Това е най-големия проект през последните 18 г. у нас и той дава ясна перспектива за българската енергетика, изтъкна Станишев. Това, че е спрян през 90-те години на миналия век, показва бедното икономическо състояние на страната ни, както и липсата на политическа воля, допълни премиерът и подчерта, че днешният акт свидетелства за възраждане на атомната енергетика. Премиерът отбеляза и значението на проекта за опазването на околната среда, както и за износа на електроенергия от България в региона. Предимство на атомната енергетика е много по-голямата й икономичност и ограничаване замърсяването на околната среда.
Трябва да направим максималното проектът АЕЦ "Белене" да приключи в срокове. Колкото повече се бави това, толкова повече ще се оскъпи проектът, изтъкна още премиерът. Той даде пример с арматурното желязо, използвано за строежа на електроцентралата, което е поскъпнало два пъти.
От своя страна директорът на "Атомекспортстрой” Леонид Резников заяви, че като инженерингова компания от "Атомекспортстрой” нямат интерес от оскъпяване на проекта. Повишена е безопасността на този проект. Става дума за по-голяма надеждност на покривката на реактора. Имало е изискване тя да издържа удар на тежък самолет. Взети са две допълнителни мерки за сеизмична устойчивост. Те са много по-високи от изискванията, които се използват за руските централи.
През декември миналата година Европейската комисия даде своята положителна оценка за строежа на атомната централа. Според Брюксел инвестицията отговаря на изискванията по договора с Европейска общност за атомна енергия и бе отбелязано, че избраната технология за строежа на Белене включва подобрена защита срещу външни опасности като например земетресения.
Стойността на проекта е около 4 млрд. евро. Очаква се новата мощност да бъде готова през 2013-2014 г. Официалните строителните работи започнаха от площадката, където ще бъде вторият реактор на атомната електроцентрала. До края на тази година ще бъде излят фундаментът на втория блок, а през март 2009 г. - фундаментът на първия реактор, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.
Проектът за АЕЦ "Белене", който е най-голямото индустриално съоръжение за последните 18 г. у нас, включва изграждането на два 1000-мегаватови блока. Това е най-добре приетият в Европейския съюз модел реактори, с висока степен на безопасност и най-дълъг проектен ресурс - 60 години, съобщиха от правителствената пресслужба. Срокът за построяването на първия блок е 6,5 години, а на втория - 7,5 години. Според прогнозите произвежданата от централата електроенергия ще струва 3,7 евроцента на киловатчас.
Централата ще се строи от руската компания “Атомстройекспорт“, а главен чуждестранен подизпълнител на руската компания е консорциум между френската група за ядрена енергия “Арева“ и германската фирма “Сименс".
До края на месеца ще приключи и процедурата за избор на стратегически инвеститор, който ще притежава 49% от новата централа, а държавната НЕК ще остане с 51%. В срок до 15 септември двамата кандидати – германската RWE и белгийската Elektrabel трябва да внесат подобрените финансови оферти в Националната електрическа компания (още за АЕЦ "Белене" виж линка).
Вижте снимки от втората първа копка