Това стана, след като днес министър-председателят Сергей Станишев и кметът Бойко Борисов си размениха нови остри реплики. Борисов заяви от Москва, че София никога не е била по-чиста, а премиерът отвърна, че напротив - тя е най-мръсната столица в Европейския съюз.
В Министерския съвет вече е депозиран докладът, изискан вчера от премиера, във връзка с кризата в сметосъбирането, съобщиха още от пресслужбата на кабинета. Той е изготвен от министерствата на здравеопазването, на околната среда и водите и на регионалното развитие и благоустройството "във връзка със зачестилите оплаквания на граждани и заради реалните опасности за здравето на столичани и за нанасяне на сериозни екологичните щети". От МОСВ са констатирали, че столицата е изправена и пред друг сериозен екологичен проблем – гаранционният срок и срокът за съхранение на натрупаните стари бали в София е изтекъл, а от страна на общината няма предложение за решаването му.
Анализът на министерствата сочи още, че Столичната община извършва неадекватно дейностите по събирането, извозването и депонирането на битови отпадъци. В документа се посочва, че общината е създала ситуация на сериозна заплаха за общественото здраве и за нанасяне на все по-големи екологични щети и това се превръща във въпрос на национална сигурност. Според анализа на министерствата държавата трябва да се намеси, тъй като става очевидно, че общината няма капацитет да се справи самостоятелно с кризата със софийските отпадъци в рамките на продължителен период от време, въпреки че е изисквала и получавала и досега съдействие от правителството, пише още пресслужбата на МС.
По смисъла на Закона за управление на кризи възникналата ситуация може да се определи като криза, тъй като засяга съществена част от населението на България (около 2 млн. души) и националната сигурност. Досегашната цикличност на проява на проблема показва, че ако не се вземат неотложни мерки и не се мобилизират ресурсите на държавата, съществува риск тя да продължи неопределено дълго. Допълнителен аргумент за министерствата е съществуващото европейско законодателство. Според директива на Европейския парламент държавите-членки на ЕС трябва да предприемат необходимите мерки за опазването на здравето на човека и на околната среда от вредните въздействия, причинени от отпадъците.
Създадената ситуация е прецедент за държава-членка на ЕС, поради което се налага правителството да поеме отговорност и да предприеме незабавни мерки, пише още в доклада до премиера. На базата на анализа си министрите предлагат на правителството още на заседанието в четвъртък да приеме следните мерки: обявяване на кризисно положение, създаване на национален кризисен щаб, обявяване сметището на София в Суходол за обект от национално значение, без промяна в собствеността му, и възлагане на Националния Кризисен щаб, който да идентифицира и предложи алтернативно депо.
Криза с боклука в столицата няма. Това заяви пред Агенция „Фокус” столичният кмет Бойко Борисов в коментар на готвеното решение на правителството. Той бе категоричен, че столицата ще става все по-чиста.
„Няма да позволим на Станишев да върне концесията на Вълка”, каза още Бойко Борисов. Кметът добави, че разбира желанието на правителството да отклони общественото внимание, но това няма да върне безвъзвратно изгубените европейски пари, нито ще промени докладите на Брюксел в положителна посока.Вижте снимки от буклука в центъра на София