Работническото движение в Източна Европа надига глава, при това най-често последиците от това чувстват големите международни концерни.
На 14 април 3600 служители на стоманодобивния завод на "АрселорМитал" в румънския град Галати започнаха безсрочна стачка с искания за повишаване на заплатите и подобряване на условията на труд. Впрочем Източна Европа традиционно е най-проблемният регион за "АрселорМитал", на който многократно му се е налагало да чува критики по свой адрес заради социалната си политика.
"АрселорМитал" е най-голямата в света стоманодобивна компания, контролираща 10% от пазара на стомана. Създадена е през 2006 г. в резултат на сливането на "Арселор" и "Митал Стийл". Чистата печалба на компанията през 2007 г. е 10,4 милиарда долара, което е с 30% повече от аналогичния показател за 2006 г. ЕBITA - 19,4 милиарда долара. Президент, генерален директор и председател на съвета на директорите е Лакшми Митал, който е на пето място в света по богатство с 38 милиарда долара, според списание "Форбс".
Със стачка вчера посрещнаха Лакшми Митал (негови емисари - бел.ред.) и работниците от българския металургичен завод "Кремиковци", които са недоволни от забавянето на изплащането на заплатите. В момена това предприятие е собственост на "Глобал Стийл Холдингс", притежание на по-малкия брат на Лакшми - Прамод Митал. Сега комбинатът може да премине под контрола на "АрселорМитал".
Представителят на "АрселорМитал" Жан Лазар заяви за "РБК Дейли", че предприятието интересува "АрселорМитал", но компанията все още не е решила дали то може да се впише в стратегията за развитие на групата. А в понеделник в румънскиия Галати 800 души протестираха пред фабриката "АрселорМитал Галати" и се опитаха да завземат администрацията, съобщиха местни медии.
Заводът в град Галати е най-важното от четирите педприятия на "АрселорМитал" в Румъния. Тук работят 14 хиляди души, средната работна заплата е 210 евро. Работниците искат удвояване на заплатите, увеличаване на премиите, финансовите помощи за семействата на загиналите по време на производство. Представители на профсъюза заявиха, че 3800 служители са подписали писмо в подкрепа на стачката. Впрочем, както отбеляза пред "РБК Дейли" представител на "АрселорМитал Галати", стачката е прекратена от съда. Жан Лазар заяви, че работата на предприятието продължава, а администрацията на завода води преговори с профсъюзите. Администрацията е готова да повиши заплатите на работниците с 12%.
Металургичният магнат Лакшми Митал не за пръв път се сблъсква с профсъюзите. Например, в миналото стачкуваха недоволните от заплащането работници в "Митал Стийл Темиртау" в Казахстан. А украинският Фонд за държавно имущество предяви претенции към новия собственик на "Криворожстал", обвинявайки го в нарушения на условията на приватизацията по отношение на персонала. "Митал Стийл" трябваше да гарантира изпълняването на социалните ангажименти, като например ежегодно да индексира заплатите и да не уволнява работници до 2010 г. Впрочем с украинците Лакшми Митал се раздели с мир, на излишните работници им бе презложено да напуснат доброволно и да получат компенсации. В крайна сметка персоналът на предприятието бе намален до 45 хиляди души, а като компенсации бяха изплатени 50 милиона долара, заплатите на останалите работници бяха повишени с 15%.
Но не само в Източна Европа и развиващите се страни са недоволни от Лакшми Митал. На 4 април работниците в един от френските заводи на "АрселорМитал" разгромиха офиса на директора, протестирайки срещу уволненията. Във връзка с частичното съкращаване на производството, ръководството на завода планира да съкрати 575 души.
Вижте снимки от Миталовите неволи