Това съобщи говорителката на Държавната агенция "Национална сигурност" Зоя Димитрова на брифинг днес, предаде БТА.
Мотив за отстраняването на Драшков е уронване престижа на ДАНС.
Подписката в ДАНС била затова, че Дончева е изнасяла класифицирана информация, предаде БЛИЦ. Не е ясно колко служители на ДАНС са взели участие в нея, каза още Димитрова. Подписката е била изпратена на президента, премиера, председателя на парламента и шефа на Вътрешната комисия в парламента Минчо Спасов.
Още двама висши служители на ДАНС вероятно ще бъдат освободени днес, съобщиха от агенцията, без да уточнят дали заради подписката или заради скандала с информационното дело "Галерия" (Виж линка).
От българското ФБР обясниха, че Петко Сертов не е бил в течение с материалите по „Галерия”. Делото е било инициирано, докато той бил в отпуск в периода 4-15 август. По това време неговите функции е изпълнявал Иван Драшков. Делото обаче не е било инициирано от него, а от служител в Дирекция „Сигурност” на агенцията. По вътрешно разпореждане в ДАНС за всяко дело трябва да се прави анализ на използваните СРС-та и доклад. Първият рапорт по делото „Галерия”е дошъл при председателя на ДАНС на 9 септември, когато той заключава, че делото се води в грешна посока. Така се стигнало до разпореждането на пълна проверка по делото. По делото е имало използване на СРС-та спрямо един журналист и няколко издатели, които са имали контакти с него. От ДАНС не уточниха името на журналиста, нито посочиха издателите.
Премиерът Сергей Станишев каза, че съжалява за оставката на Драшков. Той е професионалист, който се ползва с добър авторитет в областта на националната сигурност, има своя принос в последните години, но ситуацията е такава, че има високи очаквания към ДАНС, каза пред журналисти в парламента премиерът.
По думите му, за да се реализират те, трябва да има ясен вътрешен ред, спазване на законите и запазване авторитета на ДАНС. Премиерът отбеляза, че председателят на ДАНС Петко Сертов му е представил достатъчно аргументиран доклад, който налага тези промени в ръководството на агенцията. Съпротивата, която имаше при създаването на ДАНС, за съжаление под една или друга форма продължава, допълни Станишев.
Отстраняването на Драшков е груба грешка. Това каза обаче в кулоарите на парламента депутатът от левицата и бивш вътрешен министър Румен Петков. Според него, очевидно, се води кампания срещу Драшков. На въпрос дали с уволнението му ще се прекрати неправомерното разработване на журналисти и политици, Петков попита какво ще стане ако и след отстраняването му, това продължи. Ако се окаже, че са подслушвани журналисти не по инициатива на Иван Драшков, какво правим, попита още Петков. По думите му е неприемливо да се подслушват журналисти, само защото са такива. Той посочи още, че според информацията, с която разполага, Драшков не е имал отношение към сайта "Опасните".
> Според самата Татяна Дончева, ако сме нормална държава, Иван Драшков би трябвало да бъде уволнен. "Нали си представяте как шефът на ЦРУ, спретнал подписка срещу един сенатор, е останал на поста си", коментира Дончева пред журналисти в парламента. Политическа дейност в неполитизирано ведомство е най-забраненото нещо, каза още депутатът от левицата. В отговор на въпрос дали трябва да бъдат уволнени и останалите служители, които са се включили в подписката, Дончева посочи, че има ръководители на ДАНС, които да обсъждат тези въпроси.
Според нея Петко Сертов не трябва подаде оставка. Въпросът дали трябва да се разсекрети разработката "Галерия" е принципен, отбеляза тя. По думите й няма човешка дейност, която може да бъде вършена така хаотично, преследвайки други цели, а да искаме добри резултати.
Не е вярно, че Татяна Дончева е огласявала класифицирана информация, така че не може с подписка или по други начини хора от службите да искат да затворят устата на един народен представител, заяви пък Борислав Българинов (БНС), цитиран от Фокус. Той бе категоричен, че се “говорят празни приказки с цел да се оклевети Народното събрание”. Вижте снимка на говорителката на ДАНС