Това съобщи председателят на партията Цветан Цветанов, който беше дясната ръка на Бойко Борисов по времето му като главен секретар на министерството, цитиран от БТА.
С последните промени в Закона за МВР спецслужбата беше преобразувана в Дирекция “Противодействие на организираната и тежката престъпност” и стана част от Главна дирекция "Криминална полиция".
ГЕРБ настоява и за бързи промени в Наказателния кодекс за завишаване на наказанията за отвличания, противозаконни лишавания от свобода, принуда и изнудване. Партията на Бойко Борисов обаче не приема идеята на вътрешния министър Михаил Миков за инкриминиране на събирането и даването на откуп от страна на близките. Така потърпевшият и семейството му ще станат потърпевши и от държавата, коментира Цветанов.
Партията иска също диференциране на функциите на МВР и ДАНС, за да не се допуска дублиране в дейността на двете институции.
Според ГЕРБ ДАНС трябва да се насочи към разкриване на прояви на организирана престъпност и корупция само от страна на висши представители от властта. Партията призовава за "спиране на необмислените и самоцелни промени в МВР, които ще изправят следващото правителство пред още по-големи трудности от организационен и кадрови характер".
Сред предложенията на ГЕРБ са и промени в Закона за СРС, които да позволят използване на резултатите от специално разузнавателно средство за целите на наказателния процес, когато е поискано преди започване на наказателното производство и е разрешено от председател на окръжен съд или негов заместник.
Очаква се днес следобед депутатът Лъчезар Иванов да внесе проектопромените в Народното събрание.
Междувременно от БСП също заявиха, че подкрепят мерките, които МВР е предложило за справяне с отвличанията. Червените се обявиха за отнемане на имущество на хора, които се занимават с подготовка и извършване на отвличания, да се спре продажбата на анонимни СИМ-карти, както и в най-скоро време МВР да се сдобие с необходимата техника за облекчаване на работата на полицаите в разкриването на този вид престъпления.
Вижте видео от изявлението на ГЕРБ