"Предотвратената в събота в Барселона терористична акция е била планирана още преди месеци в Пакистан от централната структура на мрежата Ал Каида", твърди каталонският вестник, позовавайки се на запознат с разследването източник.
Хората, издали нареждането, се намират в Пакистан. Те са подготвяли самоубийствени нападения, а лицата пристигнали тук, са били потенциалните самоубийци, посочва източникът.
Вестникът уточнява, че повечето от 14-те задържани - 12 пакистанци и двама индийци -са пътували наскоро до Пакистан. Групата е получила заповед да извърши атентат в Барселона от висши представители на Ал Каида по време на събрание в тренировъчен лагер в пакистанската област Вазиристан.
При полицейската операция в централен квартал на Барселона бяха открити множество материали за изработване на експлозиви и бомби, съобщи в събота испанското вътрешно министерство.
Доказателствата, с които разполагаме, сочат, че става дума за високо организирана ислямистка радикална групировка, която се е готвела да премине от идеологическа радикализация към актове на насилие, посочи министърът на вътрешните работи Алфредо Перес Рубалкаба.