Арестът е станал при опит на служител под прикритие да бъдат продадени 4 пистолета със заглушители, автомат "Калашников" и 1 кг динамит над 5 кг амониев нитрат, вещество, което се използва и за направата на самоделни взривни устройства, съобщи БНР.
У сънародниците ни е открито и малко количество кокаин.
Според гръцките медии вероятно те са имали намерение да продадат боеприпасите на местни престъпни групи, не се изключва и възможността сред купувачите да има и гръцка терористична групировка.
Информацията за участието на българите в канал за търговия с оръжие и наркотици е получена в полицията в Солун след арестуване на участници в терористична трупа. Те посочили българите за снабдители на притежаваното оръжие. Полицай, който се представил за потенциален купувач, се свързва с тях и поръчва оръжие и взривни материали. Срещата е уговорена в магазин на граничния пункт Промахон,където полицаят им дава 30 хиляди евро белязани банкноти. Двама българи са арестувани в момента на получаване на сумата. Задържани са и две нашенки, които са ги придружавали и са присъствали на сделката с полицая.
Четиримата ще дават показания днес пред прокуратурата. Засега имената им не се съобщават.
Говорителят на МВнР Драговест Горанов каза за БТА, че гръцките власти официално са обявили, че са задържали на тяхна територия четирима български граждани - две жени и двама мъже. Имената се знаят, но не ги съобщаваме, посочи Горанов. Българите са в предварителния арест и генералното ни консулство ще осъществи връзка с тях, ако желаят, за да може да им бъде осигурена консулска защита. Обвинението е много тежко - за незаконен трафик на оръжие и наркотици, а гръцките закони са много сурови, посочи Благовест Горанов.
Двама българи бяха осъдени на доживотен затвор от гръцки съд в Солун през 2004 година за притежанието на близо 4500 таблетки "екстази". Георги Константинов (41 г.) и Александър Василев(31 г.) - бивш служител на отряда на баретите, бяха признати за виновни по обвинение за наркотрафик и ще лежат поне 16 години без право на обжалване, реши тогава гръцкият съд.