Над 100 души са тежко ранени, а от 260-те убити все още трябва да бъдат идентифицирани девет, съобщи Берлускони в град Акуила, където бе епицентърът на труса. Той потвърди, че в петък сутринта ще има държавна погребална церемония в града, който е столица на област Абруцо.
В засегнатия от бедствието район са разпънати 2962 палатки, които са дали подслон на близо 18 000 души.
"14 полеви болници, 31 палаткови лагера и 24 полеви кухни са доставени на място", добави премиерът, който по-късно ще се срещне с останали без дом хора. Берлускони обяви, че ще се налагат много тежки наказания за мародерство в изоставени къщи. Няколко заподозрени вече са задържани при опит за кражба на имущество.
На терена са изпратени около 8500 души от спасителни екипи, в това число 2000 пожарникари, 1500 военни, 2000 полицаи и 3000 доброволци.
За възстановяването на пострадалия район Берлускони предложи то да се раздели на 100 проекта и всяка италианска провинция да поеме по един. Премиерът спомена и възможността за "поемане на опека над някоя църква или исторически паметник" от чуждестранни правителства или институции с цел финансиране на възстановяването им.
Берлускони потвърди на пресконференция, че засега Италия отказва предложенията за хуманитарна помощ за пострадалите от земетресението, предаде Ройтерс. Той обаче е обсъдил с чуждестранни лидери план, по който чуждестранни правителства да финансират възстановяването на отделна църква или исторически паметник в пострадалия район.
"След това обектът може да се преименува според държавата, която е помогнала за възстановяването му, например Американската църква", каза италианският премиер. Според дипломатически източници Берлускони е изложил идеята на президента на САЩ Барак Обама в телефонен разговор вчера и Обама е проявил интерес.
При земетресението са разрушени някои от по-слабо известните, но много ценни стари църкви в страната и са нанесени леки щети на римските бани в Каракала, на 100 км от епицентъра. Според министерството на културата трусът е разрушил частично най-малко четири романски и ренесансови църкви и замък от 16-и век.
Според първоночална правителствена оценка за възстановяването на пострадалите 10 000 къщи и сгради ще са нужни 1,3 милиарда евро.
Открити са голям брой банкови сметки за събиране на дарения в подкрепа на пострадалите. 315-те италиански сенатори решиха всеки от тях да дари най-малко 1000 евро от заплатата си.
Планинският град Акуила и в миналото е бил разтърсван от силни земетресения. При едно от тях през 1703 г. е бил разрушен напълно.
Вижте снимки от мястото на бедствието