Роднини и приятели се простиха с 24-годишния Джузепе Киаварола. Киаварола, футболист, бил в понеделник в Акуила на посещение при приятелката си, когато стана земетресението. Двамата били извадени живи изпод развалините, но той починал малко по-късно в болница.
267 са загиналите при земетресението по най-нови данни, съобщени от спасителните служби. В петък сутринта ще има държавна погребална церемония в Акуила на загиналите в земетресението.
Ватиканът обяви, че по изключение ще разреши да се отслужи литургия на погребението на жертвите от земетресението, което ще се състои вдругиден - на Разпети Петък, предаде Асошиейтед прес. Разпети Петък е единственият ден в годината, когато римокатолическата църква не отслужва литургии.
В четвъртък района на бедствието ще посети президентът на Италия Джорджо Наполитано, съобщи Франс прес. Издирването на оцелели от земетресението в Централна Италия ще продължи до неделя, обяви вътрешният министър Роберто Марони, цитиран от Франс прес.
От понеделник досега от отломките са извадени живи около 150 души. Въпреки повишената сеизмична активност в Централна Италия няма опасност от задействане на вулкана Везувий, заяви експертът вулканолог от италианския Национален институт по геофизика и вулканология Джанфилипо Де Астис, цитиран от ИТАР-ТАСС.
"Земетресението в Централна Италия бе предизвикано от тектонично разместване на земните пластове. Епицентърът му е далече от Везувий, затова и е малко вероятно, на практика невъзможно тези явления да се отразят на дейността му", заяви експертът.
Един от силните вторични трусове в Акуила от снощи бе отчетливо усетен от жители на Неапол, на около 300 км оттам. Де Астис обаче поясни, че за опасност от изригване на Везувий би могло да се говори единствено в случай на движение на земни пластове в непосредствена близост до вулкана или под него.
Няколко италиански футболни клуба решиха да дарят приходите от следващите си мачове на пострадалите от земетресението в Акуила, предаде Франс прес. Още вчера Наполи обяви, че дарява приходите от мача си с Аталанта Бергамо от събота. Катаня и Сиена последваха примера му, а днес се включи и Фиорентина. "В такива тежки периоди е важно всеки от нас да допринесе съществено за подпоагане на семействата на жертвите от това природно бедствие", заяви Андреа Делла Вале, президент на Фиорентина, който през уикенд ще играе срещу Каляри.
Италианската футболна федерация обяви, че преди започването на мачовете в Серия А и Б ще се спази минута мълчание, а играчите ще носят черни ленти в памет на жертвите от земетресението.
Попзвездата Мадона си спомни за своите италиански корени и дари голяма сума за възстановяването на разрушения от земетресението италиански град Акуила. Местни медии, цитирани от ИТАР-ТАСС, съобщават, че певицата предоставя 750 хилади долара в полза на пострадалите. Истинското име на Мадона е Луиза Чиконе, а нейните баба и дядо са живели в село Пачентро, недалеч от Акуила, административния център на областта Абруцо.