Членовете на долната камара на местния законодателен орган са обезпокоени от това, че в Русия има над 2,3 милиона алкохолици, а потреблението на спиртни напитки е достигнало 10,7 литра на човек от населението годишно.
“Като се вземе предвид, че по данни на Световната здравна организация израждането на един народ започва при употреба на 8 литра спиртни напитки годишно на човек от населението, може да се каже, че върви процес на самоунищожаване на руския народ”, казват депутатите.
Във връзка с изострянето на проблема с пиянството депутатите са решили да се обърнат към премиера на Русия Виктор Зубков с молба да бъде обсъдена възможността за разработване и приемане на комплексна държавна програма за ограничаване на употребата на алкохол от населението, съобщава “Новий регион”, цитиран от БГНЕС. Депутатите предлагат също така в Русия да бъде въведен т. нар. празник на трезвеността.
“В края на 19 век и началото на 20 век в Русия широко е бил отбелязван празникът на трезвеността. По време на този празник са били организирани безплатни консултации, беседи и лекции за вредата от пиянството, разпространявала се е литература с антиалкохолна насоченост”, се казва в обръщението към премиера Зубков.