Това предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС, на които се позова БТА.
"Куфарчето" било връчено на Медведев след днешната церемония по встъпването му в длъжност в Кремъл, в присъствието на министъра на отбраната Анатолий Сердюков, посочва руската агенция Интерфакс.
Само два часа, след като положи клетва, Дмитрий Медведев предложи своя предшественик Владимир Путин за министър-председател, предадоха световните агенции. Ако заеме премиерския пост, Путин ще продължи да бъде влиятелна фигура в руския политически живот, смятат наблюдателите. Мнозина от тях твърдят, че макар в Русия президентът да има повече правомощия от премиера, реално Путин ще разполага с повече власт от своя наследник Медведев.
Кандидатурата на Путин може да бъде внесена в четвъртък в Държавната дума за гласуване на вечерно пленарно заседание, където одобрението й е практически гарантирано, тъй като партията на Путин "Единна Русия" има огромно мнозинство в парламента. Ако това се случи, президентът ще трябва да издаде указ за назначаването на Путин за министър-председател на Руската федерация.
Никой не бива да очаква бързо размразяване, коментира в редакционна статия "Таймс", имайки предвид сложните отношения на Русия със Запада. Медведев дължи цялата власт, която държи, изцяло на Путин и ще внимава да не се отклонява прекалено далече или прекалено бързо от стратегията на своя предшественик на подчертаване на възраждащата се сила на Русия, дори цената за това да е дипломатическа изолация, пише изданието. Новият президент обаче притежава реална власт. Той бе избран, макар и в надпревара с една слаба опозиция, и, както отбеляза някога Шарл де Гол: "никой не е избран, за да открива изложби на цветя." Медведев ще има предостатъчно възможности, за да възприеме различна политическа философия. Ако минали изказвания могат да послужат за ориентир, той ще постави Русия по-здраво в Европа в сравнение с Путин и ще се съобразява повече със западните схващания за демокрация и човешки права.