На място тече проверка, има открити множество нарушения, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

По-рано днес тя провери централната пясъчна ивица в курортния комплекс. Там плажът е изряден.

Нарушенията на "Слънчев бряг - Север" са свързани с поставяне на търговските обекти на повече от позволената площ и с неравнопоставеност между платена и безплатна зона. Ангелкова каза още, че концесионерът на тази ивица може да бъде санкциониран с 300 000 лева.

Инспекцията на министерството цели да провери дали са отстранени пропуските, констатирани в началото на сезона и това при повечето плажове е направено, смята Ангелкова.

Тя добави, че повторно са проверени 40 пясъчни ивици. Най- сериозни са нарушенията на "Слънчев бряг - Север" и "Несебър - Юг".

Централната пясъчна ивица на Слънчев бряг е изрядна, стана ясно след проверка, извършена тази сутрин от министъра. Според нея констатираните през юли нарушения там са отстранени. Те бяха свързани основно с несъответствие в квадратурата на обектите на плажа.

Ангелкова прави втора проверка по морето в рамките на седмица. Вчера тя провери централния плаж на Лозенец, който тази година се оказа чист и добре поддържан.

Плажната ивица бе проверена в края на миналата седмица и от експерти на министерството и представители на Регионалната здравна инспекция и Морска администрация.

Чистотата на морето се дължи на новоизградения задържателен резервоар за отпадни води. Това съоръжение не позволява в морето да попадне непречистена вода.

Миналото лято плажът на Лозенец плувна във фекалии и прогони туристите.

Министър Ангелкова провери намясто как функционира новоизграденият задържателен резервоар за отпадни води.

Това съоръжение не позволява в морето да попадне непречистена вода и тази година морето е чисто”, категоричен бе кметът Лапчев.