да стане И ТЕХНАТА !

Ако е така - ок. Ако не - авторът на идеята е кръгъл идиот.

Много ясно! Кво е тва ДДС - даначен кредит??? Кой е кредитора и кой кредитирания? И кога тоя кредит се връща? :) Крайния потребител дава 20% от всичко дето му е останало след другите данъци и Осигоровки на Държавата! В USA например няма ДДС. Има някакъв "sales tax" който рядко надхвърля 7%, а да не говорим че повечето стоки са освободени! 73 дни (20% от 356) ръбим ангария на държавата само за тоя данък. Е тва и по турско го е нямало!

така е ,но докато души знаеш ли колко се гуши ;)

Пишат се и се говорят пълни глупости. Има европейски директиви за ДДС, и ДДС законодателството ни е съобразено с тях. Няма как да въведем възстановяване на ДДС за крайния потребител. Европейското право не предвижда подробна възможност. Отделно, че ако ДДС се възстановява на крайния потребител се обезсмисля изобщо ДДС-то.

номерът е да не се връща ДДС обратно по фирмите прекупвачи. Колкото и странно и стршно да звучи, така ще има пари в хазната за всичките социални политики и ще се намалят фирмите печелещи на гърба на хората ( които произвеждат и които са крайни потребители ). Много хора от тези фирми ще пострадат , ама хайде стига сме помагали за лесното изкарване на пари без полагане на грам усилия.

Абсолютно съм съгласна с Пламен. Крайно време е всеки да си плаща данъците, тогава няма да е необходимо да се вдига ставката.Аз например извършвам услуги и продажби и маркирам на касовият апарат всичко,а като отида на лекар и зъболекар се правят на утрепани и си слагат солидна сума в джоба, без да ми издават бон. Както казва един колега това са най- големите укриватели на данъци.Крайно време е да сравните стандарта на живот с официалните приходи на лекарите и имотното им състояние и може би комисията "Кушлев" ще има нови попадения.Уважаеми господин главен прокурор крайно време е да се събудите.Информацията Ви я подавам ,чрез пресата!

Глупаво е да се мисли, че може да се връща ДДС. Достатъчно обаче ще бъде да се връща част от данъка за облагане на физическите лица. Примерно с 2% от доказаните с фискален бон покупки да се приспадат. Давам пример: Харча годишно 10 000 лева. 5000 отиват в сивата икономика. Мамка му само за цигари давам 3000 кинта годишно и до сега не съм взел един касов бон. Какъв е ефекта за мен??? В края на годината ми приспадат 200 лева/2% от дължимия данък за доказани покупки на стойност 10000 лева. Какъв е ефектът за държавата? Ефектът е 20% ДДС от тези 5000 лева, които аз съм забил в сивата икономика. А именно 883лв. До тук държавата е 683лв напред. Да, ама когато аз си представя бончета за 10000 лева данъчните ще могат да ме питат от къде аджаба са тези 10000 лева, като заплатата ти е 240. Та така. Аз за 200 лева намаление на данъка в края на годината ще си търся касовото бонче до дупка

ПРЕДЛОЖЕНИЕТО И ПОДКРЕПЯЩИТЕ ГО КОМЕНТАРИ ИЗДАВАТ ВЪПИЮЩА НЕКОМПЕТЕНТНОСТ И НЕОБРАЗОВАНОСТ НА ПРЕДЛОЖИЛИТЕ ПОДОБНА ГЛУПОСТ! ИСКАТ ДА ИМ ПЛАТЯТ, ЩОТО СА ВЗЕЛИ ФИСКАЛЕН БОН ОТ ПОКУПКА.

Аз съм за касовите бележи. И проблема не е само в лекари и зъболекари, а във всяка сфера на дейност в нашата страна. Може и да не е цялото ДДС, а една малка част от него и пак ще има ефект, а сега какво - магазин пълен със стока, но не е регистриран по ДДС - няма нужния оборот. Да ама не!

Винаги съм се бонтувала срещу това да се ограбва безогледно бедния краен потребител, а фирми с огромни приходи да си го вземат обратно-при това в повечето случаи съз злоупотреба, без дори да са го вложили в оборот. Ако бъде мотивиран крайния потребител дори на % връщане на ДДС, всички ние ще бъдем изумени от цифрата на сивия сектор и току виж се получи, че не сме в никаква криза, а просто в масови кражби и укриване!!!

Най-после и ние открихме топлата вода. И 2% да връщат на хората, все са си пари! По този начин всеки клиент ще е данъчен инспектор. Ще си искат касовите бележки, а не както е сега - за какво са им? Ама на някои хора по върховете не им стиска - колко нелегална стока влиза у нас и няма документ за нея. Как да се дават касови бележки тогава?

Явно от dir.bg не са разбрали нещо. Предполагам, че идеята на човека е да се връща част от ддс-то (на пример 10% от 20-те%), което е около 2% от цялата сума. Така всички ще имат стимул да си искат касовите бележки. Бизнесът ще излезе на светло, ще се увеличат приходите от корпоративен данък, а хората ще остават с повече пари в джоба. Всички печелят, освен измамниците де :).

В Съединените Щати няма данък добавена стойност. и Ние преди 89 г. нямахме. Защо бабата която е плащала 35 г. за пенсия, сега да плаща още 20 % върху лекарството което и е жизнено необходимо?

Имахме данък върху оборота, вярно беше по-малък и някои основни стоки не се облагаха

Ако не ме лъже паметта, финансовият срив на борсите тръгна от Съединените щати... Плюс това е абсурдно да се сравняваме с държава, която граби от целия свят.

Оказа се че в България на брой население има най голям брой икономисти , лекари , екстрасенси и т.н. То за това си има колективи от специалисти , а не се слушат мненията на бай едикойси от долно нанагорнище. Било налудничава идея да се връща ДДС срещу получени касови бележки. Не съм специалист , ама като си помисля че в съседна Турция тази система вече работи няколко години , си мисля че не е налудничава. Друг е въпроса че в БГ още не сме дорасли до там. Разбира се че всичко трябва да се изпипа и тогава да се въведе. не както досега , хайде юрушшшш на маслините. То от много ъкъл сме на това дередже... хайде на българския вариант. А бе аланкоолу то топлата вода е открита отдавна. Защо да не повторим една изпитана и ефективна система??? Аааа кажете , де ????

Ако не се лъжа това е направено в и в бели страни като Италия (ако греша ме поправете). А в Китай с касовите бележки включваш в томбула където наградите не са "жълти" стотинки... Така хем държавата събира в пъти повече данъци хем гражданите директно и индиректно печеливши...

Когато майстора за банята и за колата ми даде касова бележка,тогава и аз на тях ще им дам!!!

Правилно, но много буквално и обезсмислящо е , ако ти възстановят цялото ДДС, като %, например 2-3 % е възможно и така всеки гражданин ще си иска касовата бележка, а държавата ще получава повече приходи, чувала съм за такава практика в някои страни, като в края на годината събраните касови бележки с платен ДДС , се декларират и се възстановява някаква сума.

А в някои страни всички разходи, направени от физическото лице се приспадат и окончателния ДДФЛ се определя след като всеки попълни данъчна декларация, в която са описани приходите му и ВСИЧКИ направени от него разходи - дори и за поправка на обувки, например. Така също крайният потребител ще има интерес да си иска касов бон и оборотите да излязат на светло.

този вече е МОЗЪК що требе да се разкарвам. просто да се премахне данъка. което няма как да стане. което ще рече че този си пише PRактиви.

Проблемът не е , че ние зъболекарите не издаваме касови бонове редовно, проблемът е , че никой не го прави. Направете всичко над 50 лв с карта, задължете някои видове дейности да с безкасово разплащане и да ги видим тогава политиците как ще се издържат само от заплата. Близо 90% процента от бизнесът ще е на светло и ще е качествен. И данъци трябва да се плащат ! Хората трябва да имат реално права ! Да се свържат на всички държавни структури базата данни !

Предложението си е много добро! Може да се възстановява само част от сумата и това да става само при плащане със специална дебитна карта. И парите автоматично да се възстановяват по сметката ти. Няма да има нужда от нови чиновници и всичко ще е ОК. Проблемът е, че прекалено много хора лапат от ДДС-то, рязко ще намалеят кешовите плащания и съответно възможностите за далавери.

Нямам нищо против това предложение, ще има евентуално проблем за издаването на такава специална дебитна карта, но предполагам, че с времето и това ще се реши. Аз лично предпочитам да плащам с карта и го правя във всички обекти, в които е възможно, но в много от магазините няма друг начин за плащане освен в брой. Ако го въведат това задължително, ще скочат всички дребни търговци, които ще трябва да си инсталират ПОС устройства. Пак няма угодия, за съжаление.

Аз също съм за това, да връщат на крайния потребител ДДС. Но това няма да стане. Само от сметките за ток, вода, телефон, GSM да ми връщат - за първо време ми стигат. Но това са пари, които държавата безвъзмездно получува от доставчиците и не връща на потребителите. Ползват се от бюджета. По никакъв начин Дянков няма да ги даде, въпреки че по този начин ще изкара на светло много скрити обороти, но понеже той е прост и не може да го разбере!

Медицинските услуги са освободени от ДДС бе тъпанар

Уникално тъпо предложение, показва пълната неграмотност на хора, чиито позиции изискват да разбират от икономика. По дефиниция, ДДС Е КОСВЕН ДАНЪК НА КРАЙНИЯ ПОТРЕБИТЕЛ. Това значи, обяснявам за синдикалиста, че на ВСЕКИ ЕДИН ЛЕВ, завъртян през търговската система на страната (с малки изключения), КРАЙНИЯ ПОТРЕБИТЕЛ ПЛАЩА 20 % на държавата. Много ми е интересно, как държавата ще се откаже от тези постъпления, и после, защо точно да го прави? Аман от малоумници-демагози....

Аз пък на теб да ти обясня, че не е всеки лев! Производителят продава стока Y за Х лева на купувач /търговец/ върху цената Х се начисляват 20% ДДС и той се внася в държавата. При всички последвали сделки със същата тази стока Y върху договорената между продавача и купувача крайна цена се начислява отново ДДС. Така, най-често, докато стигне в магазина за крайния потребител, т.е. нас, върху тази стока е платен поне 3-4 пъти различен ДДС. навръп всичко, като си купуваме стоката и ние даваме 20 % ДДС на държавата, яко, а?

Наясно си с ДДС-то колкото и с квантовата физика! Я не говори глупости за неща, от които хал хабер си нямаш! Смешник!

Нищо подобно , ДДС е косвен данък и се плаща от крайния потребител, в магазина, фирмата се явява само проводник за получаване на данъка, как иначе държавата да си го получи, в крайна сметка ДДС 20 % е върху покупната стойност за нас потребителите, а фирмите помежду си ползвуват така наречения Данъчен кредит и не се получава такова наслагване както го пишете.

работех в фирма извън ЕС и на края на месеца давах на шефа си плик с фишовете си с които съм пазарувал храна през месеца и 10% от тази стойност ги взимах при получаването на заплатата. Взимах бонове от всичко за което давах пари и го слагах в плика като не всичко ми се признаваше но аз си исках боновете!Сега съм търговец в БГ и повечето неми искат бон но аз го чукам и пак не мога да достигна облагаемия минимум и съм социално слаб!

Това ми се вижда малко неприложимо! Представяте ли си 1 групичка пенсионери с 1 торба намачкани касови бонове и служителят на НАП да ги глади и събира сумите?!? Че кога ще дойде моя ред?!? И колко време ще се губи в дремене по опашки? Отделно колко фалшиви касови бонове ще наизскачат представа си нямате! Държавата като иска бяла икономика да вземе да въведе драконовски мерки и като те гепят, че лъжеш да ти съдират кожата на стадион "Васил Левски", а не пак редовите граждани да вършат работата на служителите на НАП, за което ние им плащаме заплати!