Берлускони заяви, че целта на изказването му е била да вдъхне оптимизъм на пострадалите. Той посещава района на бедствието всеки ден, наблюдава щетите от хеликоптер и следи хода на спасителните операции.
Вчера той покани някои от изгубилите дома си хора да отидат на източното крайбрежие на Италия, където се подготвят хотели за приемане на оцелели от земетресението. "Идете на море. Само на един час с автобус оттук е и има много хотели на ваше разположение, в които престоят ви се поема от държавата", каза той. "Направете малко слънчев тен", посъветва Берлускони една жена, предизвиквайки одобрителни възгласи.
Берлускони заяви, че не смята, че коментарът му за живота в палатка като почивка на къмпинг е бил неуместен. "Мисля, че вчера децата се нуждаеха от усмивка, от малко оптимизъм и игривост", добави той. Премиерът заяви, че не иска "обстановка на песимизъм, негативност, болести и смърт" на местата, където са подслонени оцелелите. Днес той съобщи, че призивът му да се използват хотелите по източното крайбрежие на Италия е бил чут и там са настанени около 10 000 бездомни.
Италианските власти съобщиха, че спасителни екипи са извадили днес три тела от рухнало студентско общежитие в Акуила, с което броят на жертвите в разрушителното заметресение в страната става 275, предаде Асошиейтед прес.
Италианското правителство обяви 10 април, на който тази година католиците честват Разпети петък, за ден на национален траур в цяла Италия в памет на жертвите от катастрофалното земетресение.
Същевременно нов вторичен трус с магнитуд от 4,3 по Рихтер разтърси района между градовете Акуила и Пицоли. Трусът е бил усетен в 0,55 часа местно време и е разбудил хората, които от няколко дни живеят в палаткови лагери в околностите на Акуила. Засега няма данни за нови жертви и разрушения от този вторичен трус.
Два дни след земетресението - снимки от мястот