Жалбата е подадена в петък в лондонския Върховен съд, предаде БТА. В нея Березовски обвинява сънародника си, че го е принудил да продаде на занижена цена дяловете си от телевизия О Ер Те (ORT), петролната компания Сибнефт и алуминиевия консорциум Руский алуминий (сега Русал). Стойността на активите не се уточнява, но според британската преса сумата доближава 5 млрд. лири (7,1 млрд. евро).
Бившият "сив кардинал" в Кремъл по времето на Борис Елцин изпадна в немилост след идването на власт на Владимир Путин, припомня АФП. Березовски получи олитическо убежище във Великобритания през 2003 година.
Олигархът Абрамович, който е в добри отношения с Кремъл, бил принудил Березовски да продаде 49 процента от О Ер Те, заплашвайки го с държавна конфискация без компенсация. Адвокатът на Абрамович заяви, че жалбата няма изгледи за успех, тъй като се основава на разговори между двамата и няма никакви писмени документи.
Богатството на Абрамович, който е собственик на английския футболен клуб Челси, възлиза на 10,8 млрд. британски лири (13,7 млрд. евро) - доста повече от това на Березовски, което е едва 500 млн. лири (634 млн. евро).