Коментари - Нови правила за прием в първи клас | Днес.dir.bg

Нови правила за прием в първи клас

Нови, единни правила за прием в първи клас в столичните училища предстои да влязат в сила.

Обратно в новината

Коментари - Нови правила за прием в първи клас | Днес.dir.bg

Коментари

Нямам личен или партиен интерес по въпроса, но ми е интересно, като човек все пак завършил 1-ви клас, когато нямаше точки, чертички и т.н., а всички чучвахме на чиновете в най-близкото училище. /Моето се намираше на 50 м по права линия и ако бях осъществил идеята си за "въжен лифт -6-ти етаж-класна стая" никога нямаше да ми пишат закъснения, защото докато Госпожата/Другарката каже "Здрав.... ученици" аз ще съм влетял през прозореца. :) Не е носталгия по старо време писанието ми! Защо няма ясни и непроменими правила, които да се спазват поне 10 години? Много е сложно или аз трябва да се върна в първи клас? Сега една шега с преправен стар виц: Оплакали се пътниците на железницата, че в 1-ви вагон много друса. Свикало се съвещание да се обсъди проблема. Началникът помислил и казал -Идиоти, прави ли са или криви хората- няма значение! Просто махнете първия вагон! Та и аз питам. Щом е толкова трудно влизането в първи клас, защо не се започва от втори?

За този,който коментира за Мало Бучино..."Софиянецо",аз съм трето поколения родена в София и си продадох мизерната панелка в елитния квартал Дианабад,за да си купя къща в Мало Бучино..Защо ли? За да избягам от всички новодошли селяндури,от мръсния въздух...и от цялата селения. И да,всяка сутрин троша със семейния джип софийските улици,които моите родители,баби и дядовци са финансирали още от началото на 20 век с данъците си.Кой дава право да се дискриминират децата по местоживеене? Аз живея в покрайнините на София,не защото съм по- глупава и от бедняшко семейство...По-умните отдавна се усетиха..по-добре е да живееш в собствена къща,а не със 120 ап. във вход...нали!!???

В днешния XXI мобилен век сянката на крепостничеството изплува иззад наредба 10 на МОН и Системата на Столична община и поставя много въпроси. Какво се случва с деца от квартали, в които няма изградени училища или има само едно училище? Какво се случва с деца, които показват интерес в определена област или напредък в развитието си и с оглед на това родителите искат да запишат детето в училище с по-висок образователен стандарт, а живеят в квартал, в който няма такова училище? Не се ли нарушава свободата на избор за подходящо училище и среда за обучение на детето, съобразно нуждите му и развитието му? Не се ли ограничава стремежа на всеки един родител да осигури добро образование на детето си? Какво биха могли да направят родители, които по икономически причини са били принудени да работят и живеят в София, но нямат адресна регистрация, дори и реално да живеят в даден квартал? Къде останаха основни човешки ценности и права, залегнали в демократичното общество и Европейска интеграция на Република България, закрепени в Конституцията на Република България, Европейското законодателство, както и редица международни спогодби, по които Република България е страна? Системата залага критерии, заради които децата ще бъдат пряко дискриминирани и ще доведат до още по-голямо разделение в обществото, вместо да го интегрират.

предимствата за деца на държавни служители - едно време децата бяха активните борци против фашизма с предимство -доста по-малко на брой -СЕГА СМЕ С РЕКОРД НА ДЪРЖ. СЛУЖИТЕЛИ НАД 200 ХИЛ СА НА НАША ИЗДРЪЖКА...

А защо не разкараха предимствата за деца на държавни служители да имат допълнително пъпки. От къде на къде ще имат предимство. По конституция всички са равни, а не стига че им изкарваме заплатите.

Какви точки и какви пет лева. В държава с така развита компютърна грамотност да става по начин като в другите европейски страни , тоест по интернет. Това чакане пред вратите да е в миналото.

Вие оставете тия, ами кажете, на колко е нараснала мизата и какво да готвим за почивките в разни екзотични дестинации.

Само сега да не се появят по 100 допълнителни критерия х 0.5 точки = 50 точки и да убият идеята. Ако се има предвид общ размер до 0.5 точка за ВСИЧКИ допълнителни критерии е ОК.

Най-справедливо е бройките да се запълват след кандидатстване, посочване на 1., 2., 3. и т.н. желание, и приемане на първолаците след съответен тест в дадено училище. Тези, които покажат най-слаби резултати, да се насочват към училищата с най-малко желаещи... Т.е., както е при техните батковци и каки от 7-ми - 8-ми клас. Разбира се, тестовете да са съобразени с ниво 1-ви клас и да отразяват когнитивните способности на кандидат-първолаците...

Една малка, но съществена подробност - каките и батковците в 7 и 8 клас вече могат сами да ходят на училище например от Младост до Центъра, докато за един първокласник това е невъзможно, да не кажа и противозаконно. А относно тестовете - побъркаха децата с тези измислени тестове. Синът ми уцели късата клечка - държа т.нар. Външно оценяване след 4, 5, 6 и накрая заветния изпит за СМГ след 7-ми клас. Вече се чудя дали в родилния дом го изписаха след положен изпит. Сигурно го е издържал иначе нямаше да го изпишат.

Трябва да се гледа не само адресната регистраця, но и от кога е! Сега разни амбициозни майки набързо ще се напишат че живеят при приятели и готово. Ама че живеят от два месеца на тоя адрес, или някой който се е родил и израстнална този адрес, а?

И това, че си израстнал на този адрес с какво те прави по-добър от мен, който съм купил апартамента преди 2 месеца? С подобни условия само настройват хората едни срещу други.

Като че ли от небето падате бе, хора! Ами то си продължава старата система. Във всяко училище има по няколко души, които срещу дребни подаръчета записват ученици. В други училища открито си пишат допълнителни критерии и всяка година паралелките се увеличават. В центъра училищата са с най-много ученици, не защото има най-много млади семейства. Точно в центъра населението е най-застаряващото и живее в скъпите прастари кооперации. Пригответе повече пари за записването от тази година.

значи решена съм на всяка цена децата ми да учат в някое от най-елитните училища в София, какво като живеем в ж.к. Люлин - децата ми не са по-глупави от живеещите в който и да е друг квартал, напротив децата ми от малки показват интелект в пъти над средния и лидерски качества - всичко това трябва да се развива. отрано ще се регистрирам адресно при познати в центъра и право в елитните училища никакъв компромис

"...от малки показват интелект в пъти над средния и лидерски качества..." Това няма нужда от коментар!

80% от хората вярват, че са над средното ниво, независимо от категорията - интелект, красота, шофьорски умения и т.н.

Ако отделяте всеки ден времето, което губите за да отведете и вземете детето от другия край на града за да бъде в елитно училище за да работи с детето си със сигурност ще получи повече знания поне що се отнася до 4-ти клас. Час и половина на ден си е доста време. До 4-ти клас най-важно е детето да се научи да чете с разбиране, а не толкова да се научи да псува по другите участници в движението.

Отново крепостни към училището в района.Не ми харесва нашето квартално училище и ще уча детето си сама.Не митрябва дебил

Като искаш детето ти да учи в центъра-купи си жилище в центъра. По цял свят се ползват предимствата и недостатъците на местната общност- лица от беден квартал-децата им учат в слаби училища, деца от скъп квартал-учат в добри училища.

Достатъчно е да имаш приятел, който живее в центъра, за да те запише че живееш при него. И готово. така ще направят доста хора. Трябва да се дават точки и за времето от което някой живее на даден адрес - например повече от 10 години - една точка и т.н.

Това ще важи ли и за профилираните училища? Има такива, които приемат в 1ви клас след проверка на знанията/талантна на детето.

До четвърти.. - дано де научат да четат и пишат поне на български, бе!?

Простотия ..до шия!!! Опазил Господ!!!

По цял свят се ползват предимствата на местната общност. Като живееш в беден квартал-записваш детето си в посредствено квартално училище. като си купил жилище в центъра-записваш детето си в доброто училище. Намери начин, работи повече, и си купи жилище в добър квартал. Но ако си в беден панелен квартал няма начин да отнемаш местата на децата от добрите квартали.

Прав си, но виж коментарите! Търсят всякакви начини.

Поредната глупост Справедливостта изисква да се дават достатъчно много точки, за тези които си плащат данъците в общината

И къде си плащат данъците тези, които са регистрирани по постоянен адрес в район на Столична Община? В Бургас ли?

Данъците в бедните квартали са с пъти по-ниски от данъка в центъра на София. Пример-такса смет в Младост-под 100 лв, в центъра-над 600 лв. Същото важи и за данък сгради .Е който си е купил жилище в центъра ще има предимство за детето си -да го запише в кварталното училище-в центъра. Купи си и ти жилище в центъра, и ще можеш да запишеш детето си в добро училище. Никъде по света го няма това-дете от бедняшки квартал да ползва облагите на на добро училище в ъъкп квартал-с високи цени и на имоти и на данъци. като искаш добро училище-се премести в скъп квартал.

Не бъркай постоянен адрес с данъци. Данък плаща собственика на имота. Може да си регистриран по постянен адрес в София, но да не плащаш данък

Значи хората вече ще трябва да си сменят постоянния адрес за да запишат децата си в нормално училище. И след като го запишат, пак обратно. Две смени на адрес в общината + две смени на лична карта и става работата. И няколко дни съответният родител да не ходи на работа за да направи всички тези процедури. Вместо да се работи за това всички училища да станат еднакво притегателни...

То и сега е така! Разликата в момента е, че най-много точки се даваха за брат/сестра (в повечето училища). Да речем 9 по тази система. Т.е ако имаш брат/сестра, останалите автоматично ги приемат. Сега, само това няма да е достатъчно

Какво разбираш под "нормално" училище? Със сигурност това не означава да чакаш на опашка посред нощ, за да запишеш детето си, да го водиш от единия край на София до другия, в задръстване, студ и пек и да се чудиш как да организираш цялата рода да го води и прибира

Селяните са амбициозни и ще ги водят и през цяла София.Разбира се заемат местата на истинските софиянчета!

И защо задължително "трябва" да сменят адреса? За да заемат мястото на дете, живеещо до училището и после обратно на село. Много е удобно да плащаш данъци например в Мало Бучино и всеки ден с джипа до Лозенец или Оборище да трошиш пътищата в центъра на София! С какво допринесохте и за кое училище, за да е "нормално" по вашите стандарти?

какво му е на Мало Бучино, иначе съм за районирането и ученето по райони, кой от къде е, ние сме в Лозенец и двете деца учат там "Г.С. Раковски"

Коментари - Нови правила за прием в първи клас | Днес.dir.bg

Нови правила за прием в първи клас

Нови, единни правила за прием в първи клас в столичните училища предстои да влязат в сила.

Обратно в новината

Коментари - Нови правила за прием в първи клас | Днес.dir.bg

Коментари

Нямам личен или партиен интерес по въпроса, но ми е интересно, като човек все пак завършил 1-ви клас, когато нямаше точки, чертички и т.н., а всички чучвахме на чиновете в най-близкото училище. /Моето се намираше на 50 м по права линия и ако бях осъществил идеята си за "въжен лифт -6-ти етаж-класна стая" никога нямаше да ми пишат закъснения, защото докато Госпожата/Другарката каже "Здрав.... ученици" аз ще съм влетял през прозореца. :) Не е носталгия по старо време писанието ми! Защо няма ясни и непроменими правила, които да се спазват поне 10 години? Много е сложно или аз трябва да се върна в първи клас? Сега една шега с преправен стар виц: Оплакали се пътниците на железницата, че в 1-ви вагон много друса. Свикало се съвещание да се обсъди проблема. Началникът помислил и казал -Идиоти, прави ли са или криви хората- няма значение! Просто махнете първия вагон! Та и аз питам. Щом е толкова трудно влизането в първи клас, защо не се започва от втори?

За този,който коментира за Мало Бучино..."Софиянецо",аз съм трето поколения родена в София и си продадох мизерната панелка в елитния квартал Дианабад,за да си купя къща в Мало Бучино..Защо ли? За да избягам от всички новодошли селяндури,от мръсния въздух...и от цялата селения. И да,всяка сутрин троша със семейния джип софийските улици,които моите родители,баби и дядовци са финансирали още от началото на 20 век с данъците си.Кой дава право да се дискриминират децата по местоживеене? Аз живея в покрайнините на София,не защото съм по- глупава и от бедняшко семейство...По-умните отдавна се усетиха..по-добре е да живееш в собствена къща,а не със 120 ап. във вход...нали!!???

В днешния XXI мобилен век сянката на крепостничеството изплува иззад наредба 10 на МОН и Системата на Столична община и поставя много въпроси. Какво се случва с деца от квартали, в които няма изградени училища или има само едно училище? Какво се случва с деца, които показват интерес в определена област или напредък в развитието си и с оглед на това родителите искат да запишат детето в училище с по-висок образователен стандарт, а живеят в квартал, в който няма такова училище? Не се ли нарушава свободата на избор за подходящо училище и среда за обучение на детето, съобразно нуждите му и развитието му? Не се ли ограничава стремежа на всеки един родител да осигури добро образование на детето си? Какво биха могли да направят родители, които по икономически причини са били принудени да работят и живеят в София, но нямат адресна регистрация, дори и реално да живеят в даден квартал? Къде останаха основни човешки ценности и права, залегнали в демократичното общество и Европейска интеграция на Република България, закрепени в Конституцията на Република България, Европейското законодателство, както и редица международни спогодби, по които Република България е страна? Системата залага критерии, заради които децата ще бъдат пряко дискриминирани и ще доведат до още по-голямо разделение в обществото, вместо да го интегрират.

предимствата за деца на държавни служители - едно време децата бяха активните борци против фашизма с предимство -доста по-малко на брой -СЕГА СМЕ С РЕКОРД НА ДЪРЖ. СЛУЖИТЕЛИ НАД 200 ХИЛ СА НА НАША ИЗДРЪЖКА...

А защо не разкараха предимствата за деца на държавни служители да имат допълнително пъпки. От къде на къде ще имат предимство. По конституция всички са равни, а не стига че им изкарваме заплатите.

Какви точки и какви пет лева. В държава с така развита компютърна грамотност да става по начин като в другите европейски страни , тоест по интернет. Това чакане пред вратите да е в миналото.

Вие оставете тия, ами кажете, на колко е нараснала мизата и какво да готвим за почивките в разни екзотични дестинации.

Само сега да не се появят по 100 допълнителни критерия х 0.5 точки = 50 точки и да убият идеята. Ако се има предвид общ размер до 0.5 точка за ВСИЧКИ допълнителни критерии е ОК.

Най-справедливо е бройките да се запълват след кандидатстване, посочване на 1., 2., 3. и т.н. желание, и приемане на първолаците след съответен тест в дадено училище. Тези, които покажат най-слаби резултати, да се насочват към училищата с най-малко желаещи... Т.е., както е при техните батковци и каки от 7-ми - 8-ми клас. Разбира се, тестовете да са съобразени с ниво 1-ви клас и да отразяват когнитивните способности на кандидат-първолаците...

Една малка, но съществена подробност - каките и батковците в 7 и 8 клас вече могат сами да ходят на училище например от Младост до Центъра, докато за един първокласник това е невъзможно, да не кажа и противозаконно. А относно тестовете - побъркаха децата с тези измислени тестове. Синът ми уцели късата клечка - държа т.нар. Външно оценяване след 4, 5, 6 и накрая заветния изпит за СМГ след 7-ми клас. Вече се чудя дали в родилния дом го изписаха след положен изпит. Сигурно го е издържал иначе нямаше да го изпишат.

Трябва да се гледа не само адресната регистраця, но и от кога е! Сега разни амбициозни майки набързо ще се напишат че живеят при приятели и готово. Ама че живеят от два месеца на тоя адрес, или някой който се е родил и израстнална този адрес, а?

И това, че си израстнал на този адрес с какво те прави по-добър от мен, който съм купил апартамента преди 2 месеца? С подобни условия само настройват хората едни срещу други.

Като че ли от небето падате бе, хора! Ами то си продължава старата система. Във всяко училище има по няколко души, които срещу дребни подаръчета записват ученици. В други училища открито си пишат допълнителни критерии и всяка година паралелките се увеличават. В центъра училищата са с най-много ученици, не защото има най-много млади семейства. Точно в центъра населението е най-застаряващото и живее в скъпите прастари кооперации. Пригответе повече пари за записването от тази година.

значи решена съм на всяка цена децата ми да учат в някое от най-елитните училища в София, какво като живеем в ж.к. Люлин - децата ми не са по-глупави от живеещите в който и да е друг квартал, напротив децата ми от малки показват интелект в пъти над средния и лидерски качества - всичко това трябва да се развива. отрано ще се регистрирам адресно при познати в центъра и право в елитните училища никакъв компромис

"...от малки показват интелект в пъти над средния и лидерски качества..." Това няма нужда от коментар!

80% от хората вярват, че са над средното ниво, независимо от категорията - интелект, красота, шофьорски умения и т.н.

Ако отделяте всеки ден времето, което губите за да отведете и вземете детето от другия край на града за да бъде в елитно училище за да работи с детето си със сигурност ще получи повече знания поне що се отнася до 4-ти клас. Час и половина на ден си е доста време. До 4-ти клас най-важно е детето да се научи да чете с разбиране, а не толкова да се научи да псува по другите участници в движението.

Отново крепостни към училището в района.Не ми харесва нашето квартално училище и ще уча детето си сама.Не митрябва дебил

Като искаш детето ти да учи в центъра-купи си жилище в центъра. По цял свят се ползват предимствата и недостатъците на местната общност- лица от беден квартал-децата им учат в слаби училища, деца от скъп квартал-учат в добри училища.

Достатъчно е да имаш приятел, който живее в центъра, за да те запише че живееш при него. И готово. така ще направят доста хора. Трябва да се дават точки и за времето от което някой живее на даден адрес - например повече от 10 години - една точка и т.н.

Това ще важи ли и за профилираните училища? Има такива, които приемат в 1ви клас след проверка на знанията/талантна на детето.

До четвърти.. - дано де научат да четат и пишат поне на български, бе!?

Простотия ..до шия!!! Опазил Господ!!!

По цял свят се ползват предимствата на местната общност. Като живееш в беден квартал-записваш детето си в посредствено квартално училище. като си купил жилище в центъра-записваш детето си в доброто училище. Намери начин, работи повече, и си купи жилище в добър квартал. Но ако си в беден панелен квартал няма начин да отнемаш местата на децата от добрите квартали.

Прав си, но виж коментарите! Търсят всякакви начини.

Поредната глупост Справедливостта изисква да се дават достатъчно много точки, за тези които си плащат данъците в общината

И къде си плащат данъците тези, които са регистрирани по постоянен адрес в район на Столична Община? В Бургас ли?

Данъците в бедните квартали са с пъти по-ниски от данъка в центъра на София. Пример-такса смет в Младост-под 100 лв, в центъра-над 600 лв. Същото важи и за данък сгради .Е който си е купил жилище в центъра ще има предимство за детето си -да го запише в кварталното училище-в центъра. Купи си и ти жилище в центъра, и ще можеш да запишеш детето си в добро училище. Никъде по света го няма това-дете от бедняшки квартал да ползва облагите на на добро училище в ъъкп квартал-с високи цени и на имоти и на данъци. като искаш добро училище-се премести в скъп квартал.

Не бъркай постоянен адрес с данъци. Данък плаща собственика на имота. Може да си регистриран по постянен адрес в София, но да не плащаш данък

Значи хората вече ще трябва да си сменят постоянния адрес за да запишат децата си в нормално училище. И след като го запишат, пак обратно. Две смени на адрес в общината + две смени на лична карта и става работата. И няколко дни съответният родител да не ходи на работа за да направи всички тези процедури. Вместо да се работи за това всички училища да станат еднакво притегателни...

То и сега е така! Разликата в момента е, че най-много точки се даваха за брат/сестра (в повечето училища). Да речем 9 по тази система. Т.е ако имаш брат/сестра, останалите автоматично ги приемат. Сега, само това няма да е достатъчно

Какво разбираш под "нормално" училище? Със сигурност това не означава да чакаш на опашка посред нощ, за да запишеш детето си, да го водиш от единия край на София до другия, в задръстване, студ и пек и да се чудиш как да организираш цялата рода да го води и прибира

Селяните са амбициозни и ще ги водят и през цяла София.Разбира се заемат местата на истинските софиянчета!

И защо задължително "трябва" да сменят адреса? За да заемат мястото на дете, живеещо до училището и после обратно на село. Много е удобно да плащаш данъци например в Мало Бучино и всеки ден с джипа до Лозенец или Оборище да трошиш пътищата в центъра на София! С какво допринесохте и за кое училище, за да е "нормално" по вашите стандарти?

какво му е на Мало Бучино, иначе съм за районирането и ученето по райони, кой от къде е, ние сме в Лозенец и двете деца учат там "Г.С. Раковски"