Елвира е повече от 20 месеца в състояние на т. нар. будна кома след раждане чрез секцио в лечебното заведение на 5 март 2006 година. Позицията на нейните близки е, че вината за нейното състояние е на лекарския екип, извършил раждането. Искът на роднините е за близо 1 160 000 лева. Адвокат на родилката е нашумелият преди време Иван Кръстев, който се явяваше защитник на граждани срещу електроразпределителното дружество Е.ОН в дело за некачествен ток.
Съдията Трайчо Атанасов допусна днес всички искове на ищците да бъдат разгледани, въпреки оспорванията на адвоката на "Майчин дом" Петър Станев. Предявени са общо 4 иска, най-големият от които е за 1 млн. лв. за причинени неимуществени щети. Според експертиза, изготвена от д-р Димитър Карадимов от „МБАЛ “Царица Йоанна” в София, родилката изпада в безсъзнание, тъй като упойката й е била 3 пъти над нормата (виж линка долу). В жалбата е записано още, че по време на раждането в операционната не е имало анестезиолог и дефибрилатор. Семейството на Елвира настоява новите изследвания, които разпореди съда, да бъдат направени от лекари, практикуващи извън Варна и Североизточна България. Именно това искане предизвика остър спор между адвокатите.
Защитата на „Майчин дом” определи представената от Иван Кръстев експертиза като частен документ и настоя тя да не се приема като доказателство. Съдът не излезе с решение по молбата им и ще направи това следващите седмици.
В хода на делото бе разгледана и молба от Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в града. Местното ръководство на съсловната организация иска да се включи в процеса на страната на болницата. Съдът отхвърли молбата на БЛС, като определението му може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Апелативния съд.
Искането на лекарския съюз да се включи като експерт в делото показва пристрастността на медиците във Варна, заяви извън залата адвокат Иван Кръстев.
В закрито заседание съдът ще реши кои от исканията на адвокатите са допустими и кои - не. Разглеждането на делото ще продължи на 14 март.
Виж снимки от първото заседание по дело