Инцидентът станал в четвъртък. Това съобщиха от общинската администрация, цитирани от "Фокус". Децата са консултирани с токсиколог, направени им са промивки и са върнати отново в дома без опасност за здравето.
В 11 часа на обяд служители на „Дезинфекционна станция” поставили в дома отрова за мишки в пластмасови тарелки. Около 13,15 ч. децата се върнали от училище и са открили отровата - взели я за бонбонки и решили да си хапнат. Към 14,30 ч. първите две момчета са получили стомашни оплаквания и веднага са били консултирани в токсикологията. По-късно още три момчета са получили оплаквания и също са получили медицинска помощ. След това всички са върнати в дома, тъй като не е имало никаква опасност за здравето им.
Директорката на дома Дарина Кукова каза, че отровата е била поставена не в таванското помещение, а в открити панички в спалните и във всекидневната на дома. Кукова допълни, че за това къде е отровата е разбрала едва след инцидента с децата.
Децата ще бъдат наблюдавани през почивните дни. Зам.-кметът Красимир Ангелов веднага разпореди проверка от екип на „Социални политики”, които уточняват как е станало натравянето. Ангелов разговарял и с възпитателите от дома, за да бъде установено дали и други деца са имали контакт с отровата.
Зам.-кметът Георги Григоров пък разпореди проверка на общинската фирма „Дезинфекционна станция” ЕООД, за да се установи има ли нарушение в действията им в дома.
Районна прокуратура - Пловдив възложи на полицията при Четвърто РПУ в града да извърши спешна проверка на Дом "Мария Луиза".
Вижте децата от дома