Някои от родителите чакаха в продължение на денонощия, тъй като за едно място се борят средно около 2 деца и половина. Огромен брой малчугани най-веротно няма да бъдат приети в забавачници, предаде news.varna24.bg.
100 молби за записване са подадени до момента в най-новата детска градина на Варна – ОДЗ №3 до „Кауфланд” в район "Младост", съобщи „ДНЕС+”. Близо толкова – 90 – са към момента и желаещите да посещават другата нова детска градина – ЦДГ №46 „Слънчева дъга”. И двете детски градини обаче имат прием само в една група, което означава, че за едно място в двете заведения се състезават приблизително по четирима малчугани.
Зам.-кметът по въпросите на образованието във Варна Коста Базитов коментира, че е разговарял с директорите на двете градини и те са го уверили, че обстановката е напълно спокойна и не е имало никакви проблеми при подаването на документите. Списъкът на чакащите за ОДЗ „Делфинче” в "Младост" обаче започна да се съставя още на 12 март т.г. Към 9,00 часа тази сутрин около една трета от родителите в предварителния списък още чакаха да подадат молби за записване в ОДЗ „Първи юни” в жк „Вл. Варненчик”, въпреки че по техните думи въобще няма обявен прием. "Надяваме се някой от детската ясла да се откаже или да се премести в друго заведение", коментира млада майка – една от над 40-те в списъка.
Молби за записване в детските градини се приемат от днес до 10 май, а класирането ще е ясно в края на следващия месец. Ясни данни за това колко деца ще останат извън детските градини ще има след повече от месец, коментира Коста Базитов. Все пак той посочи, че по изчисления на специалистите децата, които през 2009 г. могат да влязат в детско заведение, са около 3000. Едва 1900 пък са местата в детските заведения.
Част от майките се събраха днес пред Община Варна, където се приемаше бюджетът за 2009 г., за да направят символичен протест срещу липсата на места за деца в детските градини. Родителите носиха ненужни играчки и изсъхнали цветя, които оставиха пред сградата на общината, в символ на изхвърлените деца извън образователната система на страната, предаде БГНЕС.
Вижте снимки от протеста на майките във Варна