Журналистите са правили телевизионни програми за социалното и културното влияние върху начина на хранене и в други европейски страни, каза за БТА Хироко Того.
Програмата ще покаже как в последните години са се променили хранителните навици на българите, което е довело до голям брой на хора със свръхтегло. Ще бъде представена и “балканската диета“, чрез която благодарение на традиционния начин на хранене може да се предотвратят заболявания, свързани с болестното свръхтегло.
Председателят на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания доц. Светослав Ханджиев - избран от Хироко Того за герой на филма, отбеляза, че в диетата са включени много плодове и зеленчуци, сред които са и типичните за Балканите - лапад, коприва, киселец.
Българинът да се върне към традиционния си начин на хранене, призова доц. Ханджиев, цитиран от БГНЕС. Нашата кухня е много близка до средиземноморската диета, призната за най-здравословна в света. Нискомаслено кисело мляко, гювеч, таратор, много зеленчуци, боб, леща, пълнозърнест хляб – това са продукти, които съчетани с много движение довеждат до много добри резултати при свръхнормено тегло. Копърът, магданозът, лукът, чесънът и маврудът са естествени антиоксиданти.
И в науката има чалга, такава в момента е тезата за разделното хранене, смята диетологът. Той цитира афоризма, че ако такова хранене е полезно, майката щяла да има три гърди – за въглехидратна, белтъчна храна и такава, богата на мазнини.
В няколко центъра за отслабване (Китен, Несебър и Албена) правилната диета е съчетана с бързите танци – латино, ръченици, хора, рокендрол. Според доцента 60% от българите имат свръхтегло и затова децата трябва от най-ранна възраст да се приучват към здравословно хранене. Той посъветва 5 пъти дневно да се консумират плодове и зеленчуци, като се избягват сладките – грозде, диня, пъпеш, които имат висок гликемичен индекс; осем чаши вода за 24 часа и два пъти седмично риба – тлъста и нетлъста.
Балансираното хранене, не “оливането” по време на празници, е най-добрата формула за здраве, стана ясно още от думите на доц. Ханджиев.