Доставката на американски оръжия на Украйна ѝ помага да стабилизира фронтовата линия, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, допълвайки, че Вашингтон работи усилено по доставката на допълнителни средства за противовъздушна отбрана на страната, съобщиха Ройтерс и БТА.

Изказвайки се по време на пресконференция в Кишинев, където е на посещение, Блинкън заяви, че подкрепата за Киев показва ясно на руския президент Владимир Путин, че не може да издържи повече от Украйна.

Държавният секретар заяви, че Русия се е възползвала от забавянето на приемането на пакета военна помощ за Украйна в размер на 61 млрд. долара, но допълни, че въоръжението сега достига до бойното поле и ще окаже влияние.

"Виждаме, че то има реален ефект, включително стабилизирайки фронта", заяви той.

Днес руските войски подложиха на артилерийски обстрел редица градове в Донбас и в поречието на Днепър.

Междувременно ден след като Белгия се ангажира да достави на Киев 30 изтребителя Ф-16 през тази и следващите 4 години, Швеция обеща много по-скоро оръжие за 1,3 милиарда долара, включително два "радарни" самолета.

"Нашият самолет за наблюдение е един вид въздушен сензор, има способността да засича различни заплахи. С негова помощ могат да бъдат идентифицирани крилати ракети и дронове, изстреляни от врага, а също така потенциални мишени на земята и в морето", каза шведският министър на отбраната Пал Йонсон.

В началото на краткото си посещение в Източна Европа Блинкън посети Кишинев, преди да отпътува за Чехия

На пресконференция с президента на Молдова Мая Санду американският държавен секретар похвали извънредната устойчивост на Молдова въпреки "тормоза" от страна на Русия и нейните опити да всява дезинформация, да използва корупцията и да предизвиква антиправителствени протести.

Той заяви, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън работи с Конгреса за предоставянето на допълнителни 50 млн. долара за Молдова, за да се помогне на страната да устои на руската намеса, включително чрез реформи в секторите на енергетиката и земеделието.

Страната търси сближаване със Запада и полага усилия да противодейства на стремежите на Москва за влияние, подкрепени от неотдавнашните ѝ успехи във войната в съседна Украйна, отбелязва Асошиейтед прес.

От началото на войната в Украйна през февруари 2022 г. до огласената днес помощ САЩ са предоставили на Молдова финансова подкрепа в размер на 774 милиона долара, 300 млн. от които са били предназначени за енергийната сигурност на страната. Пътуването на Блинкън, организирано около срещата на министрите на външните работи на страните от НАТО в Прага, идва на фона на опасенията, че Молдова и Грузия са изправени пред нови заплахи от страна на Русия.

Посещението на Блинкън се осъществява две седмици след необявеното му пътуване до Украйна, за да увери Киев в подкрепата на Вашингтон при зачестилите руски нападения в северната част на страната.

Налице са признаци, че Русия може да обмисля нови действия в Молдова, където има 1500 войници, разположени в сепаратисткия район Приднестровие, и стои зад антизападните движения в Грузия, които според САЩ противоречат на стремежа на Молдова и Грузия да се присъединят към Европейския съюз. И двете страни имат статут на кандидати за евентуално присъединяване към 27-членния блок, отбелязва.