"Обсъждали сме вариант чешки полицаи да бъдат в помощ на колегите си в Приморско, а румънски - в Слънчев бряг, но не стигнахме до такова решение. Моделът с румънските полицаи се прилага в Албена и то успешно от няколко години. Засега считаме, че няма необходимост от такъв вид командировани полицаи в Слънчев бряг", каза за BurgasNews директорът на ОДМВР-Бургас Милен Димитров.

Общо 220 полицаи се грижат за спокойствието на туристите в курорта този сезон. Толкова са бяха те и през миналата година. Командированите полицаи от вътрешността на страната са 40. Сред тях има разследващи полицаи, служители на КАТ, контролна дейност и експерти, каза комисар Димитров.

Той изтъкна, че джебчийството и тази година е един от основните проблеми.
"Наблюдаваме активност на джебчиите. От началото на юни имаме три задържани джебчийки, като една вече е осъдена". През този сезон се наблюдава засилване на кражбите от апартаменти и на вещи, оставени без надзор, посочи полицейският шеф.

Със започването на сезона в Слънчев бряг вече са констатирани и случаи на организирана просия. Наскоро майка от Пловдивско беше заловена да използва 2-годишната си дъщеря за просия.
"На този етап случаите в курорта не са много. Но те са заплаха за живота на децата", каза комисар Димитров. Той подчерта, че организираната просия създава по-скоро негативни обществени нагласи.
"Просията не влияе толкова на оперативната обстановка. Това е проблем, който се нуждае от задълбочено изследване. За съжаление нямаме време през трите месеца активен сезон да се занимаваме персонално с този вид дейност. Още повече, че за решаване на проблема отношение имат и други институции", заключи шефът на бургаската полиция.