Този път е намесен 25-годишният Иван Драшков-син. Оказва се, че той е инвеститор на жилищния комплекс "Езерото" в столичния квартал "Дружба" и собственик на 160 чисто нови апартамента, установи проверка на БГНЕС.
Скандалният факт показва, че Иван е мултимилионер. Инвеститор на суперлуксозния комплекс от затворен тип до езерото в квартал "Дружба" е фирма "Ай Ти Ди Груп", чийто едноличен собственик е Иван Иванов Драшков, показва проверка във фирмените регистри ДАКСИ и АПИС. „Да, фирмата е моя и аз съм син на Иван Драшков“, потвърди собственикът на „Ай Ти Ди“ ЕООД.
Драшков-син допълни, че финансирането на обекта е чрез 100% банкови заеми.
„Вижте господине, аз съм на 25 г., завършил съм в чужбина, работя от много дълго време и това не ми е първата инвестиция или първият бизнес. Всяка една спекулация по тази въпрос ще навреди на мен и на моята фирма. Аз съм човек отделен, имам американски партньори, имам европейски партньори и по никакъв начин не искам спекулации в медиите, тъй като очаквам делегация от чужбина и това ще навреди на имиджа ми“, заявява Иван Драшков–младши пред БГНЕС.
"Инвестиционен кредит е от българска банка, като първата част служи за закупуване на имота, който е по реална пазарна цена, не е общински или държавен, а втората част от кредита е за изграждането на комплекса. Всичко е ипотекирано в полза на банката и е описано в централния регистър за особени вземания. Аз не мисля, че съм замесен в някакъв скандал. Един български депутат каза, че имам нечист бизнес, за което аз смятам по надлежния ред да си търся правата и когото смятам да съдя", заяви Драшков по-късно пред Дарик.
Една част от апартаментите в „Езерото“ вече са продадени. В момента има трудност на пазара, обясни още той. Фирмата- собственик е регистрирана на 27 януари 2007 г. в Софийски градски съд. Адресната й регистрация е на столичната ул. Жолио Кюри" в кв. "Изток".
Жилищният комплекс на наследника на зам.-председателя на ДАНС се състои от две сгради с общо 160 апартамента, 38 офиса и магазина. Сградите имат по пет входа с по пет жилищни етажа, партерен и покривен терасовиден етаж. Общият брой на подземните гаражи е 110. Цената на едно жилище е 850 EUR /кв.м - без довършителни работи и 950 EUR/ кв.м.- с довършване.
Строителството и търговията с имоти далеч не е единственото бизнес начинание на 25-годишния бизнесмен. Той съсобственик и на "Вива груп" ООД, която също се занимава с търговия на едро, сочи справка във фирмените регистри. Тук съдружник на Иван Драшков е роденият през 1934 г. Янко Спасов Терзийски. Освен в недвижими имоти, синът на зам.-председателя на ДАНС отглежда и едър рогат добитък. Иван Драшков едноличен собственик и на „Годечмилк ЕООД“.