Въпреки нечовешките мъчения и тревогите родителите и двете им дъщери са добре. Казват обаче, че едва ли нещо ще заличи травмата от преживяното. Въпреки че срещу собствениците на цирка на ужасите бяха повдигнати обвинения за робска експлоатация и системен тормоз, все още наказани няма.
Семейството заминало за Италия с голямата надежда за хубава работа и повече пари. Сега те отново са в къщи, но зловещите спомени за мъченията и гаврите ги преследват навсякъде. Всички са в шок, пак са без пари. Невръстните момичета вече знаят колко силен е страха от смъртта и болката от униженията.
"Аз се чувствах в този цирк като затворник, като мъченик. Дори и да се чувствахме зле, трябваше да правим това, което ни кажат", споделя 21-годишната дъщеря Величка пред БНТ. Два пъти на ден тя е влизала в басейн пълен с гладни пирани, докато един ден не я ухапва една. "Бях ухапана с намесата на шефа, след излизането ми от аквариума неочаквано някаква ръка ме бутна долу, тогава аз нагълтах вода, като излязох кракът ми кървеше и се парализирах", разказва Величка пред бТВ.
По-малката й сестра Магдалена, стояла в стъклен сандък със змии. "Първо аз влизах в нещо като аквариум, след това ми пускаха змиите отгоре и накрая една тарантула. Направо беше кошмар", разказва 15-годишната Магдалена за зловещия си цирков номер. "Мен много ме е страх от змии и се страхувах. Когато ме ухапа змията ние казахме на шефовете, а те казаха, че не ни разбират ", добавя Магдалена. За зловещата си работа семейството получавало по 170 евро на седмица. Дни наред стояли гладни и разчитали единствено на милостта на работодателите си.
Родителите се страхуват за наранената психика на момичетата. "Имах чувството, че направо ще умра. Коя майка може да гледа децата си така, но аз бях беззащитна там", споделя майката Павлина. "Като разбрах, че малката ще е при змии започнах да се карам и викам - как може туй нещо, ще се обадя на карабинерите. Даже 2 пъти съм вдигала телефона и се обаждам и те ми казват – пронто, пронто, и аз не мога да говоря", разказва още Павлина.
Семейството все пак е спасено, след като зрител в цирка, сигнализира италианските власти за смъртоносните номера, изпълнявани на момичетата.
"Едва ли ще тръгна за чужбина. Всичко, което преминахме не е преживяно изобщо, всичко си е тъй като ви разказвам, все едно всичко правя така...", каза Величка.
От няколко дни фамилията е във великотърновското село Козаревец и се опитва да забрави преживяното на Апенините.
Вижте снимки на момичетата