Рисковото търсене на енергоресурси в Черно море

Най-тежкото решение на ГЕРБ е разрешението за добив на природен газ и нефт от Черно море, очаквайте големи атаки.

Обратно в новината

Коментари - Рисковото търсене на енергоресурси в Черно море | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Когато някой ми каже, че е спрял ограбването на едиколко си, че е спрял злоупотреби с едиколко си, че ще спести, или спестява на държавата еди колко си, аз нормално очаквам МОИТЕ ЛИЧНИ РАЗХЛДИ, КОИТО ДИРЕКТНО МИ ВЗЕМА ДЪРЖАВАТА НА НАМАЛЕЯТ, или в най-лошия случай поне да не се увеличават. Нещата при управлението на ГЕРБ стоят точно обратното. Вземанията на държавата от моя портфейл са се увеличили значително за данъци, за такси и режийни разходи и затова, никой не може да ме убеди как работи в моя и на българския народ полза!

Всички тези приказки за хаш газ и нефт, за хъбове, тръби диверсификации и др. глупости са приказки за наивници. Управляващите напъват с тях за да замаят главите на верующите и да се позакрепят за малко по-дълго.Вервай народе, че щастливото бъдеще идва!

Корабът за добив на газ пристигна в Бургаз

Така наречената държава Румъния си е присвоила изконно български територии, защото всичко на юг от Дунав като изключим османския период винаги е било само и само българско, така че целият морски и бряг и шелфът към него си е български, предателите начело на държавата един ще си платят за това.

Делба Кой хлопа в този късен час? Аз хлопам каза Цецо. Торбичка носиш ли за нас? Донесох! шепне Цецо. Навън да дойда, да броим Ела де- -вика Цецо. Нощес не можем да заспим! Ще можем!- смига Цецо. За Партийката, пет на сто Добре е -кима Цецо. За тебе също пет на сто! Тъй вярно!- мрънка Цецо. Останалото е за мен. За тебе - хлипа Цецо. Ще ми дотрябват някой ден Ще трябват!..-рече Цецо. Така по братски се дели! По братски?- пита Цецо. За нови порции върви! Поемам- смънка Цецо. 19.04.2016г.

Колониална държава нищо не може да добива и нищо не е нейно. Ако открият нефт и газ, те ще се на концесионерите. На каква цена и на кого ще го продават, те ще решават а не ние. За БГ ще остане само риска от еко-катастрофа в Черно море.

Ама някой самородни демагози ни пробутват идеята че ако газа се добива от нашето черноморие значи си е наш - не, не е, той ще е на този който го добива -Шел, Шеврон и т.н. На кого, за колко и как ще го продават (ако намерят) тва си е тяхна работа.

ТОЗИ КОРАБ Е САМО ЗА СОНДИРАНЕ И ПЪРВО ИЗПИТАНИЕ ИМА ЛИ НЕФТ И ГАЗ ТОЙ НЕ Е ПРИГОДЕН ЗА ДОБИВ ДО ДОБИВ Е МНОООГО ДАЛЕЧЕ И РУМЪНЦИТЕ ОЩЕ НЕ ДОБИВАТ ДА НЕ СЕ ЛЪЖЕМ

Шел, Шеврон - няма значение. Важното е да не е Газпром !

Договора за добив ще е както за американските тецове - има/няма - плащаш. По международни цени естествено.

Откога станаха над 300 старейшини

Не знам за петата колона, но поне на вас, платените можеха да ви направят някакво обучение. Не можеш да лъжеш без покритие и да очакваш да ти вярват. Къде ги видя тези 400$? И защо мислиш, че ще ти продават изпомпаната от Черно море газ по-евтино? Златото добито от България на половин цена ли го раздават? А електроенергията на тецовете? Цитат "На ( нерегистриран ) 18.04.2016 19:45 . Ако руснаците ни продават газ като монополисти за 400$, положението ще се промени на разумни нива от 250 долара на 1000 кубика. България се нуждае от 3 млрд кубика. Така ежегодно в България ще остават 450 милиона долара. Русия ще загуби 1,2 млрд долара. Това е ако се открие газ. Такова развитие е добро за страната и лошо за руската пета колона.

Значи ти всеки ден използваш златото за енергия та питаш за нашия добив....НЯМА ПО-ПРОДАЖНА СГАН ОТ РУСОФИЛСКАТА...ЗА ВАС БЪЛГАРИЯ НЕ Е РОДИНА А МЯСТО ЗА ПРЕБИВАВАНЕ РУСКИ ПОДЛОГИ....ЩЕ ВИ НАДЖИВЕЕМ И ПОГРЕБЕМ С РАДОСТ!!!

колкото и да пада нефта/газта цената на билета е все нагоре

Тиквоний от Банкя,добре е първо да намериш това,което се...надяваш,че ще намериш,преди да слагаш тиганчето и да преглъщаш жадно...собствените си лиги!!!

що ли имам чувството че тия 4-5 милиарда за енерго ресурси ,просто ще сменят адреса на получателя и той няма да е български И постепенно ще започне да скача с ценичката нагооре нагороорее като добивът на злато -процентът ни на печалба пада надооолу надоолу и сега е 0,2 на сто Аууу и туй ни е много Що ли имам чувството че ще плащам за собствената си газ от моята акватория по скъпо от ненавистната руска газ

Боко иска шейх да става. Ама шейхоете, преди да намерят нефта за сложили тюрбаните на главите. Да не го видим скоро-скоро в тюрбан.

:)няма как да не е така ,в първите редове пък и на трибунатана ГЕРБ са все професори от Минно геоложкият институт

Миналогодишният сезон хитът беше - магистрали, пътища, инфраструктура - е, построихме ги, няма що. Сега е нов сезон и за това лято хитът ще бъде - газ и нефт бликат от дупка в морето! Акомпаниментът по традиция е рязането на лентичката. За новият хит, това е предвидено да се случи при пробиването на първата дупка в морето.

да румънците цуцуркат а ний ний спим спим зимен сън и се вайкаме заровили глави в пясъка кат щрауси

Лоши няма в това което казва ако пак не лъже. Но защо откасва да печели от транзит на газ бък ние да си произвеждаме за собственият пазар. Пак казвам стика само да не лъже, че Борисов много лъже!

Лъже. Не казва колко е концесионната такса или на колко ще ни продават онова, което е наше онези, които си го добиват.

Гладна кокошка просо сънува, в случая крадлива герберска кокошка

Ако руснаците ни продават газ като монополисти за 400$, положението ще се промени на разумни нива от 250 долара на 1000 кубика. България се нуждае от 3 млрд кубика. Така ежегодно в България ще остават 450 милиона долара. Русия ще загуби 1,2 млрд долара. Това е ако се открие газ. Такова развитие е добро за страната и лошо за руската пета колона.

КЕВР определи цена от макс 320лв/185 долара. Това е цената на Булгаргаз, на Газпром явно е по-ниска. Сметката не излиза май. Лошото остава само за българския народ от всичките тези лъжи.

Тотал работят за свая сметка. Платили са за правото да изследват и ако открият да получат правото да добиват те нефта и газта. Търсенето не е по поръчка на Република България! Виж законите и си помисли кой в момента лобира и лъже?

400 долара???Лъжи по реалистично.

Значи от утре започваме да забогатяваме и ще живеем по добре. Дрън-дрън.

Ами това комуноидите искате само да стоите и да папкате а някой друг да работи за вас.....така беше до 89г. селски секретари....сега който работи само той ще яде а вие си храчете от мазето и чакайте павиана да ви нахрани....молете се скоро да няма избори,че той си отива а и вие с него

Я кажи след диверсификацията на газта в Украйна и скъсването с монопола на Русия какви са реалностите? Щото за колониалните икономики май вече е в сила "Не е важно аз да съм добре, важно е на САЩ да им е добре и Русия да е зле. И защо да не се повтори сценария с златодобива и Американските ТЕЦове? Цитат "Всяка дейност ( нерегистриран ) 18.04.2016 14:14. на частника трябва да му носи печалба, но когато частника е монополист, както Русия до скоро и дава възможност за МОНОПОЛНО ВИСОКИ печалби на наш гръб "

Абе то и евтин ток произвеждаме от аец, ама плащаме за него по-скъпо отколкото турците го купуват, и много злато имаме, а получаваме за него жълти стин'ки, та нещо съм песимист...

Те власята вече почнаха да го крадат под носа ни. Това не са териториално води, а някакви полулегитимни икономически зони.Спецовете казаха,че ако! има нефт и газ, ще го получаваме поне след мин.10г., а и той не е и български, а ще ни го продават-на преф.цени! - познайте от кой- ШЕЛ или подобни. А Ако стане белята като в мексиканският залив и Флорида- край на северното черноморие-риба,туризъм.....А това,че англоамериканците са ни дошли да ни "помагат" в Ч.море е бошлаф,няма начин да няма и военностратегически цели.

ПО 500$ НИ ПРОДАВАХА ОТ РУСИЯ!

За колко ни я продаваше Тексако? Спомняш ли си? Продаваше я на толкова колкото я продаваха всички. А тва беше наша газ от Галата! Същите приказки тогава и Ванката говореше Костов!

Milen Gagov

Ами намери си друга бре,какво лаеш само по форумите:)))!!! За мерси,не ме търси...чувал ли си я???

Под мъдрото ръководство на нашта партия ще има не само нефт и газ! Ще има магистрали навсякъде, тунел под Шипка, Огромен Хъб, Влак стрела София-Шанхай, заводи за автомобили и бойни кораби!! Нефта и газа в нашето Черно море са повече от тези в Русия, трилиони тонове с които ще залеем Европа, пък и Русия. Ще продаваме нефт и на арабските страни, а газът ще изнасяме с цистерни на влака стрела към Китай. Много скоро България ще стане по- богата от Швейцария и ГЕРБ ще има над 90% болшинство в парламента!

само така и това е самата истина. Забравяш и ще станем най-голямите износители на земеделски продукти в Европа и това под мъдрото ръководство на НАШИЯ БОЙКО!

така, така само че в някоя друга вселена, тук в нашата, мутроидната тиква иска да развива говедовъдство и овчарлък за да сме хранели арабските шейхове,

Човешката глупост и човешките сънища нямат граници! Можеш и да си помечтаеш, плувайки в хипотетичните трилиони тонове нефт и газ, за поне 5-6 ролс ройса, златни...и като нищо можеш да виждаш и розови слонове ...и не забравяй, че мечтите са безплатни и не са забранени от закона...

Прекрасна и сега ако ГЕРБ разпредели тези пари за социални придобивки, за увеличение на производството, за здравеопазване ще кажа супер и ще гласувам за тях. За съжаление равносметката на тоз етап е +0,00лв. за населението.

трябва да се инвестира в образованание и в известна степен в здраве. образованието би донесло повече квалифицирани хора и повече отворени високоплатени работни места. оттам може да се очаква по големи заплати, по голям брутен вътрешен продукт, повече данъци в хазната, което е респективно повече пари за преразпределение за социялни разходи.

Хехе вярвай си. КАПИТАЛИСТА НЕ РАЗСЪЖДАВА КАТО ТЕБ! Той гледа икономично да произведе продукта или да предложи услуга. За него образованието няма кой знае какво значение. В България драги само се сглобява което не изисква сериозно образование! Тва са лалаладжийски приказки. Щом в пловдивска фирма изнасяща роботи на конструкторите се предлагат едвам 850 лв чисти смятай !

Като текнат сеге едни реки от мед и масло... и тук таме някое друго кебабче....закъде без кебапи

Този индивид който така умело манипулира да отговори: Като имаме златни залежи, колко печелим от това? Сега АКО (голямо ако) открият нефт и газ (западните фирми) НА КОЛКО ЩЕ НИ ГО ПРОДАВАТ?????????? Да не би западняците да са майка тереза и да не искат печалба и да ни дават нефта и газа без пари. Да не се окаже, че пак ще си купуваме собствения нефт и газ на цени които и Русия ги предлага? Само че тез 5 милиарда ще отидат в западни ръце, не дай боже да направят разлив като в Мексиканския. Ей на тия ТИКВАРСКИ въпроси да отговори ПЕДЕ........ от Банкя. Казах!

на частника трябва да му носи печалба, но когато частника е монополист, както Русия до скоро и дава възможност за МОНОПОЛНО ВИСОКИ печалби на наш гръб!

Частника е чужда фирма, която си гледа чуждите интереси. А бойко се явява ЛОБИСТ на същата фирма. И още по неприятното е че говори как България щяла да спечели. А на тия лафове верно има още объркани хорица дето се връзват. Правилния изказ е : Ако бъде открит нефт и газ то ние българското правитество и Народно събрание ще подпишем концесионен договор който да бъде изгоден за България. А той ти говори че вече ехеее е потекло.

"Тиквата още в полето, той тавата вече слага" - банкяйски вариант на поговорката "Рибата още в морето, той тигана слага".

Освен всичко друго е добре да намалим сероводорода в Черно море, защото е екологично опасен.

ОТ 2009 СЪБОТИРА ГАЗОВИТЕ ВРЪЗКИ С ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ!!! ЦАЦАРОВ, СПИШ ЛИ БЕ ????????

Ficho

Не спи, а подкрепя.

А бе, да не стане като със златото - имаме го, добива се, пък сме бедни. Що така! Ние ли не разбираме или вие не можете да ни обясните хубаво......

обясненията са излишни.

Защото не го добиват български компании.

мините банкрутираха?

Който и да го добива - няма да сме аз или ти. Що?! Щото нямаме пари за да го направим! Това изисква сериозни инвестиции, които са по силите само на мощни компании! Важното е да не са всички източници собственост на една и съща фирма! Иначе е монопол.

А що не добавяш и следното изречение: ОБАЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОДПИШЕ ПЕЧЕЛИВША КОНЦЕСИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ! А що не го напишеш ?

абе то и под Добруджа има огромно находище въглища, ама това не значи, че е използваемо на днешно време

Не разбирам нещо. Според бойко излиза, че като копнат в морето и вече горивото ще ни е безплатно. Щото сега даваме 4-5 милиарда за горива, а после няма да ги даваме, така ли?

Бойко така говори, щото съшност частна фирма търси и ако намери тя ще получи правото на концесия. А изобщо незнаем какво е подписвано. Виж закона за концесии. Ще стане същото като със златото и добива на цветни метали. А сега той манипулира българчетата че видиш ли ще спечели България. Хаха щото не иска да каже че частната фирма и той ще ударят келепира.

Ехаа, ще се топлим за стотинки, като в Русия.

"По мнението на специалистите заради уникалните си качества нашето море е потенциално най-големият източник на евтина енергия не само у нас, а и в световен мащаб. Една от най-интересните възможности предлагат т. нар. газови хидрати, представляващи твърд кондензат на природен газ. Тази субстанция е стабилна само при ниски температури и при налягане над 40 атмосфери. Ако се извади на повърхността, твърдият кондензат бързо се топи, като при това става изгаряне на метан. За първи път наличието на ценната суровина е установена именно в Черно море през 1971 г. Успешното добиване на природен газ от хидрати е на практика неизчерпаем източник на енергия, защото според проучванията запасите ще стигнат за период от 64 000 години. "

Ей, братче, ще ударим арабите в земята. :)

200 метра под повърхността на Черно море има огромни количества сяроводород. А 40 атмосфери има на дъно, което е на 400 метра под повърхността. Значи минаваме през сяроводорода и след това копаем газохидратите и извличаме метана, правим газов хъб и всеки българин ще получава парички, да живее като норвежец, нали?

Ако имаше нефт и газ, Бай Тошо отдавна щеше да е построил сондите. Всички знаем /по геоложки причини/, че ние нямаме находища с голям капацитет, има малки, неудобни и само ще замърсим крайбрежието си ако почнем да добиваме. Е, явно тъпата кратуна Бочко ще гледа да издои до дупка всичко, включително и шистов газ в Добруджа, само и само да налапа от строежите на ненужни съоръжения. Разсипаха Черноморието с бетон, сега ще го залеят и с нефт.

Такава фирма като ТОТАЛ няма да се хване да проучва ако няма сигурни индикации за наличие на залежи!Като се започне добива договорът и условията няма да бъдат засекретени както с руснаците,а ще бъдат обнародвани.Както е в стилът на ГЕРБ!За да може да се види и сравни!

" няма да бъдат засекретени ", а направо ИЗТРИТИ от съзнанията им. Ние сме арендатори ... на ТЕРИТОРИЯТА НА ГОСПОД, която е колкото човешка длан. Това е АБСОЛЮТНАТА ИСТИНА, останалото са манипулации и илюзии.

Колега, извинявай - без да искам ти сложих плюсче. Още веднъж, извинявай за неволната грешка!

БАЙ ТИ ТОДОРАКИ СЛУШАШЕ САМО - ГОВОРИ МОСКВА!така че за какво ми говориш?

Тато беше най-послушното мекере на Кремъл поне до Горби.

Точно когато бай ти Тошо е разбрал за тези находища и е повдигнал въпроса,час по-късно от Москва са му изпратили такава телеграма,че никога повече не се е повдигал този въпрос.

Тези фойерверки с огромните запаси в Черно море и милиардите вече сме ги чували и още дълго ще ги слушаме. Очаквам разбита бутилка с шампанско при старта на проучвателното сондиране. Без да се обясняваме повече,ще зададем на премиера само един въпрос. Защо след като е убеден,че ще добиваме количества газ не само за задоволяване на собствени нужди,но и за износ,не е поставил условие пред проучващия консорциум/"Тотал",ОМВ"и "Репсол"/за участие на българска фирма в тази разработка.Държавната фирма "Булгаргаз"би могла да бъде идеален партьор на трите фирми. Както знаем,концесионните отчисления в България са не повече от 2,5% ,едно наше участие в консорциума е съвсем друг случай.

nirvana

Шелфа и морето са на НАРОДА. Ако някой посегне на това ще стане черно-червено . Смърт на платформата и капиталистите. Може да се преговаря само ако има пари за бедните.

Правителството е лайно-защото ни смята за енергоресурси. Забравиха ли че тук живеят хора.Ще им сера на концесията и добива и износа. Морето ще стане червено.

Сивушкин, на кого да подчиним България?Че сега не е ли подчинеан бе, ла.0.но миризливо?

Абе, Сивушкин, убеден съм,че до скоро за теб всички рускоговорящи бяха руснаци.Та, като си толкова отворен, кажи коя е столицата на Литва и Латвия, както и кой е мнистър-председател.А,може да вметеиш и каква държава е Естония.Нали си голям познавач.Хайде Сивушкин, дарзай.Или нещо за Жечпосполита да кажеш?Нещастник.

Не се намираме на партийна сказка, че да те просвещавам. Нормалните хора се учихме добре в училище, някои пък уж доучваха в партийната просвета, но виждаме колко сте изкласили. Ти продължавай да ми отговаряш в същия дух, та да могат да преценят другите какво ти е нивото. И си точно толкова щастлив, колкото и глупакът.

ДОГОВОРА Е ПОДПИСАН . КОЛКОТО И МАЛЪК ПРОЦЕНТ ДА СЕ ПЕЧЕЛИ ОТ ЕВЕНТУАЛЕН ГАЗ И НЕФТ ТОЙ ОТИВА НА ТАЙНА ЗА НАС СМЕТКА И МУ СТИГА ...........БЪЛГАРИЯ НИЩО НЯМА ДА ПЕЧЕЛИ ЗАТОВА И ДОГОВОРА НИКОЙ НЯМА ДА ГО ВИДИ..................... ТОВА Е СТАР ИЗТЪРКАН НОМЕР ЗА КРАДЕНЕ В КОЛОНИАЛНИТЕ ТЕРИТОРИИ .

ББ ГОВОРИ ГЛУПОСТИ И ЛЪЖЕ ХОРАТА.ЗА ДА ПЕЧЕЛИ БЪЛГАРИЯ 5 МЛРД ДОЛАРА ГОДИШНО ПРИ СЕГАШНАТА ЦЕНА НА 1000КУБ М ТРЯБВА НАШАТА ЧАСТ ОТ ДОБИВА ГОДИШНО ДА Е 20 МЛРД А НА КОНЦЕСИОНЕРА ПОНЕ 20 ПЪТИ ПОВЕЧЕ КОЕТО Е АБСУРДНО БОЙКО БОРИСОВ ЛЪЖЕ И В ЕДНА НОРМАЛНА ПРАВОВА ДЪРЖАВА ПОРАДИ ПОСТА КОЙТО ЗАЕМА СЛЕДВА ДА БЪДЕ ПОДВЕДЕН ПОД НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ А ОСТАВКА ДА ПОДАДЕ ВЕДНАГА ИМА ЛИ ОТГОВОРНА ОПОЗИЦИЯ И КЪДЕ Е

Не знам по какви цени карат втечнения газ, но при положение, че само терминала е 1 млрд, нали трябва и той да се амортизира,бе момци.Шистовия газ в САЩ е на себестойност над добивания природен.Факт.Следва-транспорт до мястото на втечняване, процес по втечняване, транспорт до мястото на товарене(последните може и да съвпадат),товарене в танкер(не е обикновенЕ, транспорт.Е, последният поне е евтин.Мнението ми е, че ЕС трябва да води единна политика при покупката на газ, независимо откъде.Т.е., да преговаря за цялото количество газ, необходима на страната.

Премиерът ни както винаги пак говори празни приказки. В момента започват проучване за наличие на газ в нашия регион в Черно Море. Това проучване ще продължи поне година - две. Ако има значителни количества газ там, ако се съди по примера на Румъния, добив на газ ще започне не по рано от 10-на години след това! Значи евентуално може да очакваме някакъв газ от такива находища след 10-12 години! Отделно че най вероятно американски фирми ще разработват тези находища, и е малко вероятно те да ни продават газта по евтино от руснаците! По вероятно е да сключим договор с тях за задължително изкупуване на добития от тях газ на високи цени, по примера на американските ТЕЦ-ове тук! Ако целта на правителството е да намали цената на газта, много по добре е да се договори с Русия и ЕС за подновяване на Южен Поток, понеже така ще получаваме газ директно от Русия без транзитни такси, а останалите страни, през които ще минава тази тръба, ще плащат транзитни такси на нас!

Като гледам какъв неистов вой се е разнесал от мурзилажа, виждам, че поне за това Баце е прав. На някой никак не му се иска да има добив от българска територия. И яко се спекулира с концесиите. Все пак е въпрос на обосновка и договаряне какви ще са таксите, а цената се определя от пазара. Купуваш от този, който ти продава по-евтино. Но ако продавачът е един, купуваш за толкова, колкото определи той. Много е просто, но явно за някой това е голяма драма.

Гладна кокошка просо сънува! Това е работата. За съжаление ни нефт, ни газ има в България. И това е добре, защото иначе мафиотите от цял свят ще дойдат да съсипват народа.

Предпочитам да купуваме от Русия

Я разкажи до къде го карат и на какви цени? Цитат "ХАХАХАХАХАХААА ( нерегистриран ) 18.04.2016 09:15. Те карат вече! От Америка го карат и по евтин излиза от руския!"

Не е само Америка, ЧЕТИ: 1. Катар 2. Малайзия 3. Австралия 4. Нигерия 5. Индонезия 6. Тринидад и Тобаго 7. Алжир 8. Русия 9. Оман 10. Бруней 11. ОАЕ 12. Египет 13. Йемен 14. Перу 15. Екваториална Гвинея 16. Норвегия 17. САЩ

Така де. Както винаги нищо не казвате. Попитах. Къде го карат и на какви цени. Но не смееш да го напишеш, че ще ти намалят надницата.

Ген. Борисов като Премиер, непрекъснато пуска все по-голям и по голям "гювеч" на фирми от САЩ, които обсебват методично българската енергетика! Ако се открие газ и нефт в българските черноморски води, находищата няма да се експлоатират от българска държавна, или частна фирма! Ние сме задължени, като нео-колониална страна, да отдаваме всичко икономически значимо на концесии! В случая това най-вероятно ще е американският концерн "Шел"! Те ще ни продават със сигурност газа и/или нефта на два, или три пъти по висока цена от колкото бихме го купили от Русия, както сега ни продават ток на три пъти по-висока цена от международната, от техните ТЕЦ - ове у нас! Защо нашият Премиер, който отлично знае това ни будалка? Защо няма някой журналист, или политик от опозицията да постави въпроса: Кой ще ползва ресурса ако "Шел" открият газ и.или нефт?

Вече карат газ от Америка и излиза по евтин от руския! Да не говорим за други доставчици и варианти от които ще можем да избираме!

АУУУУУУУУУУУУ!!!! каква евтиния .защо ли Меркел построи втори газопровод от Русия а не си направи терминал за по евтиния американски газ?сигурно защото германците са страшно глупави.

Ползвай поне гугъл преди да пишеш глупости, кое и е амерканското на Шел.Пък и рубладжиите веднага слагат плюсове:)Смешни сте