Организатор на проявата бе Националната федерация на таксиметровите водачи в България, предаде БТА. Оттам очакваха в протеста да се включат към 300 таксита, което накара МВР да предупреди гражданите за блокиране на централната столична зона. (виж линка). Районът на храм-паметника бе отцепен от полицията до 13.00 часа.
Зам.-председателят на браншовата организация Димчо Иванов обясни, че колите са толкова малко, тъй като за протеста е имало дезинформация, като до вчера се е твърдяло, че той няма да се състои. От друга страна шефовете на централите на таксиметровите фирми забранили на шофьорите да идват на протест.
„Зависими сме от тях, тъй като колите са на лизинг. Получаваме като sms на информационното табло „ще ви вземем колите, не протестирайте", заяви Иванов, цитиран от news.bg. Таксиметрови шофьори от Варна също са искали да дойдат на протеста, но и от там шефовете са им забранили. Според Иванов причина за забраните е това, че с искането за промяна в закона таксиметровите шофьори искат да се отделят от фирмата превозвач.
На мястото на протеста бяха предимно автомобили на веригата от таксита "ОК" - "ОК- Софттранс; "Суперлукс, - автотранс", както и таксита на "Европа", "Такси Нил".
Представители на организацията заявиха, че протестът е насочен основно срещу такситата, които не плащат данъци и работят в "сивата" икономика.
Таксиметровите шофьори не са съгласни със задължителното поставяне на "паник - бутон" в автомобилите. Такова искане сред превозвачите е имало, но никога не е поставяно като задължително условие. Всеки таксиметров водач трябва сам да има правото да решава как ще се обезопасява, смятат браншовиците (виж линка).
За пореден път днес и колона от около 100 камиона премина по Околовръстното шосе в София, въпреки че прогнозите бяха за участие на 500 коли. Още рано сутринта превозвачите се събраха в най-дясното платно на Околовръстният път при отбивката за Казичане. Те избраха мястото, за да не пречат на столичани. Походът им мина в колона по северната дъга по Околовръстното шосе към Бояна. Към протеста се присъединиха и 11 автобуса. Мнението на повечето от протестиращите, че правителството засега им обещава предимно мерки, които не зависят от него, а от Еврокомисията или от други външни фактори. Протестиращите очакват да бъдат поканени на среща от министрите на транспорта, на финансите и на икономиката и енергетиката.