Трябва да поставим пред нашите европейски партньори въпроса дали не трябва при непрекъснатото поскъпване на петрола да приложим много по-ниски равнища на ДДС за петрола, каза Саркози по радио РТЛ, цитиран от БГНЕС.
Не мога да го реша сам, това ще бъде европейско решение. Смятам, че Франция не е единствената страна, която е изправена пред непрекъснатото поскъпване на петрола. Той подчерта, че е необходимо единодушие в ЕС по този въпрос.
Саркози предлага освен това във Франция всички допълнителни приходи от ДДС върху петролните продукти от определено равнище нагоре да бъдат внасяни във фонд, с който ще се помага на най-нуждаещите се хора да се справят с покачването на цените. Фондът според него може да събере 150-170 милиона евро на тримесечие.
ДДС върху петролните продукти във Франция е 19,6%.
Междувременно Би Би Си съобщи, че стотици шофьори на тежки товарни автомобили, недоволни от повишаващите се цени на горивата, се присъединяват към протестите в централен Лондон и по магистрала М4 в Уелс, предаде БТА. Шофьорите твърдят, че цените от порядъка на 1.20 британски лири (около 2.95 лева) за литър дизелово гориво и планираното увеличение на акциза с 2 пенса “изправят транспортните компании до стената“.
Конвой от камиони, начело с шофьори от графство Кент, се очаква да навлезе в централен Лондон преди да връчи петиция на Даунинг стрийт 10. Редовите граждани бяха предупредени да очакват големи задръствания и закъснения, посочи Би Би Си.
Днешната висока цена на петрола се определя почти наполовина от съотношението между търсенето и предлагането, а останалата част се трупа от факта, че суровината е станала обект на инвестиционни и спекулативни операции. Този извод бе направен в "Бялата книга по енергетиката", одобрена днес от правителството на Япония, предаде ИТАР-ТАСС.
Срещу високите цени - снимки