Лица и фирми от област Бургас, които извършват електронна търговия, са укрили приходи за близо 15 милиона лева. Това съобщиха от НАП след проверки и ревизии в сектора на търговията по интернет.

От приходното ведомство заявиха, че затягат контрола върху електронната търговия, тъй като е динамично развиваща се сфера.

На територията на региона са били ревизирани 54 лица - физически и юридически. Те е трябвало да внесат данъци в размер на над 1,4 милиона лева, но не са го направили. Сега те ще бъдат обложени със задна дата. Търгували са предимно с дрехи, обувки и домакински уреди. Разплащанията са били без банкови преводи.

"Услугите на българските онлайн търговци са най-търсени у нас", коментира по БНР Петър Ванчев, ръководител на един от най-големите интернет магазини. На второ място се нареждат китайските сайтове, но там по-скоро става дума за обем пратки, не толкова за цифровото изражение, защото хората купуват от Китай евтини неща: "Можеш да си купиш калъф за телефон за 99 цента, който в България например се продава за 24 лева." Следват европейските сайтове, четвъртото място като дял на чуждестранните доставчици заемат американските.