Министерството на отбраната предлага още Българската армия да наброява около 32 000 души. Веселин Близнаков уточни, че в бройката на съкратените е включено и съкращаване на незаети щатни бройки. Той допълни, че ще има повече от шест-седем освободени генерали. Ще бъдат съкратени и 1400 граждански лица, предаде БТА.
Ще се опитаме с резерви, със спестени средства от Министерството на отбраната заради съкращенията, да се увеличат заплатите на военнослужещите от първи януари 2009 г., извън десетте процента увеличение на заплатите на бюджетните служители, каза министърът. Той посочи, че според личното му мнение увеличението няма да е по-малко от 10-12 на сто.
Министерският съвет е бил запознат от министъра с промените в плана за организационно изграждане и модернизация на въоръжените сили до 2015 година. По думите на министъра, днес са били приети основните постановки, но обсъждането ще продължи на следващото заседание.
Министерството ще запознае с предложенията членовете на парламентарната комисия по отбрана вероятно следващата сряда. Министърът съобщи, че освен това той ще има среща с президента Георги Първанов, за да му представи тези предложения.
Министър Близнаков каза, че предстои също да бъдат закрити около 60 войскови района, три гарнизона, ще има и промени в командната структура. Министърът уточни, че става дума за укрепване на съвместното оперативно командване, чийто състав единствено от всички останали структури ще бъде увеличен.
Близнаков посочи, че ще бъде отделено специално внимание на възможностите за използване на вътрешните ресурси на министерството за изграждане на по-добър социален пакет за военнослужещите. Следващите 5-6 дни подобна разработка ще бъде представена на Министерския съвет.
Министърът каза, че става дума за подобрено медицинско обслужване, за разкриване на детски градини, на общежития, за жилищната политика, за осигуряване на по-добри възможности за отдих и възстановяване на военнослужещите.