Това е част от ритуала по празнуването на Международния ден на ромите, предаде БГНЕС. На тумби, големи и малки, мъже и жени, превземат автобуса, поръчан от общината и се изсипват пред минералната баня в село Овощник.
Днес от дошлите имаше и недоволни, които очакваха, че пред банята ще има истинско празненство. Но кризата си е криза и тази година, за разлика от миналата, циганите, които са мераклии да се окъпят, са наполовина. Защото банята съвсем не е само вода, пък била тя и минерална.
"За банята вземахме сапун, шампоан, всичко за къпане", каза Фета Маринова.
Кризата оказва се обаче не е само в джоба. В самата баня ги очаква изненада – топлата вода е кът и се намира само в басейна. Има надписи на гишето за билети, ама кой да чете... Ромите обаче не се плашат и всичките вкупом се бухват в басейна. Тъй де – нали са дошли на баня.
Междувременно премиерът Сергей Станишев бе в Перущица по повод Общинския фестивал на ромската култура в града.
У нас ромите са вече над 1 милион, заяви по bTV Илия Илиев, шеф на ромската организация "Дром". Той допълни, че макар и да продават гласовете си, ромите все по-малко се връзват на лъжите на политиците.
Ромите в Европа наброят около 10 млн. души - 2 милиона са в Румъния, 800 000 в България и 800 000 в Испания. Във Франция като роми при преброяването са се обявили 400 000 души. В Италия се предполага, че живеят 140 000 представители на ромската общност, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
С решение на ООН от 1992 г. 8 април се отбелязва като Международен ден на ромите. На този ден се почита паметта на хилядите роми, избити във фашистките концлагери и газови камери.
Вижте снимки и видео