Повече от 40 антични монети са открили археолози в комплекса "Акве Калиде" в Бургас. Повечето от монетите са от 4 век, открита е и керамика от римския период. Това съобщи научният ръководител на обекта д-р Димчо Момчилов.

Първите мащабни проучвания в археологическия комплекс започват през 2008 година. Там са открити крепостни стени на древния град Терме, римска баня от 1 век след Христа, два басейна с топла и студена минерална вода, различни средновековни помещения.

Излизат археологически сведения за последния късен басейн от времето на Второто българско царство. Открихме една подложка, върху която е бил развиван басейна. Нашата цел обаче е да проучим най-ранните пластове, за да слезем до първичния строеж на банята. По него вече ще се правят възстановки, консервации и реставрация, информира научният ръководител на обекта.

Предвидено е разкопките в археологическия комплекс "Акве Калиде" тази година да продължат до края на месец юли. Комплексът е с площ шест декара. Историците посочват, че през 16 век век султан Сюлейман Великолепни оценява лечебните качества на водата и изгражда там модерна за времето си турска баня.