Това каза финансовият министър Пламен Орешарски, цитиран от БГНЕС. Министърът уточни, че все още не е приел оставките и че продължава да цени работата на агенцията.
„Бих поискал оставката на всеки, който не се справя с работата си“, каза Орешарски.
В мотивите си Асен Асенов е посочил, че напуска заради обществената среда, която се е създала около ведомството. Орешарски посочи, че той не споделя тези опасения и по негово мнение репутацията на агенцията не е нарушена. По думите на министъра Асенов е натрупал значително напрежение в последните шест години и е чувствителен към периодичните атаки и публични коментари по адрес на митниците.
На въпрос как тълкува едновременната оставка на Асенов и заместниците му Александър Раков и Георги Григоров, финансовият министър каза: „Очевидно става дума за добра работа в тим“. По повод появилите се публикации, свързващи името на Асен Асенов с прозвището „Дебелия“, Орешарски коментира, че няма такава информация и че този въпрос, който не е фискално финансов, е от компетенциите на други органи.
„Тези твърдения са от друг жанр“, заяви Орешарски, като потвърди позицията си, че всеки, хванат в корупция ще бъде освободен.
Министърът отказа да съобщи имена на възможни заместници за освободените постове. Орешарски обяви, че ще вземе решение за ръководството на поверената му агенция до дни и че ако се стигне до назначаване на нови лица на ръководните длъжности, то те ще трябва да отговарят на основното изискване - да осигурят спокойствие и приемственост в агенцията.
По-рано зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев в каза, че партията няма да слага политически чадър върху Асен Асенов както никога не го е правила досега. Според Велчев, ако НДСВ защити Асенов би означавало, че разчита на специални услуги от митниците. Аз ви декларирам, че от 2001 г. насам правителството на НДСВ и партията като коалиционен партньор никога не е взела и лев от Агенция "Митници".
Това е част от стратегията на кабинета за промени, която върви с всичка сила в структурите на всички звена към които имаше критични бележки от страна на ЕС. Това заяви президентът Георги Първанов по повод оставката на Асен Асенов.