Окръжен съд - Бургас допусна екстрадиция на казахстанеца Максим Леонтиев, като го предаде на родната му страна, откъдето бе получена официална молба. Производството е по реда на чл. 17, ал. 1 от Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест.

В съдебното заседание днес обвиняемият Максим Леонтиев и неговата защита са дали доброволно съгласие за незабавна екстрадиция.

От доказателствата по делото съдът установи, че деянието, за което е привлечен Максим Леонтиев - длъжностно присвояване в особено големи размери, съставлява престъпление и според законодателството на Казахстан, и на България. Леонтиев е успял да присвои около 1 милион долара, чиято левова равностойност към момента на престъплението е 1 743 876. Според наказателния кодекс на Казахстан мъжът може да получи до 12 години затвор. Българският НК предвижда по-сурово наказание - между 10 и 20 години.

"Окръжен съд - Бургас констатира, че са на лице основанията, за да се уважи изразеното от исканото лице съгласие за незабавно екстрадиране и не са на лице основания за отказ за екстрадиция. В конкретния случай исканото лице е гражданин на Р. Казахстан. В Република България не му е предоставено убежище, не се ползва с имунитет по отношение на наказателната юрисдикция на страната ни и е наказателно отговорно, съобразно българското законодателство. От приложените материали към Молбата за екстрадиция се установява, че за повдигнатите на исканото лице обвинения не се налага смъртно наказание в искащата държава", пише в разпратено до медиите съобщение на съда.

Съдът установи също така, че срещу исканото лице няма висящо наказателно производство за престъпление различно от това, за което се иска екстрадирането му и няма наказание, което следва да се изтърпи в страната ни.

Окръжен съд - Бургас взе мярка за неотклонение "Задържане под стража" на Максим Леонтиев до фактическото му предаване на молещата държава - Република Казахстан.