Осемнадесетгодишните ще избират между форма на задължителна национална служба или обществена дейност, ако торите спечелят отново изборите на 4 юли, каза британският премиер Риши Сунак, цитиран от ДПА и БТА.

Сунак заяви, че във Великобритания има "поколения млади хора, които не са имали възможностите, които заслужават", отбелязвайки, че тази радикална мярка ще помогне за обединяване на обществото в един "все по-несигурен свят".

В бъдеще 18-годишните британци ще могат да избират между задължителна редовна служба във въоръжените сили за период от 12 месеца или да работят по един уикенд месечно в продължение на една година като доброволци в сферата на обществената дейност в своите общности, уточняват торите.

В очевиден стремеж да спечелят гласовете на по-възрастните избиратели британските консерватори отбелязват, че това може да включва подпомагане на местните служби на пожарната, полицията и националната здравна служба, както и на благотворителни организации, занимаващи се с грижи за самотните възрастни и изолирани хора.

Сунак се опитва да очертае своеобразна разделителна линия между консерваторите и лейбъристите по отношение на глобалната сигурност, след като обеща до 2030 г. да увеличи разходите за отбрана до 2,5 % от брутния вътрешен продукт на Великобритания, отбелязва ДПА.

Британският премиер засили вчера атаката си, като заяви, че избирателите ще бъдат изложени на "риск", ако Киър Стармър (лидерът на Лейбъристката партия - бел. ред.) дойде на "Даунинг стрийт" 10, защото враговете на Великобритания ще забележат, че той "няма план за действие".

Тийнейджърите, които изберат да се запишат за служба във въоръжените сили, ще "учат и участват в операции по логистика, киберсигурност, снабдяване или граждански операции", допълват торите.

Консерваторите заявиха, че ще създадат кралска комисия, която ще привлече експерти от военните среди и гражданското общество, за да разработи това, което те определиха като "смела" програма за задължителна национална служба.

Британските тори обявиха, че ще работят за това първият пилотен проект да бъде отворен за кандидатстване през септември 2025 г., след което ще се стремят да въведат нов "Закон за националната служба", за да направят мерките задължителни до края на следващия парламент.

Лейбъристката партия на Киър Стармър разкритикува тази идея като "поредния отчаян ангажимент без финансиране" и припомни, че бившият министър-председател и бивш лидер на Консервативната партия Дейвид Камерън е въвел подобна схема под формата на национална служба за британските граждани.

"Това не е план - това е връщане към миналото, което може да струва милиарди и е необходимо само защото торите намалиха въоръжените сили до най-малкия им размер от времето на Наполеон", отбеляза говорител на лейбъристите.