Очевидци заявиха, че въоръженият мъж е влязъл в столова, където в този момент е имало около 80 души и е открил огън от автоматично оръжие, скрито в сандък с инструменти, предаде БГНЕС. Най-малко осем души са загинали и още девет са били ранени. Състоянието на трима от тях се оценява като тежко. Атентаторът бе застрелян от пристигналите на мястото на трагедията охранители.
Израелската полиция се намира в състояние на тревога в цялата страна, като тези мерки са продиктувани заради опасения от нови атентати, както и от актове на отмъщение от страна на израелски екстремисти.
Над 10 палестинци са арестувани преди разсъмване в квартал от Източен Ерусалим, където е живял извършителят на атентата. Полицията извърши обиск в дома на 25-годишния Алаа Хишам Абу Дейм, след като информира семейството му, че именно той е убиецът, който откри огън в еврейското религиозно училище. Повечето задържани са приятели и близки на Абу Дейм.
Подобни кървави събития се разиграват в Ерусалим за пръв път от 2006 г. „В Ерусалим днес е траур – много хора бяха застреляни в сърцето на града“, заяви кметът на Ерусалим Ури Луполянски пред Втори канал.
Международната общност осъди варварския терористичен акт. Американският президент Джордж Буш увери израелския премиер Ехуд Олмерт, че САЩ застават до Израел след „варварското и ужасно нападение“. Говорителката на върховния комисар на ЕС по външната политика и сигурността Хавиер Солана - Кристина Галах, заяви, че той е разговарял с външния министър на Израел Ципи Ливни и е „поднесъл съболезнованията си на семействата на жертвите и на израелските лидери“. Британският външен министър Дейвид Милибанд определи като „шокираща“ стрелбата в училище и заяви, че единственият начин за почитане на паметта на осемте загинали е като съдействаме за налагането на мира. Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас също осъди нападението завявайки, че „ние осъждаме всички нападения срещу цивилни, независимо дали са палестинци или израелци“.
От своя страна движението ХАМАС приветства смъртоносното нападение, определяйки го като „героично“. Говорител на движението - Тахер ал Нуну, обвини за нападението израелския премиер Ехуд Олмерт, министъра на отбраната Ехуд Барак и израелското правителство.
Съветът за сигурност на ООН бе свикан на спешно заседание. Либия обаче провали решението му, като поиска то да се обвърже със събитията в Газа. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун решително осъди терористичния акт.
Стотици палестинци излязоха по улиците на град Газа и изразиха радостта си, стреляйки във въздуха. Членове на по-рано неизвестната „Фаланга на свободните мъже на Галилея - Група на мъченика Имад Мугниех и на мъчениците от Газа“ поеха отговорността за нападението, съобщи телевизията на "Хизбула" „Ал Манар".
Имад Мугниех бе високопоставен командир на ливанското шиитско движение „Хизбула“, който загина при атентат на 12 февруари. „Хизбула“ обвини за неговото убийство Израел и заплаши с нападения. Израел отрича да е замесен по какъвто и да било начин в убийството му.
Вижте снимки от нападението